Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ždijeb europske lige

Koga Dinamo može izvući iz Lige prvaka? Modri izbjegli najgore, ali prijete im teški protivnici

Hrvatski prvak je osvajanjem prvog mjesta skupine izbjegao moćne suparnike na prvoj stepenici.

Dinamo je već uoči posljednje utakmice grupne faze Europske lige osigurao prvo mjesto skupine, a taj uspjeh momčadi Nenada Bjelice otvara mogućnost nešto lakšeg ždrijeba za nokaut-fazu. Ždrijeb Europske lige na rasporedu je u ponedjeljak 17. prosinca u 13 sati.

Dinamo će zbog prvog mjesta u skupini biti nositelj; uzvratnu utakmicu igrat će pred svojim navijačima i izbjeći će neke vrlo teške protivnike na prvoj stepenici.

Grupna faza Lige prvaka je kompletirana i poznato je osam momčadi koje natjecanje nastavljaju u Europskoj ligi. Četiri najbolje trećeplasirane su nositelji, a četiri najlošije nenositelji i Dinamo ih može izvući u šesnaestini finala.

Dinamo u prestižnom društvu

Te momčadi su Galatasaray, Šahtar, Viktoria Plzen i Club Brugge. Radi se o vrlo respektabilnim mogućim protivnicima, ali Dinamo je prvim mjestom izbjegao osjetno jače momčadi: Inter, Napoli, Benficu i Valenciju.

Tko je nogometaš koji nije igrao protiv Dinama zbog tetovaže četničkog zločinca? Ognjen Vranješ (Foto: AFP) Ognjen Vranješ (Foto: AFP) Bruno Petković i Ognjen Vranješ (Foto: AFP) +2 Ognjen Vranješ u dresu AEK-a (Foto: AFP)

Ostale moguće protivnike Dinama saznat ćemo nakon zadnjeg kola Europske lige – nenositelji u ždrijebu bit će drugoplasirani u skupinama.

Zasad su u tom društvu sigurno samo Sporting i Lazio, a Dinamo sigurno ne može izvući Red Bull Salzburg, Zenit, Arsenal, Eintracht, Dinamo Kijev i Chelsea, koji su osigurali prvo mjesto uoči zadnje utakmice. Vrlo prestižno društvo u kojem se našao i hrvatski prvak.

Viktoria najbolji, Galatasaray najlošiji mogući protivnik Dinama

Od mogućih protivnika Dinama iz Lige prvaka najviše bodova skupila je Viktoria Plzen (7), koja je zahvaljujući boljem međusobnom omjeru izborila europsko proljeće ispred CSKA-a, kojem za prolaz nisu bile dovoljne ni dvije pobjede protiv prvaka Europe Real Madrida.

Ivan Leko je sa svojim Club Bruggeom drugi sa šest bodova na toj mini-ljestvici. Treći je Šahtar s također šest bodova, ali i lošijom gol-razlikom. Ukrajinci su do 65. minute zadnje utakmice protiv Lyona bili u osmini finala Lige prvaka, ali gol Nabila Fekira gurnuo ih je u Europsku ligu.

Najlošiji trećeplasirani je Galatasaray, koji je skupio svega četiri boda u najslabijoj skupini Lige prvaka. U skupini s Portom, Schalkeom i moskovskim Lokomotivom upisali su pobjedu (protiv Lokomotiva), remi (protiv Schalkea) i četiri poraza.

Zamalo su ostali i bez Europske lige zbog poraza u zadnjem kolu protiv rasterećenog Porta, ali na njihovu sreću, Lokomotiv nije iskoristio taj kiks. Turskom velikanu ne ide najbolje ni u prvenstvu u kojem trenutno zauzima tek sedmo mjesto.

Tko može koga izvući u osmini finala? Mogući su spektakularni okršaji, pa čak i repriza finala! Arkadiusz Milik puca, Alisson Becker brani (Foto: AFP) Luka Modrić i Sadio Mane (Foto: AFP) Slavlje Tottenhama (Foto: AFP) +6 Neymar slavi pogodak (Foto: AFP)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider