Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Velika drama uoči finala Kupa: Zašto HNS šuti? 'Šminkanje' totalne katastrofe!

Dok se vrše posljednji radovi na uređenju vinkovačkog stadiona za sutrašnje finale Kupa, u uredima obnovljenog zdanja odvija se prava drama...

S jedne strane sjaj i blještavilo, a s druge potpuno rasulo. U Vinkovcima niču Potemkinova sela. Fasada je ušminkana, a utroba potpuno trula. Dok se vrše posljednji radovi na uređenju vinkovačkog stadiona za sutrašnje finale Kupa i veliki okršaj Dinama i Hajduka, u uredima obnovljenog zdanja odvija se prava drama.

Prošlog tjedna dogodio se sumrak vinkovačkog nogometa, ma prava katastrofa. Cibalia, nekoć ponos i dika Slavonije, a danas ruina od kluba, doživjela je kolaps na svim razinama. I seniori, i juniori, i kadeti i pioniri ispali su u niži rang, i to s katastrofalnim bodovnim učinkom svih selekcija, što najbolje govori na koje je kote spao nekoć ugledni klub. Dovoljno je samo pogledati terene na kojima treniraju djeca da sve bude jasno. Međutim, to nije sve, najsnažniji udarac mogao bi tek zadesiti vinkovački klub.

Cibalia se raspada po šavovima

Cibalia se raspada po šavovima, to nije nikakva tajna, proces je to koji traje već nekoliko godina i nikoga ne bi trebalo previše iznenaditi ako se dugotrajna agonija vinkovačkog kluba završi ispadanjem u Treću ligu. Ne kažemo da će se to dogoditi, ali u ovom trenutku takav se rasplet čini sasvim mogućim. Naime, simptomatična je šutnja čelnika vinkovačkog kluba i vrhuške HNS-a. Sjednica Žalbenog tijela HNS-a bila je u ponedjeljak.

Da su Vinkovčani riješili pitanje licencije, odnosno da su podmirili potrebna dugovanja, valjda bi to svi znali, čelnike Cibalije zacijelo bi se daleko čulo, a od njih ni traga ni glasa, praktički se skrivaju. Uz sve to, HNS je odlučio objavu o licencijama plasirati u javnost tek nakon finala Kupa. Prilično sumnjivo, zar ne!? Jasno je da se nešto čeka, a i čini nam se da ne žele remetiti atmosferu u gradu uoči finala Kupa. Kad je u pitanju HNS, rokovi su uvijek rastezljivi pojam i moguće je da je Cibaliji produljen, ali vjerojatno ne dalje od petka.

Cijela priča ovijena je velom tajni, što nas navodi na zaključak da nešto nije u redu. Jer, što bi se krilo ako je sve riješeno? Budući da se odgovorni u Cibaliji ne javljaju na telefon, u trenutku pisanja ovog teksta ne možemo službeno provjeriti što se točno događa, pa smo jednostavno prisiljeni spekulirati.

Cibaliji prijeti pad u Treću ligu

Cibalia na ime dugovanja treba isplatiti cirka 2 milijuna kuna. To je jedini preostali uvjet za dobivanje licencije. Iz neformalnih izvora doznajemo da je sakupljen značajan iznos, navodno više od milijun kuna. U klubu su pretpostavljali da bi to moglo biti dovoljno ako neki vjerovnici pristanu na odgodu isplate.

No, takvih još uvijek nema dovoljno, jer velika većina vjerovnika navodno je odbila prolongiranje isplate. Kako stvari stoje, Cibalia trenutačno nema uvjete za dobivanje licencije. Što će se dogoditi do petka, tek ćemo vidjeti, možda će na kraju ipak ispuniti uvjete, ali zasad to nije slučaj.

Ultrasi po bauštelama Njemačke i Irske

Tako ispada da finale hrvatskog Kupa donosi tek kratkotrajni bljesak u sumornu stvarnost vinkovačkog kluba, pa i cijelog osiromašenog grada koji je ekonomski i populacijski devastiran. Mladi ljudi napuštaju Vinkovce i nekoć bogata okolna sela na dnevnoj bazi. Turobnu i besperspektivnu sredinu napuštaju nevoljko, ali želudac kruli i ne pita kako i odakle. Odlazi se trbuhom za kruhom, i što je najgore s kartom u jednom smjeru.

Grad na Bosutu upao je u duboku apatiju baš kao i Cibalia. Nema se tko ni buniti, jer je velika većina Ultrasa razasuta po bauštelama širom Njemačke i Irske. To što se događa s Cibalijom samo je odraz onog što se već godinama događa u gradu i cijeloj županiji. Nogomet je ionako samo refleksija društva tako da je situacija u Cibaliji zapravo prilično logična. Da je drugačije, bilo bi iznenađujuće.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider