Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
SUPERSPORT

Vraća se Liga prvaka! Pogledajte opsežnu analizu osmine finala!

Ovog kolovoza neće biti dosadno - osim Europske lige vraća se i Liga prvaka!

 U petak u 21h očekuju nas dva vrlo zanimljiva uzvrata osmine finala: Juventus - Lyon te Manchester City - Real Madrid. Oba susreta pratiti će se sa velikim zanimanjem. Može li Juventus preokrenuti rezultatski manjak i proći dalje u četvrtinu finala? Hoće li Manchester City zadržati prednost te na domaćem terenu poraziti veliki Real? Opsežnu analizu donosi vam SuperSport

Juventus - Lyon

Talijanski klubovi jako drže do Scudetta i osvajanje naslova prvaka im je važnije od ičega. Juventus praktički cijelo desetljeće ima monopol na titulu prvaka Italije, to mu je postalo nešto pod normalno i sada traži iskorak u Europi. 22. svibnja 1996. godine zadnji put osvojio je titulu prvaka Europe kada je u Rimu na Olimpicu boljim izvođenjem jedanaesteraca slavio protiv Ajaxa. U 120 minuta bilo je 1:1, Juve je poveo golom Fabrizija Ravanellija, ali Jari Litmanen vratio je Ajax u utakmicu. U raspucavanju s 11 metara Edgar Davids i Sonny Silooy nisu bili precizni i Juventus je došao do svoje druge titule europskog prvaka u povijesti.

Nakon devetog uzastopnog naslova prvaka Italije, Juventus se može u potpunosti posvetiti onom za što je ova momčad i slagana, borbu za naslov prvaka Europe. Na putu mu stoji Lyon, momčad koja je u ovosezonsko izdanje Lige prvaka ušla kao trećeplasirana u francuskom prvenstvu, ali dosta neugodna momčad koja je fizički moćna i ima brzinu u napadu s kojom mnogima može stvoriti probleme. Pokazao je to uostalom i prvi susret u Lyonu gdje je Juventus poražen 1:0. Sarrijeva momčad nije pronalazila pravo rješenje kako se u potpunosti nametnuti i otključati obranu i ne čudi što se nakon tog susreta suočila s brojnim kritikama.

Centaršutevi Houssema Aouara sijali su paniku pa je tako nakon jednog Lyon i poveo. Igrala se 31. minuta kada je na ubačenu loptu u peterac dobro reagirao Lucas Tousart i doveo Lyon u vodstvo. Juventus je do kraja susreta pokušavao doći barem do tog gola u gostima koji može biti važan, ali nije uspio i sada ima dosta neugodnu zadaću. Koliko je Lyon čvrsta i nezgodna momčad, saznao je prije nekoliko dana i PSG u finalu Liga kupa gdje ga nije uspio slomiti i slavio je tek boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Ono što je ipak prednost Juventusa u cijeloj priči je činjenica da je Stara dama u natjecateljskom ritmu za razliku od Lyona. Juventus je odradio završnicu prvenstva, iza sebe ima 14 utakmica u zadnja dva mjeseca, a Lyon u zadnjih pet mjeseci samo jednu. Francuzi nisu nastavili sezonu kao jedni od rijetkih u Europi, Lyon je zbog toga definitivno svježiji, ali u sportu je važnije biti u natjecateljskom ritmu jer se ipak kroz utakmice podiže forma. To je ono što Francuzima nedostaje i gdje leži Juventusova prednost.

Iza Talijana je stvarno naporan ritam, igrali su puno utakmica u kratko vrijeme i zato je Maurizio Sarri u zadnjem prvenstvenom kolu u Torinu protiv Rome na travnjak poslao kombiniranu momčad s dosta mladih igrača, a malo prvotimaca. Htio je poštedjeti Ronalda i društvo, one najkorištenije igrače kojima najviše treba odmor što nije najbolje sjelo dijelu talijanske javnosti. Međutim talijanski stručnjak povukao je logičan potez, odmorio je igrače, nije riskirao ozljedu u utakmici koja nema baš nikakav značaj i sve će biti brzo zaboravljeno ako Juventus prođe u četvrtfinale i izbori kartu za Lisabon.

U Lyonu će napraviti sve da dođu do rezultata koji bi rastužio Talijane, imaju solidan rezultat i već s jednim golom stavljaju Juventus u velike probleme. A svi znamo koliko su Depay, Aouar, Dembele, Cornet i ostali opasni. Niti međusobna povijest u europskim kupovima ne ide baš u prilog Juventusu koji je doduše četiri puta u šest dosadašnjih dvoboja bio bolji, ali nikada nije slavio s više od gola razlike te je samo dva puta u tih šest susreta ostao čiste mreže.

Manchester City - Real Madrid

Iako je Manchester City slavio u Madridu 2:1 i nosi prednost na uzvrat na Etihadu, ne treba Madriđane otpisivati u startu. Dobra stvar za neutralne promatrače je da su obje momčadi u odličnoj formi, odradile su jako dobro restart sezone, a rezultat iz prvog susreta tjera Madriđane na otvorenu igru i jurnjavu za pobjedom. City ne mora nikud žuriti, on ima komotnu situaciju i zna da su gosti ti koji su u problemima i moraju postići najmanje dva gola i pritom odigrati praktički savršeno u obrani.

Obje momčadi imaju jak napadački arsenal, a problem Reala leži i u činjenici da u ovom susretu neće moći računati niti na svog kapetana i glavnog obrambenog igrača Sergija Ramosa. Ramos je u nervoznoj završnici prvog susreta zaradio isključenje i ostavio svoju momčad s igračem manje.

U tom dvoboju na Santiago Bernabeuu Real je poveo nakon sat vremena igre golom Isca, međutim u zadnjih 15 minuta Manchester City napravio je potpuni preokret. Prvo je Kevin De Bruyne asistirao Gabrielu Jesusu za poravnanje, a onda je pet minuta kasnije realizirao kazneni udarac i odveo Manchester City do pobjede i, realno, velike prednosti uoči uzvrata.

Madriđani su pod vodstvom Zinedinea Zidanea tri puta zaredom osvojili Ligu prvaka. Zidane zna jako dobro kako igrati u ovom natjecanju i kako doći do rezultata i sigurno može žaliti što ta dva dvoboja s Manchester Cityjem nisu došla nakon stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa jer je Real izgledao bolje i stabilnije nego prije stanke. Nakon restarta sezone upisao je čak deset uzastopnih pobjeda i tek u posljednjem kolu odigrao je 2:2 u gostima kod Leganesa kada je već glavom bio na odmoru prije povratka pripremama za ovaj dvoboj.

Manchester City je pak oscilirao. Imao je stvarno impresivne nastupe protiv Arsenala, Burnleyja, Liverpoola, Newcastlea, Brightona, Watforda i Norwicha gdje je samo Arsenal izgubio s 3:0, a ostali svi s po 4:0 ili 5:0. Međutim znao je i posrnuti. Chelsea ga je svladao s 2:1 i to ne samo svladao već i nadigrao, Southampton ga je pobijedio 1:0, od Arsenala je izgubio 2:0 u polufinalu FA kupa što pokazuje kako ipak nije nedodirljiv. Loša vijest za Real je da su svi ti porazi došli van Etihada, a nakon restarta sezone City na Etihadu ima šest pobjeda u isto toliko susreta uz gol razliku čak 24:1 što govori kako kod kuće prosječno zabija četiri gola po susretu.

Pep Guardiola očajnički želi napraviti veliki rezultat s Manchesterom u Ligi prvaka. Jedino mu to nedostaje, a upravo zbog toga je i doveden. City je dosad u Ligi prvaka neočekivano padao i ove sezone sve je podređeno glavnom cilju, a to je osvajanje Lige prvaka. Prilika za odlazak u Lisabon je tu, postoci su na strani Cityja, ali Modrić i društvo su predobri da bi Guardiola dopustio ikakvo opuštanje ili labaviji nastup.

Ove utakmice Lige prvaka idealna su prilika da istražite SuperBuilder - novu vrstu sportskog klađenja koja omogućuje personaliziranje vaše oklade koju vam donosi SuperSport. Kreirajte svoju viziju utakmice i odigrajte listić sa dodavanjem različitih ishoda utakmice unutar jedne oklade. Više kombiniranih ishoda znači i veći tečaj, a time i veći dobitak u slučaju pogotka.

Odaberite različite kombinacije koje ćete dodati na listić kao što su:

• Tko će pobijediti u regularnom vremenu?
• Hoće li obje momčadi postići gol?
• Koliko će biti golova?
• Hoće li biti crvenih kartona?
• Kako će igrač postići gol?
• Tko će dobiti žuti karton?
• ...

Složite svoju viziju utakmica Lige prvaka, razradite taktiku, kreirajte listić i povećajte svoj dobitak uz SuperBuilder!

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider