Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bavarci izdominirali sezonu

Bayern s Perišićem u velikom finalu Lige prvaka sredio PSG i popeo se na krov Europe!

U velikom obračunu za najprestižniji trofej u klupskom nogometu Bavarcima je jedan pogodak bio dovoljan.

Bayern je u velikom finalu pobijedio PSG s 1:0 i osvojio Ligu prvaka šesti put u klupskoj povijesti. Strijelac pobjedničkog pogotka bio je Kingsley Coman u 59. minuti.

Ono što je nama posebno drago je da Hrvatska osmu godinu zaredom ima osvajača Lige prvaka. Ivan Perišić je s Bayernom otišao do kraja i tako nastavio nevjerojatan niz hrvatskih nogometaša koji traje još tamo od 2013. godine kada je baš Bayern bio prvak Europe, a dres Bavaraca nosio Mario Mandžukić.

Nekoliko odličnih Neuerovih intervencija

Osim strijelca pobjedničkog pogotka, koji je u početnoj postavi zamijenio hrvatskog reprezentativca Ivana Perišića, najviše zasluge za trijumf Bavaraca ima i kapetan Bayerna Manuel Neuer, koji je svojim obranama spriječio Parižane da prvi dođu do prednosti, a kasnije i do izjednačujućeg pogotka.

Ivan Perišić je u igru ušao u 68. minuti zamijenivši Comana i postao je 11. hrvatskim igračem koji se okitio naslovom klupskog prvaka Europe.

Finale je počelo obostranim visokim pritiskom na zadnje obrambene redove i čekanje na pogrešku kojom bi se otvorio prostor za ugrožavanje Bayernovog kapetana Manuela Neuera ili povratnika u PSG-ovu momčad Keylora Navasa.

U prvih 15-ak minuta je pogrešnih dodavanja bilo, ali se iz toga nisu izrodile konretne prilike, a onda su se u samo tri minute dvaput Kylian Mbappe i jednom Neymar našli u Bayernovom kaznenom prostoru u prijetećim situacijama.

Nije to bila Mbappeova večer

Sve tri akcije su prošle po lijevoj strani, a Mbappe je u razmaku od minute dvaput gađao desnom nogom suprotni kut, ali su oba njegova udarca završila u bloku, prvo Goretzke, a potom Kimmicha.

U 18. minuti je prvi put Neuer morao spašavati svoju mrežu. Mbappe je u ovoj situaciji bio asistent, pravovremenom loptom poslužio je Neymara koji je bio u naletu i pokušao gađati suprotni kut, ali se Neuer raskrilio i svojom karakterističnom intervencijom prvo spriječio pogodak, a nakon odbijene lopte i moguću asistenciju Neymara za Mbappea.

Nešto slično se Bayernu dogodilo i protiv Lyona u polufinalu, kada su Bavarci na promašaje odgovorili s dva pogotka Gnabryja i tako došli do finala. Od reprize tog scenarija u 22. minuti su Roberta Lewandowskog dijelili centimetri. Na 12 metara od vrata poljski napadač je primio loptu leđima okrenut golu i lukavim udarcem poslao loptu prema vratima. Navas se protegnuo koliko je mogao, lopta ga je prošla, ali je umjesto mreže pogodila vratnicu.

Dvije minute poslije ponovno se rastrčala pariška laka konjica. Herrera, Mbappe, Neymar i Di Maria su lomili Bayernove braniče. Argentinac je na kraju našao na 14 metara od gola s brisanim prostorom ispred sebe, pucao je snažno desnom nogom, ali je lopta otišla visoko preko grede.

U toj akciji, dok je sprintao prema svom kaznenom prostoru ne bi li zaustavio nalet PSG-a, Jerome Boateng je obnovio ozljedu i morao je napustiti igru, a zamijenio ga je Niklas Suele.

Još jednom je PSG bio u prilici u 29. minuti. Nakon ubačaja Di Marije i izbijene lopte na 25 metara na nju je naletio Herrera i opalio. Na putu prema vratima lopta je pogodila Goretzku i završila pokraj vrata. Francuzi nisu dobili ni korner.

Bayern je bio premoćan u posjedu lopte, ali PSG je bio opasniji kad je lopta bila u nogama njegovih igrača. No, opasno je bilo u 32. minuti pred vratima Francuza. Gnabry je ubacio s desne strane. Na putu prema kaznenom prostoru i Lewandowskom lopta se odbila i malo promijenila smjer. No, Poljak je u padu unazad uspio glavom uputiti udarac pod gredu, ali je Navas bio priseban i na pravom mjestu pa je spriječio pogodak.

U završnici poluvremena još dvije situacije koje će ući u rubriku ključne, po jedna na svakoj strani. PSG će pamtiti 44. minutu. Još jedno pogrešno dodavanje u zadnjoj liniji Bayerna otvorilo je prostor Mbappeu, koji je uposlio Herreru. Španjolac malonogometnim potezom vraća loptu prema Mbappeu koji sa desetak metara preslabo puca po sredini gola, ravno u Neuerovo naručje.

Sporna situacija u finišu prvog poluvremena

Minutu poslije Bavarce je naljutio Daniele Orsato. Coman je prošao po lijevoj strani, sjurio se u kazneni prostor i prošao ispred Kehrera koji ga je povlačio za rame. Coman je pao, za njim i branič PSG-a, a Orsato nije pokazao na bijelu točku. Ni iz VAR sobe nije dobio signal da je pogriješio.

Jedino što je prvom poluvremenu nedostajalo bili su pogoci.

Na početku drugog dijela Bayern je čvrstim startovima smirio Francuze i kad se činilo da na obje strane ponestaje inspiracije zatresla se mreža Parižana.

Hansi Flick je odlučio utakmicu početi s Kingsleyem Comanom na lijevom boku umjesto Ivana Perišića, a Francuz mu je u 59. minuti uzvratio za povjerenje na najbolji mogući način. Lopta je došla do Joshue Kimmicha na desnoj strani, a njemački reprezentativac je s vrha kaznenog prostora ubacio na peterac kod suprotne vratnice. Akciju je odlično pratio Coman i nesometan glavom poslao loptu u suprotan kut pokraj potpuno nemoćnog Navasa.

Bio je to 500. pogodak Bayerna u Ligi prvaka, čime su Bavarci postali tek treća momčad, nakon Real Madrida i Barcelone, koja je došla do tog dometa.

Unatoč promašenim prilikama i primljenom pogotku, Francuzi nisu pokazali da su demoralizirani. U 67. minuti je Di Maria dobro izbacio Mbappea, ali njegov udarac nije dovoljno snažan ni lukav da bi prevario Neuera.

Savršena Bayernova sezona

Kapetan Bayerna još je jednom velikom intervencijom spasio svoju mrežu u 70. minuti. Di Maria je odlično proigrao Marquinhosa, ali udarac Brazilca završava u spuštenoj Neureovoj nozi.

U 73. minuti Orsato je još jednom ostao nijem, ali je ovoga puta PSG moguće oštećen za nedosuđeni kazneni udarac. Mbappe se ubacio u kaznenom prostoru ispred Kimmicha koji je bio u kontaktu s Francuzom, ali jedanaesterac nije dosuđen.

Do kraja utakmice PSG je stvorio još nekoliko opasnih situacija pred Neuerovim vratima, ali Mbappe, Neymar i Choupo-Moting nisu imali dovoljno mirnoće i preciznosti da pošalju loptu u mrežu.

Tako se Bayern šestim naslovom izjednačio s Liverpoolom, a ispred ovog dvojca su ostali još samo Milan (7) i Real Madrid (13).

Bavarci su postali prva momčad koja je do naslova prvaka Europe stigla pobjedama u svim utakmicama i osigurali klubu samo od novčanih nagrada ukupno 82.450 milijuna eura te stavili uskličnik na savršenu sezonu.

PSG - Bayern 0:1 (0:0)

LISABON. Stadion Benfice. Sudac: Daniele Orsato (Italija).

Strijelac: 0-1 Kingsley Coman (59)

Žuti kartoni: Paredes, Neymar, Thiago Silva, Kurzawa / Davies, Gnabry, Suele, Mueller

Crveni kartoni: -

PSG: Navas - Kehrer, Thiago Silva, Kimpembe, Bernat (od 80. Kurzawa) - Herrera (od 72. Draxler), Marquinhos, Paredes (od 65. Verratti) - Di María (od 80. Choupo-Moting), Neymar, Mbappe

BAYERN: Neuer - Kimmich, Boateng (od 25. Suele), Alaba, Davies - Thiago Alcantara (od 86. Tolisso), Goretzka - Gnabry (od 69. Coutinho), Mueller, Coman (od 68. Perišić) - Lewandowski

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider