Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
133 godine su čekali

Klub o kojem danas priča cijela Engleska: Skitnice ispisale povijest uz obilatu pomoć - koronavirusa

Odigrano je finale play-offa za ulazak u Championship, a trijumfirao je mali klub koji će prvi put u 133 godine svog postojanja zaigrati u drugom rangu engleskog nogometa.

Senzacionalan je bio rasplet doigravanja za engleski Championship. Ne u smislu da se dogodio neki neobični ili šokantni ishod, dapače, utakmica je završila rezultatom 2:1, već zbog činjenice da se Wycombe Wanderers po prvi put u 133 godine svog postojanja uspio plasirati u drugi po snazi rang natjecanja u Engleskoj.

Mali klub iz okolice Londona vječno je tavorio po nižim ligama, nema nijedan značajniji trofej u svojim vitrinama, ali sad su uspjeli ispisati povijest, i to uz obilatu pomoć - koronavirusa.

Naime, u trenutku kada su zbog pandemije prekinuta sva nogometna natjecanja u Engleskoj Wycombe se nalazio na osmom mjestu ljestvice League One (tako Englezi zovu svoje trećeligaško natjecanje). Ubrzo je Engleski nogometni savez donio odluku kako će se sezona nastaviti onda kada epidemiološke prilike to dozvole, ali samo u Premierligi i Championshipu, pa se pojavio problem što će biti s League One, odnosno na koji način će se odrediti putnici za viši rang (Championship).

Koronavirus skrojio novi poredak na ljestvici

Pronađeno je kompromisno rješenje koje je glasilo otprilike ovako: prekida se sezona League One, a s obzirom na činjenicu da nemaju svi klubovi jednaki broj odigranih utakmica, konačan poredak utvrdit će se na način da se broj osvojenih bodova podijeli s brojem utakmica.

I tu dolazimo do toga kako je profitirao Wycombe: oni su bili jedna od ekipa koje su imale po dvije utakmice zaostatka što ih je na novoj, improviziranoj ljestvici, lansiralo na treće mjesto s prosjekom od 1.74 boda po odigranoj utakmici. Najbolja dva sastava bili su Coventry i Rotherham koji su izborili izravni plasman u Championship, dok je onima plasiranima od trećeg do šestog mjesta preostalo odigrati samo play-off, što su i učinili u proteklih 10-ak dana.

gol expired Klopp još jednom oduševio Englesku: Pogledajte kako je iznenadio niželigašku legendu divider

Wycombe je s ukupnih 6:3 u dvije utakmice eliminirao Fleetwood Town i u finalu ih je čekao Oxford United, koji je nakon penala prošao protiv Portsmoutha.

Umjesto veličanstvenog ambijenta krcatog Wembleyja igralo se ovog ponedjeljka pred sablasnim tribinama, ali na izvedbu Wanderersa (Skitnica) to nije utjecalo - oni su uspjeli izvojevati najvažniju pobjedu otkad postoje.

Klub koji je dosad bio puno poznatiji po svom korpulentnom napadaču Adebayu Akinfenwi i po dvije sjajne kup-avanture (igrali su polufinale FA kupa 2001. i polufinale Liga kupa 2007.) iduće sezone natjecat će se u najjačoj drugoligaškoj konkurenciji na svijetu. Zaradit će od TV prava kudikamo više novca nego što je to slučaj bio dosad i, tko zna, možda uspiju izbjeći ispadanje i etablirati se kao stabilan drugoligaš.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider