Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nije još gotovo

Ususret ždrijebu Eura 2020: Zašto i dalje traje velika borba, čak i onih koji su se već plasirali

Ždrijeb Eura 2020. godine održat će se u subotu 30. studenog u Bukureštu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Još je jedno kolo ostalo do kraja kvalifikacija za Euro 2020. u većini skupina, no dosta toga već je poznato. Na ždrijebu 30. studenog u Bukureštu naći će se 20 reprezentacija, dok će se još četiri za plasman na EP boriti na završnim turnirima Lige nacija u ožujku.

Zasad je plasman izborilo 17 reprezentacija, a u kvalifikacijama još nije poznato tko uz Hrvatsku ide iz naše skupine te koje dvije reprezentacije na Euro idu iz skupine D. U zadnjem kolu to će potvrditi Švicarci protiv Gibraltara, dok Irci i Danci igraju međusobno.

Već smo pisali kako je ovaj ždrijeb za Europsko prvenstvo najčudniji u povijesti te kako se u najgorem slučaju može i ponoviti. Posebno zanimljivo za ove kvalifikacije jest to što se u ždrijebu jakosne skupine neće određivati po ljestvicama UEFA-e, nego po plasmanu u skupinama kvalifikacija.

gol expired Vatrena petorka za svijetlu budućnost: Igrači koji nisu igrali u Rusiji, a postali su velike uzdanice divider

Bitka za prvu jakosnu skupinu na ždrijebu, Hrvatska u drugoj

Hrvatska se plasirala na Euro pobjedom protiv Slovačke u Rijeci kao prva u skupini sa 17 bodova. Nažalost, premalo je to bodova da se Vatreni nađu u prvoj jakosnoj skupini u ždrijebu, no zato su pobjedom u subotu izborili da budu makar u drugom potu. Da smo slučajno prošli s remijem ili porazom, bili bismo čak u trećem potu, što bi bilo izrazito nepovoljno za ambicije Vatrenih na Euru.

Zato su Ukrajinci onako slavili izjednačujući gol protiv Srbije u sudačkoj nadoknadi utakmice u Beogradu. Imali su već osigurano prvo mjesto u skupini, ali borili su se za status u ždrijebu, a to može donijeti itekakvu prednost na samom prvenstvu.

gol expired Što slijedi? Evo kad je ždrijeb i u kakvoj poziciji ga Vatreni čekaju divider

U prvoj jakosnoj skupini na samom ždrijebu bit će šest najbolje plasiranih pobjednika skupine. To su zasad Engleska, Ukrajina, Belgija i Italija, a pobjedama u zadnjem kolu mogu im se pridružiti Španjolska (protiv Rumunjske danas) i Njemačka (protiv Sj. Irske u utorak). Napominjemo kako se u skupinama sa šest reprezentacija ne broje bodovi iz utakmica s najslabijom ekipom kako bi se izjednačili s onima iz skupina s pet reprezentacija.

U tom će slučaju svjetski prvaci Francuzi završiti u drugom potu zajedno s Hrvatskom, što znači da finalisti SP-a neće moći igrati međusobno u skupini.

Ovaj će Euro biti specifičan jer će čak 12 država biti domaćini, svaka s po jednim gradom (stadionom), a UEFA je već napravila raspored gdje će se koja skupina igrati. Mi navijamo za onu skupinu koja će igrati u Budimpešti i Münchenu.

Pobjeda Hrvatska protiv Slovačke

Rezultati by SofaScore

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider