Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
dominacija medvedgrada

Pogledajte obračun najboljih badmintonaša Hrvatske!

Čakovec je prošlog vikenda bio organizator 25. Prvenstva Hrvatske za najbolje igračice i igrače najbržeg sporta s reketom - badmintona...

Prošlog je vikenda u Čakovcu, u organizaciji BK Međimurja, održano 25. Prvenstvo Hrvatske za seniore u badmintonu na kojem je nastupilo sveukupno 43 igrača iz 7 klubova. Turnir se igrao u svih 5 konkurencija (muškarci i žene pojedinačno, muški i ženski parovi te mješoviti parovi), te je ponudio pregršt uzbuđenja, atraktivnih poteza i jako puno emocija.

Riječ je o najbržem sportu s reketom na svijetu, u kojem loptica ide preko 400 kilometara na sat (rekord 493 na testiranju, a 426 u službenom meču)! Badmintonom se aktivno bavi preko milijarda ljudi, a na svijetu je preko 150 milijuna registriranih igrača.

Najuspješniji na prvenstvu bili su igrači najboljeg kluba u Hrvatskoj BK Medvedgrad 1998. koji su uzeli zlata i srebra u svim konkurencijama. Najviše su se istaknuli Igor Čimbur, koji je ujedno i izbornik seniorske reprezentacije, i Matea Čiča.

Dodatnu čar prvenstvu dao je ždrijeb u kojem neki od najboljih igrača nisu imali status nositelja zbog ozljeda ili neigranja turnira Hrvatskog kupa u kojima se skupljaju bodovi upravo za spomenuti status. To su iskoristili mlađi igrači te se domogli svog najboljeg uspjeha na prvenstvu Hrvatske. Dora Drvodelić (19) se probila do finala u pojedinačnoj konkurenciji, dok su Filip Jagar (18) i Lucija Buchberger (17) iskoristili dobar ždrijeb i osvojili broncu u mješovitim parovima. 

Čimbur i Čiča najuspješniji

Prvenstvo su obilježili Igor Čimbur i Matea Čiča. Čimbur je osvojio srebro u pojedinačnoj konkurenciji, zlato u muškim parovima sa Zvonimirom Hölblingom i zlato u mješovitim parovima sa Čičom. U pojedinačnoj je konkurenciji iznenadio mlađeg kolegu iz kluba Filipa Špoljarca i pobjedom u tri gema izborio finale.

"Nakon ozljeda koje su me pratile u zadnje vrijeme i manjka treninga nisam imao velika očekivanja od ovog prvenstva, tako da su dva zlata i srebro veliki rezultat za mene. Turnir je bio jako naporan zbog puno odigranih mečeva u samo dva dana, pogotovo u završnici gdje smo igrali svi koji godinama zajedno treniramo u istom klubu (BK Medvedgrad 1998). Ja sam jako sretan sa osvojenim titulama i što sam ostvario svoj najbolji rezultat na Prvenstvu Hrvatske", rekao je iscrpljeni Čimbur kojem je to 5. naslov prvaka u parovima, te drugi u mješovitim parovima.

Matea Čiča je uz zlato u mješovitim parovima, 5. u karijeri, također osvojila zlatnu medalju u ženskim parovima sa Stašom Poznanović, a u pojedinačnom dijelu je završila brončana:

"Sretna sam jer sam obranila naslov u ženskim parovima što mi je bio i prioritet uoči prvenstva, a posebno sam zadovoljna što sam tom zlatu dodala i zlato u mješovitim parovima. Što se tiče pojedinačnog dijela, nisam zadovoljna igrom u polufinalu, ali rezultat je realan jer je pobijedila bolja igračica (Maja Pavlinić)".

Čiči je to bila 12. zlatna medalja u parovima, dok je Poznanović upisala osmu uzastopnu titulu u toj konkurenciji i čak 11. u karijeri.

Đurkinjak i dalje nedodirljiv, povratak Maje

Zvonimir Đurkinjak, 129. igrač svijeta, još je jednom dokazao da mu u ovom trenutku nitko nije blizu kada je singl u pitanju. On je po deveti put zaredom osvajač zlatne medalje u pojedinačnoj konkurenciji, te jubilarni 10. put u karijeri:

"Sretan sam jer sam opet osvojio zlato u pojedinačnom dijelu unatoč ozljedi noge, ali mi je žao zbog izgubljenog finala muških parova (s Filipom Špoljarcom) te polufinala mješovitih parova (s Dorom Drvodelić)".

Đurkinjak, koji je "vlasnik" jednog od najubojitijih smasheva na području Europe pa i šire, je najbolji hrvatski pojedinac koji nije uspio izboriti Olimpijske igre u Rio de Janeiru prošle godine, ali se zato okreće 2020. i Tokiju gdje bi se, ukoliko ga zaobiđu ozljede, definitivno trebao naći.

To vrijedi i za Maju Pavlinić, koja je osvojila četvrti naslov prvakinje Hrvatske u karijeri, iako joj je tek 19 godina. Njoj je ovo bio povratnički turnir nakon duge pauze zbog ozljede koljena i blago rečeno bila je to uvjerljiva dominacija.

"Ovo prvenstvo Hrvatske je prošlo super za mene jer sam osvojila naslov nakon što sam bila izvan terena skoro godinu dana zbog teške ozljede. Ali ono što mi je još važnije je to da mi je ovo pomoglo vratiti samopouzdanje na terenu i općenito dati sliku o mojoj igri nakon ove prisilne pauze", rekla je nakon turnira Maja.

Zanimljivosti s 25. Prvenstva Hrvatske

Spomenimo i za kraj neke zanimljive detalje s prvenstva. Najmlađa osvajačica medalje je Inga Sadaić (BK Zagreb Maksimir) koja je s tek 15 godina osvojila bronačnu medalju u konkurenciji ženskih parova s domaćom igračicom Elom Trstenjak. Organizator s može pohvaliti i još jednom broncom koja je stigla u muškom paru od strane Luke Vlaheka i Matije Hranilovića.

Prve pojedinačne pobjede u klupskoj povijesti ostvario je klub BK Flex! Predstavnici Dario Karl i Hrvoje Špes prošli su svoje prepreke u 1. kolu, ali su onda zaustavljeni u osmini finala.

Klub s tek jednim predstavnikom na prvenstvu bio je riječki BK Sušak, čije je boje branio Dasen Jardas. I on je prošao 1. kolo, a onda je zaustavljen u osmini finala.

Jednu pobjedu na turniru ostvario je i BK Purger, čiji je mješoviti par Fran Pipunić / Jelena Pirner izborio 2. kolo.

Filip Jagar (BK Velika Gorica) jedini je igrač s dvije medalje na prvenstvu, a da nije član BK Medvegrada. On je bronci u mješovitim parovima dodao medalju istog sjaja i u muškim parovima.

Rezulati PH 2017:

Pojedinačno

M

1. Zvonimir Đurkinjak
2. Igor Čimbur
3. Filip Špoljarec
3. Josip Uglešić

Ž

1. Maja Pavlinić
2. Dora Drvodelić
3. Matea Čiča
3. Nikolina Dimić

Parovi

MM

1. Igor Čimbur / Zvonimir Hoelbling
2. Zvonimir Đurkinjak / Filip Špoljarec
3. Filip Jagar / Neven Rihtar
3. Matija Hranilović / Luka Vlahek

ŽŽ

1. Matea Čiča / Staša Poznanović
2. Katarina Galenić / Maja Pavlinić
3. Nikolina Dimić / Dora Drvodelić
3. Inga Sadaić / Ela Trstenjak

1. Igor Čimbur / Matea Čiča
2. Filip Špoljarec / Dora Dragčević
3. Zvonimir Đurkinjak / Dora Drvodelić
3. Filip Jagar / Lucija Buchberger
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider