Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Lopta pogodila Lukakua i...

Škarice presudile spektakularno finale: Sevilla osvojila Europsku ligu!

Bila je to sjajna utakmica posebno u prvom dijelu u kojem su pala čak četiri gola.

Nogometaši Seville pobjednici su ovosezonskog izdanja Europske lige, oni su u finalu igranom u petak u Kölnu svladali milanski Inter sa 3:2 (2:2).

Inter je poveo iz kaznenog udarca kojega je iskoristio Romelu Lukaku (5-11m), Sevilla je preokrenula s dva gola Luuka de Jonga (12, 33), da bi na 2-2 poravnao Diego Godin (35). U drugom poluvremenu jedini pogodak postigao je stoper Seville Diego Carlos (74).

Za Sevillu je ovo šesti naslov pobjednika u ovom natjecanju iz isto toliko finala, nakon 2006., 2007., 2014., 2015. i 2016., dok je Inter ostao na tri naslova pobjednika, sva tri iz 90-ih godina prošlog stoljeća kada se ono zvalo Kup UEFA (1991., 1994. i 1998.).

Hrvatski reprezentativni veznjak Marcelo Brozović odigrao je čitav susret za Inter te je bio asistent za drugi pogodak.

Fenomenalno prvo poluvrijeme

Već samo otvaranje utakmice dalo je naslutiti kako će susret u Koelnu obilovati zanimljivostima. Lukaku je u 3. minuti pobjegao svom čuvaru Diegu Carlosu koji ga je uspio zaustaviti tek povlačenjem za majicu, a kako se to dogodilo u kaznenom prostoru, nizozemski sudac Makkele pokazao je na bijelu točku. Iako je vratar Seville Bounou pogodio stranu u koju će Lukaku uputiti udarac, Belgijančev šut je bio previše precizan i Inter je poveo.

Odmah po primljenom pogotku Sevilla je silovito napala, stjerala Inter u njegov kazneni prostor i takav pristup dao je rezultat već u 12. minuti. Španjolski je sastav u vrlo kratkom razdoblju uputio nekoliko dobrih centaršutova u kazneni prostor suparnika, Interovi igrači nikako nisu uspijevali kvalitetno raščistiti situaciju, da bi naposlijetku na ubačaj Jesusa Navasa De Jong utrčao ispred Godina i glavom u padu pogodio mrežu iza Handanoviča.

Niti pet minuta potom Inter je drastično oštećen. Barella je pokušao proigrati Lukakua u kaznenom prostoru Seville, no njegovo dodavanje rukom je zaustavio Diego Carlos, no sudac Makkele je ostao nijem. Nije reagirao niti na žučne proteste igrača i vodstva talijanskog sastava, a još je nevjerojatnije kako niti VAR sudac Kevin Blom nije ukazao Makkelie da se radilo o igranju rukom za kazneni udarac.

gol expired Brozović nije uspio, Hrvatska ostala na devet osvajača Kupa Uefa/Europske lige divider

Sevilla je povela u 33. minuti, sudac Makkele je duel Brozovića i Banege na 30-ak metara iskosa s desne strane od gola Intera procijenio kao prekršaj hrvatskog reprezentativca pa je Sevilla dobila slobodan udarac. Banega je ubacio loptu na drugu vratnicu gdje je De Jong nadvisio D'Ambrosija i pogodio suprotni kut nemoćnog Handanoviča.

Ipak, Inter se ekspresno vratio u rezultatsku ravnotežu. Samo dvije minute nakon primljenog gola Lukaku je izborio slobodan udarac u gotovo istoj poziciji kao i Banega, a izvođenja se primio Brozović. Ubačaj našeg veznjaka pronašao je glavu Godina koji je s pet metara zakucao loptu u mrežu.

Početkom nastavka Inter je izveo brzu i preciznu akciju, lopta je stigla idealno na udarac Gagliardinija s vrha kaznenog prostora, no on nije najbolje zahvatio loptu pa je Navas uspio blokirati njegov udarac. Baš kao i prije pet dana u polufinalu protiv Manchester Uniteda, Sevilla je sredinom nastavka pokušala umrtviti tempo igre, no Inter je ipak još jednom uspio opasno zaprijetiti. Lukaku je u 65. minuti pobjegao svojim čuvarima i sjurio se prema vratima, ali Bounou je pravodobno istrčao sa svojih vrata i ušao u udarac belgijskog napadača.

Stoper škaricama zabio pobjednički gol

Potpuno u suprotnosti s događanjima na terenu Sevilla je povela u 74. minuti. Banega je izveo slobodan udarac s desne strane, Interovi braniči nisu uspjeli raščistiti situaciju, a najlošiji igrač na travnjaku, Sevillin stoper Diego Carlos zahvatio je loptu "škaricama". Njegov pokušaj zasigurno bi završio pored vratnice, ali je na putu prema gol-autu lopta pogodila Lukakua i skrenula u mrežu.

Nakon primljenog pogotka trener Intera Antonio Conte napravio je tri izmjene, uveo je Eriksena, Mosesa i Alexisa Sancheza te su upravo te izmjene u 82. minuti stvorile idealnu priliku za poravnanje. No, Moses nije na najbolji način zahvatio loptu na sedam-osam metara od gola Seville, dok je Alexis bio malo kratak u pokušaju da preusmjeri Mosesov pokušaj u gol pa je obrana Seville uspjela otkloniti opasnost.

Igrači Seville u samoj su završnici opstrukcijom igre onemogućili Inter u razvijanju bilo kakve akcije. Nakon svakog duela neki igrač Seville ostao bi se previjati na travnjaku i tako "krao" vrijeme te cjepkao igru. Ipak, Inter je na samom početku sudačke nadoknade stvorio dobru šansu, Brozović je ubacio s desne strane, na prvu je vratnicu utrčao Candreva, ali je njegov pokušaj sjajno obranio Bounou.

SEVILLA - INTER 3:2 (2:2)

STRIJELCI: 0:1 Lukaku (5-11m), 1:1 De Jong (12), 2:1 De Jong (33), 2:2 Godin (35), 3:2 Diego Carlos (74)

SEVILLA: Bounou - Jesus Navas, Kounde, Diego Carlos (Gudelj, 86), Reguilon - Banega, Fernando, Jordan - Suso (Vazquez, 78), De Jong (En-Nesyri, 86), Ocampos (Munir, 70)

INTER: Handanovič - Godin (Candreva, 90), De Vrij, Bastoni - D'Ambrosio (Moses, 78), Brozović, Gagliardini (Eriksen, 78); Barella, Young - Lukaku, Lautaro (Alexis, 78)

SUDAC: Makkelie (Nizozemska)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider