Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"čeka nas pakao"

Dalić s Vatrenima želi srušiti Pirej: "Mi se ne znamo braniti. Došli smo pobijediti"

Dan uoči uzvratne utakmice dodatnih kvalifikacija između Grčke i Hrvatske održana je uobičajena konferencija za novinare.

Malo više od 24 sata prije uzvratne utakmice dodatnih kvalifikacija između Grčke i Hrvatske za odlazak na Svjetsko prvenstvo, izbornik Zlatko Dalić i Ivan Rakitić izašli su pred novinare na posljednji razgovor uoči okršaja s Grčkom. Prvi susret u Zagrebu okončan je uvjerljivom pobjedom Vatrenih (4:1).

Prvi je na pitanja novinara odgovarao hrvatski dokapetan Ivan Rakitić.

* Je li rezultat iz Zagreba nadoknadiv za Grčku?

"Svi koji dobro poznaju nogomet znaju da je sve nadoknadivo. Ja sam imao tu sreću da sam kao igrač nadoknadio 4:0. Ja sam igrao u Pireju i znam da nas čeka pakao! Moramo ući u utakmicu kao da prve nije ni bilo. Mi ćemo krenuti kao da je ovo prva utakmica i ići ćemo na pobjedu. Grci će bit posebno motivirani i imat će želju dokazati se navijačima, no mi moramo gledati samo sebe i uvjeren sam u naš uspjeh".

* Očekujete li težu utakmicu od one prve?

"Ne očekujem težu utakmicu. Nije nam bilo lako u Zagrebu, neće biti ni ovdje. U Zagrebu smo nametnuli svoj ritam i zato smo tako odigrali. Igramo protiv jako dobre reprezentacije i znamo da će biti motivirani".

* Što morate napraviti u uzvratu da bi se otišlo u Rusiju?

"Moramo pokazati nivo koji smo imali u Zagrebu. Pritisak publike na ovom stadionu je ogroman. Moramo odigrati najbolju utakmicu i moramo biti spremni na sve. Ne smijemo ništa prepustiti slučaju. Za tri dana nema popravka i zato je ovo zadnje što moramo odraditi. Dat ćemo sve od sebe, jer naša želja je Rusija".

* Je li rezultat iz prve utakmice realan omjer kvalitete između Hrvatske i Grčke?

"Moramo dokazati da je rezultat 4:1 iz prve utakmice prava slika naše kvalitete. Želimo i moramo dokazati kvalitetu. Mi želimo takve utakmice i želimo se natjecati s najboljima, jer želimo biti među najboljima na svijetu".

* Što je novi izbornik donio u našu igru u odnosu na bivšeg izbornika?

"Naša je dužnost da se zahvalimo bivšem izborniku i stožeru. S njim smo krenuli i njegove su zasluge za dio bodova. Novi izbornik je došao s novim idejama. Znam ga otprije, znam njegov žar i znam da je pobjednik. On je jako pozitivan, dobro smo krenuli i želimo da ovdje bude u budućnosti i nakon Grčke. Krenuli smo dobro rezultatom, idejom, ozračjem... Sutra želimo napraviti veliki korak zajedno s njim", rekao je Rakitić i napustio konferenciju za novinare.

Iako su šanse za odlazak u Rusiju debelo sada na našoj strani, izbornik Dalić ništa ne prepušta slučaju i svakom prilikom naglašava da nema opuštanja.

* Naglašavate da euforija ne postoji. Jeste li uspjeli igrače uvjeriti u to da ništa nije gotovo?

"Nema u nogometu euforije i nema tragedije. Euforija vodi u krivom smjeru. Mi znamo svoj cilj i došli smo ga ostvariti. Igrači su toga svjesni, to im je posao. Ništa nije riješeno, ulazimo u utakmicu kao da je 0:0".

* Kakvo je fizičko stanje reprezentativaca?

"Drugi dan nakon utakmice je najteži. Bit će manjih problema sigurno s fizičkom spremom, no vjerujem da će igrači biti sposobni odraditi susret na visokom nivou. Uostalom, oni su profesionalni koji u svojim klubovima igraju utakmice svaka dva, tri dana".

* Kakvo je vaše mišljenje o Grčkoj?

"Jako cijenim Grčku reprezentaciju. Izgubila je samo od Belgije u posljednje dvije godine u gostima. To je jaka momčad. Napravili smo dobru situaciju u Zagrebu i to je usmjerilo utakmicu. Oni će napraviti sve da nam zagorčaju život, neće biti lako, no napravit ćemo sve za rezultat koji će nas odvesti u Rusiju".

* Jeste li očekivali onako visoku pobjedu u prvoj utakmici?

"Uoči utakmice u Zagrebu sam govorio da je to samo prvo poluvrijeme. Nismo očekivali tako visoku pobjedu, no ni ne očekujemo da bude lagano ovdje. Zagrebačka utakmica je iza nas i ne želim o njoj razmišljati. Jedino što je bitno je sutra. Grcima kao i nama fale neki igrači, no sutra je utakmica za Svjetsko prvenstvo i tu isprika nema".

* Kakvo je stanje s Mandžukićem?

"Mandžukić će danas biti u treningu i vidje ćemo kakva je situacija. Ja želim da je igrač na 100 posto, a ne da ga moramo brzo mijenjati. Vjerujem da će sutra biti spreman i da će nam pomoći. Njima se vraća Manolas, što je veliko pojačanje u obrani. Ne zanima nas tko igra, tko ne igra. To je Grčka".

* Hoćete li mijenjati nešto u odnosu na prvu utakmicu?

"Mi nemamo potrebe puno mijenjati. Mi nismo reprezentacija koja se treba braniti. Mi to ne znamo. Uvijek se može dogoditi neka nezgodna situacija. Mi nemamo profil igrača koji se brane. Mi smo ovdje došli pobijediti i plasirati se na Svjetsko prvenstvo. Bit ćemo prisiljeni da se branimo u nekim situacijama, ali to nije naš cilj. Ovo je utakmica kao ona u Ukrajini - odlučujuća. Sutra želimo izaći, dobro se postaviti i pokazati kvalitetu koju ova reprezentacija ima. Ja sam samo malo pomogao da se neke stvari poslože. Sve što ste vidjeli u Ukrajini i u Zagrebu, to je sve na njima. Ja sam samo malo posložio stvari. Sutra ćemo odraditi posao, a onda će oni uživati u svojim klubovima i čekati Svjetsko prvenstvo".

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider