Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dinamo dugo nije izgledao tako loše: Nered, sebičnost i glave u pijesku

Dinamo ima puno problema na početku sezone i pitanje je može li ih riješiti u brzom roku...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo ide dalje, a kako drugačije nego u infarktnoj uzvratnoj utakmici 3. pretkola Europske lige. Na trilere smo se već navikli svih ovih godina, čak i kada Modri u Europi igraju sa skromnim momčadima poput norveškog Oddsa. Na Skagerak Areni dogodio se festival promašaja i pogrešaka s obje strane. Još jednom se pokazalo da Dinamo teško zabija, čak i iz najboljih situacija, a da je Modra obrana propusna na svim mjestima.

Rupe pa i kratere za sada nije uspio zakrpati ni novi lijevi bek Jan Lecjaks. Štoviše, na ovoj utakmici najviše je curilo po njegovoj strani, a imao je i jednu zamalo katastrofalnu pogrešku kod vraćanja lopte vrataru. Čeha i Dinamo spasio je Livaković.

Guranje glava u pijesak

Da je Dinamova obrana u rasulu, a fizička sprema cijele momčadi u dosta lošem stanju, upozorili smo i nakon prve utakmice u Zagrebu kada su znanjem skromni Norvežani gotovo nakon svake kontre stvarali pomutnju u Modroj obrani.

Nakon utakmice trener Dinamo Mario Cvitanović prilično je nervozno reagirao kada smo konstatirali da je curilo u obrani i upitali ga što misli poduzeti po tom pitanju. Cvitanović se propeo na zadnje noge, prvo je kontrirao s protupitanjem „gdje smo vidjeli šanse Norvežana“, a kada smo mu osvježili pamćenje, Cvitanović se uzvrtio na stolici i zamucao. Opravdavao se da Dinamo igra napadački te da obrana stoji visoko i tako se otvara prostor za suparnike.

Pa zašto onda tako igraju kada nisu u stanju i nemaju kvalitetu za takvu igru, logično je protupitanje, zar ne?
„Nikome ne dam na igrače“, prkosno je zaključio Cvitanović kao da je kritika igre udarac ispod pojasa, a ne najnormalnije novinarsko razmišljanje.

Spora i teretna obrana, vezni red bez motorike

Samo tri dana poslije u Osijeku, gdje je Dinamo odigrao 1:1 protiv doslovce druge Zekićeve momčadi, Cvitanović se požalio na igru svoje momčadi i ponovio gotovo sve što smo ga pitali i napisali nakon utakmice s Oddsom u Zagrebu. Ukratko: imaju problema u obrani, primaju lake golove iz kontri, ne izgledaju i ne igraju momčadski...

Amnezija je očita. Bit će zanimljivo vidjeti što će Cvitanović reći nakon uzvratne utakmice s Oddsom. Hoće li pojasniti tko je kriv za to da Dinamo igra s tako visoko podignutom zadnjem linijom usprkos tomu što ima sporu i teretnu obranu, i ne samo obranu već i vezni red koji ima očitih motoričkih problema. Možda čak i u Dinamu o postavi i taktičkim pitanjima odlučuje trener, da budemo malo sarkastični.

Dinamo ne izgleda dobro, to je neporeciva činjenica, jer da izgleda, ne bi imao tolikih problema s vidljivo limitiranom momčadi poput Oddsa. Zapravo, teško se možemo sjetiti kada je Dinamo izgledao lošije?

Nered i nedisciplina

Ovom prilikom nećemo o glavnim uzrocima, odnosno upravljačkoj problematici, o tome smo pisali već puno puta. Problem momčadske igre i discipline u igri Modrih dobio je novi negativni moment ulaskom Danija Olma.

Ne znamo je li mladi Španjolac u onoj „zicer“ situaciji bio sebičan ili nije vidio potpuno samog suigrača u stopostotnoj šansi, ali i jedno i drugo je poprilično zabrinjavajuće, kao i naknadna reakcija kada je zaradio isključenje i ostavio momčad u jako nezgodnoj situaciji. Ta dva detalja govore da je momčad u blagom neredu.

Lakonski možemo zaključiti da je u ovom trenutku najvažnije da je Dinamo prošao dalje, to je istina, ali mislimo da guranje glave u pijesak neće riješiti evidentne probleme. Da je na mjestu Norvežana bila neka samo malo kvalitetnija momčad, Dinamo vjerojatno ne bi prošao dalje.

Dinamo pod hitno mora riješiti probleme

A kvalitetnija momčad Modre zacijelo čeka u sljedećem kolu i prilično je vjerojatno da neće imati „razumijevanja“ za njihove probleme kao što su ih imali Norvežani.

Dinamo pod hitno mora riješiti nabrojane probleme, Cvitanović se mora uhvatiti u koštac s njima, jer od negiranja istih ne brane se igrači i klub nego ih se još dublje gura pod vodu. Cvitanović nema puno vremena, čeka ga serija teških utakmica u kojima bi se čak mogla prelomiti sezona, ali i njegov status. Dinamov trenerski stolac je klimav i klizav kao u rijetko kojem klubu, to je jasno svima pa i Cvitanoviću.

 


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider