Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Katalonci nude rješenje

U Madridu rigaju vatru na suce El Clasica: Real povukao potez kojim je stvorio veliku frku

Nakon prvog El Clasica u sezoni ostali su dugački repovi. U prvom planu opet su bili suci…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kapetan Real Madrida Sergio Ramos nije želio prešutjeti suđenje u El Clasicu, koji je završio bez golova.

„Na poluvremenu smo pogledali snimke. Sudac je propustio dosuditi dva jedanaesterca za nas“, rezignirano je kazao Ramos nakon utakmice.

„VAR je uveden kako bi pomogao sucima. Kada ste u dvojbi, možete pozvati provjeru. To ovaj put nije bio slučaj. Loša sreća. Mora da je do nas da uvijek kada bude prekršaj za jedanaesterac da ga oni ne provjere“, sarkastično je prokomentirao kapetan Reala te dodao:

Sarkastični Ramos

„Kada budete bolji, a na kraju ne pobijedite, ne možete biti sretni. Večeras smo vidjeli iznimno karakterni Real. Stvorili smo Barci puno problema. Imali smo manjih pogrešaka, ali griješila je i Barcelona“, kazao je Ramos.

gol expired Gerrard brusi igrača za Vatrene: Može li od njega napraviti hrvatskog Van Dijka? divider

Ni nakon dva dana od El Clasica ne smiruju se strasti. Ostali su dugački repovi. Mnogi se slažu da je kontroverzni španjolski sudac Alejandro Hernández Hernández teško oštetio Kraljeve na Camp Nouu. Ne tvrde to samo madridski mediji. U prvom poluvremenu propustio je dosuditi dva jedanaesterca za Reala.

U razmaku od dvije minute u šesnaestercu Barcelone srušen je Raphael Varane. Ako u prvoj situaciji i postoje neki prijepori, u drugoj nema nikakve dileme. Ivan Rakitić napravio je prekršaj za najstrožu kaznu. S tom ocjenom složili su se čak i katalonski mediji.

Madriđani ljutiti na suce

Madriđane najviše ljuti što sudac nije provjerio situacije. Radi se o El Clasicu, najvažnijoj utakmici polusezone, te o dvije u najmanju ruku jako sumnjive situacije. Ako suci u takvoj utakmici ne žele pogledati snimku, kada će, pitaju se u Madridu.

Pojedini španjolski mediji pišu da je Real zatražio službeno objašnjenje. Navodno Florentina Pereza živo zanima o čemu su suci razgovarali kada su se spomenute situacije dogodile. Predsjednik Reala traži od Španjolskog nogometnog saveza da mu dostave snimku razgovora glavnog suca Hernández Hernándeza i VAR suca Ricarda de Burgosa Bengoechee.

gol expired Allegri otkrio svoje tajne i kritizirao tehnologiju: "Nogometaši su kao konji. Taktika? To je glupost" divider

Madriđani su ljuti na suca Hernándeza Hernándeza. Smatraju da ih redovito ošteti kada im sudi protiv Barcelone. Ovo mu je bio četvrti El Clasico, a Madriđani tvrde da je u sve četiri utakmice radio velike pogreške na štetu Reala. U svakom slučaju, Perez je bacio čelnike Savez na velike muke. To je potencijalno kompromitirajuća situacija. Svima je jasno da bi bilo jako zanimljivo čuti o čemu su suci razgovarali kod obiju spornih situacija. Taj bi razgovor mogao puno toga otkriti.

Katalonci nude rješenje

S druge strane, Katalonci podsjećaju da je Madriđanima taj isti sudac donio naslov prvaka prije tri godine kada nije priznao očiti gol Barceloni u Sevilli protiv Betisa. Lopta je prešla barem pola metra gol-crtu, no on to nije vidio. Katalonski mediji podsjećaju da je u još dvije utakmice iste sezone kardinalno griješio u korist Reala protiv Espanyola i Sporting Gijona.

gol expired Krvnički polomio starog prijatelja i pokrenuo masovnu tučnjavu: Je li ovo najgori start godine? divider

Iako katalonski mediji lakonski prelaze preko suđenja u El Clasicu, ipak priznaju da nešto treba učiniti kako bi se smanjio broj pogrešaka. Mundo Deportivo sugerira da bi se sve iole sumnjive situacije u šesnaestercu morale pregledavati, jer tko može na prvu reći što je upitan, a što čist jedanaesterac ako se situaciju još jednom ne pregleda?

Katalonski dnevnik predlaže da se krene s time što će se maksimalno pojednostaviti odluke što se tiče povlačenja u šesnaestercu tako što će se suditi svako hvatanje za dres. Na taj način igrači bi se s vremenom naučili da ne smiju držati suparnika za dres i vjerojatno bi takvih situacija bilo puno manje.

Smanjiti prostor za manipulacije

Očito je da će implementacija VAR-a biti puno teža nego što se očekivalo. Posvuda u Europi ima puno problema. Problem je što na kraju uvijek odlučuje čovjek, a neki su prepuni mana, što stručnih, a što ljudskih. Dojam je da su pravila nedorečena. Čak je i protokol neujednačen. Jedno vrijedi u Engleskoj, drugo u Italiji. Skeptici će reći da je to namjerno napravljeno kako bi se ostavilo dovoljno prostora za manipulacije.

gol expired Ogorčena bitka za vlast i milijune: Šuker šokirao suparnike u HNS-u i ''minirao'' Dalića divider

Nećemo ići toliko daleko, ali činjenica je da se sucima i dalje ostavlja veliki prostor da provode pravila po nahođenju. Jasno je da se nikad neće doći do apsolutne perfekcije, da će uvijek biti pogrešaka i polemika, ali s uvođenjem VAR-a pogreške bi se trebale smanjiti na najmanju moguću mjeru. Vidimo da to još uvijek nije tako. I dalje se puno griješi.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider