Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Belgijanci tuguju

Spektakularni preokret svjetskih prvaka: Francuska okrenula 0:2 i odjurila u finale Lige nacija!

Poznati su finalisti drugog izdanja Lige nacija...

U finalu drugog izdanja Lige nacija igrat će reprezentacije Francuske i Španjolske! Nakon što su Španjolci u srijedu bili bolji od Italije, Francuzi u fenomenalnoj utakmici s 3:2 pobijedili Belgiju i to nakon što su na poluvremenu bili u zaostatku od dva gola.

Belgija je nakon prvih 45 minuta imala dva gola prednosti nakon što su zabili Yannick Carrasco (37) i Romelu Lukaku (40), no svjetski prvaci su u nastavku zabili tri gola za veliki preokret. Strijelci su bili Karim Benzema (62), Kylain Mbappe (69) i Theo Hernandez (90).

Belgija je bolje ušla u susret. Crveni vragovi su već u četvrtoj minuti imali sjajnu priliku. Lukaku je prošao po strani, ubacio pred gol gdje se našao De Bruyne, no Lloris sjajno reagirao na udarac veznjaka Manchester Cityja. Francuzi su uzvratili u 14. minuti, no Benzema nije najbolj regirao.

U razmaku od tri minute Belgija stigla do 2:0

Uslijedilo je relativno mirnih 20 minuta, sve do 37. minute kada su brončani s posljednjeg SP-a poveli sa 1:0 golom Yannicka Carrasca. Veznjak Atletico Madrida je primio je De Bruyneovu loptu na lijevoj strani, te udacem u bliži kut uhvatio Huga Llorisa na krivoj nozi.

Samo tri minute kasnije bilo je 2:0. De Bruyne je ponovo bio asistent. Lijepo je uposlio Romelua Lukakua koji se riješio Lucasa Hernandeza te silovitim udarcem pod gredu svladao francuskog vratara.

Svjetski prvaci u prvom poluvremenu nisu pokazali ništa, no u nastavaku kao da je izašla jedna nova momčad.

Prvu veliku priliku imali su u 58. minuti, Mbappe je prošao po krilu ubacivši na prvu stativu, no Griezmann je pucao pored gola. Četiri minute kasnije Franuska se smanjila, Mbappe je osvojio loptu, prošao dvojicu igrača te uposlio Benzemu koji je pored svog čuvara zatresao mrežu.

Dan koji će pamtiti Mbappe i braća Hernandez

Samo sedam minuta kasnije Tricolori su izjednačili. Tielemans je neopreznim startom oborio Griezmanna, a njemački sudac Daniel Siebert nakon 'asistencije' VAR-a pokazao na bijelu točku. Jedanaesterac je u svom 50. nastupu sigurno izveo Mbappe.

Napadač PSG-a je tako postao najmlađi nogometaš koji je upisao 50 nastupa za francusku vrstu. To mu je uspjelo sa 22 godine i 291 dan, a dosadašnji rekord je držao Karim Benzema (24 godine i 240 dana). Dodajmo i kako su za Francusku od prve minute zaigrala braća Lucas (25) i Theo Hernandez (24), što je prvi put da su neka braća zaigrala zajedno u dresu Tricolora nakon ožujka 1974. kada su to učinila braća Herve i Patrick Revelli.

U 77. minuti bili smo na korak do potpunog preokreta Francuza, no Thibaut Courtois je sjajno reagirao na udarac Aureliena Tchouamenija. U trenucima kada je Belgija bila na "konopcima", Lukaku je u 87. zabio za 3:2 za veliko belgijsko slavlje, no napadač Chelsea je ipak bio u minimalnom zaleđu.

Hernandez zabio poslije Pogbine prečke iz slobodnjaka

U ludoj završnici, Pogba je u 89. minuti iz slobodnog udarca sa 25 metara pogodio prečku, a kada se već činilo kako ćemo gledati produžetke Theo Hernadez je sjajno zabio za francusku pobjedu. Branič Milana je sjajno opalio s lijeve strane, Courtoisa je imao tu loptu na rukama, ali je nije uspio obraniti.

Španjolska je tako uzvratila Italiji za poraz u polufinalu Eura, ali je ujedno prekinula rekordni niz Italije koja je izgubila nakon čak 37 susreta bez poraza. Oba gola za Španjolsku zabio je Ferran Torres (17, 45+2), dok je pogodak za Italiju zabio Lorenzo Pellegrini (83).

Finale između Francuske i Španjolske na rasporedu je u nedjelju u 20:45 na milanskom San Siru, dok će u 15:00 u Torinu za treće mjesto igrati Italija i Belgija.

U prvom izdanju Lige nacija slavio je Portugal nakon što je u finalu pobijedio Nizozemsku sa 1:0.

Treće mjesto osvojila je Engleska koja je boljim izvođenjem jedanaesteraca porazila Švicarsku sa 6:5 nakon što je susret završio bez golova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider