Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Izabrao je Njemačku

Borussia ima novo čudo od djeteta: Zabija kao na traci, a mnogi mu ne vjeruju da ima samo 15 godina

Senzacionalan je napadački učinak koji ima mladić rođen u Kamerunu 2004. godine.

Borussia Dortmund proteklih se godina specijalizirala za lansiranje wunderkindova na najveću pozornicu. Jadon Sancho došao je k njima, strašno puno napredovao i iduće će se godine vratiti u Premierligu u transferu koji će biti težak više od 100 milijuna eura. Isto u skoroj budućnosti očekuju i od Judea Bellinghama, koji je stigao ovog ljeta - da svoj golemi potencijal iskaže na terenu i klubu iz Dortmunda omogući astronomsku zaradu jednog dana kad dođe vrijeme za prodaju.

Naravno, ne treba zaobići ni Erlinga Brauta Haalanda, koji je baš Borussiju izabrao kao međustanicu na putu od Red Bull Salzburga do onih najvećih klubova.

U sjeni svih tih sad već dobro poznatih imena nalazi se još jedno koje cijeli nogometni svijet tek treba upoznati: Youssoufa Moukoko.

Kao 12-godišnjak dominirao među 17-godišnjacima

Riječ je o dječaku rođenom 15. studenog 2004. godine u Yaoundeu, glavnom gradu Kameruna. Moukoko u mlađim kategorijama Borussije najjednostavnije rečeno - briljira. Zapravo, ne postoji dovoljno dobar epitet da se opiše njegov golgeterski učinak.

Još kao 12-godišnjak nastupao je za U-17 ekipu i u 13 utakmica postigao 24 pogotka. Kad je imao 13 godina, u istoj toj ekipi u 26 nastupa zabio je 36 golova. Godinu dana kasnije, dok je imao 14, nastupao je i uza U-17 i za U-19 selekciju. Za U-17 je u 17 nastupa zabio 30 golova, dok je za U-19 poentirao 18 puta u 11 dvoboja.

Ove sezone odigrao je devet utakmica i pritom se 16 puta upisao u strijelce.

Summa summarum: u 50 nastupa za U-17 momčad postigao je 83 zgoditka, a za U-19 ekipu zabio je 34 gola u 20 utakmica. Ukupno je to 117 golova u 70 nastupa.

U Borussiji su njime oduševljeni, znaju kakav materijal imaju u svom klubu i polako će ga pripremati za seniorski nogomet, gdje od njega očekuju jednako spektakularne partije.

Brojne skepse zbog stvarne dobi

No postoji i druga strana priče. U Njemačkoj je puno onih koji nisu skloni povjerovati da Moukoko još uvijek nije navršio 16 godina. Znate kako to već ide s afričkim nogometašima, kod relativno velikog broja njih postoji sumnja da su lagali o stvarnom broju godina kako bi se lakše probili u svijetu nogometa.

Što se Moukoka tiče, on je odrastao s bakom i djedom u glavnom gradu Kameruna i stigao je u Njemačku 2014. godine. Njegov otac živi i radi u Hamburgu još od 90-ih godina, u međuvremenu je stekao njemačko državljanstvo i u nekoliko navrata isticao je vjerodostojnost rodnog lista svog sina, pokazujući dokumente na kojima kao datum njegova rođenja stoji 15. studenog 2004.

Kako bilo, Moukoko rastura u omladinskom pogonu Borussije i već je odlučio da ne želi igrati za Kamerun, nego za Njemačku.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider