Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"
Nogomet
Pogledajte galeriju

Torcida danas slavi 72. rođendan: Ovo su najbolje fotografije iz njezine novije povijesti

Torcida je osnovana 28. listopada 1950. i danas slavi 72. rođendan.

Najstarija organizirana navijačka skupina u Europi, splitska Torcida, danas slavi svoj 72. rođendan.

Na današnji dan 1950. Torcida je osnovana, dan uoči odlučujuće utakmice za naslov prvaka između Hajduka i Crvene zvezde.

Osnovali su ju dalmatinski studenti u Zagrebu, predvođeni Vjenceslavom Žuvelom i Lovorom Dragojevićem. Na njihovi inicijativu navijači su se okupili, organizirali i vlakom krenuli u Split na utakmicu tijekom koje su glasnim navijanjem i uz pomoć brojnih rekvizita pripomogli igračima Hajduka da izvedu preokret i vodstvo Zvezde pretoče u konačnih 2:1, čime je Hajduk osvojio prvenstvo bez poraza što nikada prije niti kasnije nije uspjelo nikome u bivšoj državi.

Komunističke vlasti 50-ih zabranile Torcidu

Nekoliko dana poslije utakmice tadašnje komunističke vlasti započele su progonom istaknutijih torcidaša. Smatrali su da u toj skupini ima previše nacionalističkih elemenata opasnih za tadašnji politički sustav te su Torcida i njezino djelovanje zabranjeni.

Naravno, navijači su nastavili pratiti Hajduk na domaćim i gostujućim utakmicama kako u Jugoslavili tako i u Europi, ali se bilo kakvo korištenje imena Torcida strogo kažnjavalo, između ostalih i zatvorom.

Obnova uslijedila 80-ih

Tek početkom 80-ih godina prošlog stoljeća Torcida je obnovljena, ime se počelo ponovno koristiti u javnom prostoru.

Od tada pa do danas, Torcida je ostala neraskidivi dio Hajduka, njegov zaštitnik u situacijama u kojima je trebalo reagirati da klub ne ode u stečaj i prestane postojati. Primjerice, Torcida je bila ta koja je istjerala politiku iz kluba, nakon sustavnog uništavanja i dovođenja Hajduka na prosjački štap prije desetak godina.

Prosvjed pred Banovinom ključni trenutak novije povijesti

Torcida je bila ta koja je 2011. godine osnovala udrugu Naš Hajduk u koju su se navijači okupili i u međuvremenu organizirali u četiri navrata izbore za Nadzorni odbor Hajduka te usput započeli proces otkupa dionica, a sve s ciljem da navijači jednog dana postanu većinski vlasnici Hajduka.

Prije 10 godina u ovo doba, Torcidin prosvjed pred Banovinom spasio je Hajduk od sigurnog odlaska u stečaj. Klub je bio na rubu bankrota, gradski vijećnici su glasali protiv toga da Grad bude jamac Hajduku za kredit u iznosu od 30 milijuna eura, a onda se kod idućeg glasanja pod prozorima pojavila Torcida, nakon čega je jednoglasno ipak donesena odluka koja je spriječila gašenje kluba.

U galeriji pogledajte neke od najljepših Torcidinih fotografija iz posljednjih nekoliko godina.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider