Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
brojke koje to dokazuju

Svi se okomili na Wengera, ali je li on čak i veći problem?

Navijači više nego ikad prije traže odlazak Arsenea Wengera kao jedinog krivca za Arsenalov neuspjeh.

Nakon drugog uzastopnog poraza 5:1 od minhenskog Bayerna, s kojim se Arsenal s ukupnih 10:2 oprostio od Lige prvaka, navijači glasnije nego ikada prije traže odlazak menadžera Arsenea Wengera. Francuski stručnjak već 21. godinu uzastopno sjedi na klupi Topnika, a naslov prvaka Engleske traži još od 2004. godine.

Osvajanje FA Cupa i Community Shielda više ne zadovoljava apetite navijača londonskog kluba, pa su odlučili uoči uzvratne utakmice protiv Bayerna organizirati prosvjedni marš s glavnom porukom "Wenger OUT". Izvor svih problema navijači vide u menadžeru, ali nigdje se nije mogao vidjeti barem jedan transparent kontra Alexisa Sancheza, Čileanca koji je razorio svlačionicu Arsenala.

Navijači žele Sancheza, a Arsenal je bolji bez njega

Prošlog vikenda Wenger je ostavio Sancheza na klupi za pričuve u utakmici s Liverpoolom zbog njegovog samoinicijativnog odlaska s treninga. Uveo ga je u nastavku, a zatim sinoć vratio u prvu postavu u uzvratu s Bayernom. Kada je njemački sastav riješio pitanje pobjednika, Wenger je povukao Čileanca na klupu, a ovaj mu je to vratio tako da se smijuljio kada je Bayern zabio peti pogodak.

Mnogi vide i smatraju Alexisa ključnim igračem za igru Arsenala, no statistika nam kazuje nešto sasvim drugo. Čileanac je član momčadi od ljeta 2014. godine, znači nepune tri sezone. U tom je periodu pridonio u osvajanju FA Cupa 2015., te osvajanju dva Community Shielda. Ukupno je nastupio u 129 utakmica i postigao 62 pogotka, te asistirao za 40. Solidne brojke za jednog krilnog napadača...

Ono što se ne vidi i za što treba dobro prokopati da bi se došlo do podataka je statistika Arsenala u utakmicama kada ima Sancheza na raspolaganju i kada ga nema. Otkako je debitirao za Topnike, Arsenal je s Čileancem u sastavu odigrao 129 utakmica, te upisao 72 pobjede, 28 remija i 29 poraza (uspješnost 55.8 posto). Pritom je zabijao 1.9 golova u prosjeku po utakmici i primao 1.1.

Bez Alexisa u momčadi Arsenal je odigrao svega 21 utakmicu i upisao čak 15 pobjeda uz dva remija i poraza (71.4 posto uspješnosti). U prosjeku je zabijao 2.1 pogodak, a primao 0.9.

Bez Alexisa na vrhu Premierlige, s čim OPET četvrti

Treba uzeti u obzir da su tu u pitanju neke utakmice engleskog Liga kupa ili FA Cupa u kojima je Wenger odlučio odmoriti svoje najbolje igrače. Međutim, ima jedan period u kojem je Alexis bio ozlijeđen i taj dio od čak devet utakmica najbolje govori o tome koliko Sanchez zaista znači za igru Arsenala.

Radi se o prošloj sezoni kada se Alexis ozlijedio 29. studenog u utakmici protiv Norwicha, nakon čega mu je prognozirana stanka od barem šest tjedana. U tom je periodu Arsenal odigrao nekoliko velikih utakmica, samo je jednom izgubio, a u prosjeku je zabijao 1.8 pogodak po utakmici, primao samo jedan, te bio na postotku uspješnosti od 69.2 posto. S Alexisom u sastavu te sezone Topnici su slavili u svega 46.3 posto utakmica!

U trenutku kada se Alexis ozlijedio (14. kolo) Arsenal je bio četvrti sastav Premierlige. U idućih osam utakmica Topnici su slavili u njih pet, upisali su dva remija, samo jedan poraz i zasjeli su na vrh Premierlige! Alexis se vratio u 23. kolu, u domaćoj utakmici protiv Chelseaja koju je Arsenal izgubio (0:1) i pritom pao na treće mjesto. Do kraja sezone se više nije vratio na vrh, te je od prvih pet utakmica nakon povratka Sancheza izgubio čak tri!

Vratimo se na 29. studeni i ozljedu Alexisa. Arsenal je 10 dana nakon toga trebao igrati posljednju utakmicu grupne faze Lige prvaka, u gostima kod Olympiakosa, te mu je trebala pobjeda od dva gola razlike da izbori osminu finala. Čileanca nije bilo, no Topnici su upisali uvjerljivu 3:0 pobjedu kod momčadi koja je slavila na Emiratesu kada je Sanchez igrao svih 90 minuta!

Precijenjena zvijezda koja se ne uklapa u Arsenal

Da je precijenjen pokazuje i njegova statistika ove sezone. Uzmimo za usporedbu njega i krilne napadače Liverpoola i Swanseaja - Sadia Manea i Gylfia Sigurdssona.

Napadač londonskog sastava zabio je 17 golova (2 jedanaesterca) i upisao devet asistencija u 26 nastupa. Mane je u dva nastupa manje postigao 12 pogodaka (nijedan jedanaesterac) i upisao pet asistencija, dok je Sigurdsson u 27 nastupa zabio osam i asistirao za 10 pogodaka. Osjetno su to manje brojke senegalskog i islandskog igrača, ali ako bolje proučimo statistiku ona nam kaže sljedeće:

Sanchezu su za 17 golova bila potrebna čak 92 udarca (37 u okvir) prema suparničkim vratima. Maneu su za 12 bila potrebna svega 52 (22 u okvir), a Sigurdssonu 83 (38 u okvir gola). U postocima gledano Sanchez je na 40, Mane na 42, a Sigurdsson na 46 posto uspješnosti.

Mane i Sigurdsson su statistički gledano jednako učinkoviti, pa čak i učinkovitiji u nekim segmentima, a na nogometnom tržištu ne vrijede ni približno kao Čileanac. Transfermarkt procjenjuje Alexisa na 65 milijuna eura, Manea na 38, a Sigurdssona na svega 20.

Još jedna stvar: Alexis je ove sezone odigrao 20 utakmica od prve do posljednje minute i u nijednoj nije pretrčao 10 i više kilometara. Olivier Giroud, teretni napadač Arsenala odigrao je svega tri utakmice od početka do kraja i svaki je put pretrčao više od 10 kilometara. Čak je i jedan Mesut Özil, kojem često prigovaraju da se ne trudi dovoljno, u 14 od 16 utakmica koliko je odigrao od prve do zadnje minute pretrčao 10+ kilometara.

Nije Wenger najveći problem

I za kraj za one koji zaista prate Arsenal i njegove utakmice. Koliko se puta već dogodilo da Topnici krenu u brzu kontru, a onda lopta dođe do Alexisa i kontra jednostavno nestane? Čileanac je ekstra klasa, ali se teško uklapa u nogometnu filozofiju Arsenea Wengera. Čim ga nije bilo u ranije spomenutom periodu Arsenal je pobjeđivao, zabijao više, primao manje...

Možda ipak nije problem samo u Wengeru i njegovom odabiru da 2014. godine dovede Sancheza? Sljedeće ljeto bit će prekretnica za Arsenal koji će drastično promijeniti svoj izgled. Mogao bi nakon 21 godine otići Wenger, a klub bi trebali napustiti i Sanchez i Mesut Özil. Budućnost slavnog engleskog kluba trenutno je vrlo neizvjesna, sadašnjost katastrofalno loša, a svi prstom upiru u 67-godišnjeg stručnjaka. Možda, ali samo možda, nije ipak problem samo u njemu...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider