Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
dečko koji obećava

Tko je nova hrvatska senzacija? Ponovio uspjeh kultnog igrača, tek 4. u povijesti s tako dobrim startom

Hrvatski nogomet dobio je novu napadačku senzaciju, rijetko se viđa da netko otvori sezonu s pet golova u dvije utakmice.

Posljednjih godina nekako smo navikli gledati Istru 1961 pri dnu ljestvice, a za opstanak se nisu borili samo za terenu – novca nerijetko nije bilo, igrači su igrali bez plaće i budućnost je bila u najmanju ruku upitna.

Međutim, početak ove sezone kudikamo je drugačiji. Na klupu je sjeo turopoljski Julian Nagelsmann, mladi 32-godišnji trener Ivan Prelec. Njegova momčad nakon tri kola ima šest bodova i zauzima četvrto mjesto, a nakon dosad prikazanog na terenu, dojam je da su sivi oblaci nad Istrom napokon prepustili mjesto suncu.

Već u prvom kolu protiv Hajduka Istra je odigrala vrlo dobro, a boljeg rezultata koštala ih je loša realizacija. Taj problem nestao je u sljedeće dvije utakmice kada je na scenu stupio Mario Ćuže,  napadač koji je stigao na posudbu iz Dinama.

Tko zna kako bi Hajduk prošao da je bio u kadru za prvo kolo 

Perspektivni 20-godišnjak nije bio u kadru za prvo kolo, a otkad se pridružio momčadi u drugom, zabio je svih dosadašnjih pet golova Istre – utrpao je dva komada Interu, pa dodao hat-trick Varaždinu. Pokazao je zavidnu brzinu, tehniku, šut, realizaciju… Sudeći po dosad viđenom, jasno je zašto u modrim odajama kotira kao buduća Dinamova zvijezda.

Klubovi prve lige (GOL.hr) HNL: Raspored i satnica svih utakmica do kraja sezone divider

Ćuže je rođen u Metkoviću, ali Dinamov član je već šest godina, otkad je 2013. stigao iz Neretve. Za njega se pročulo još u mladim kategorijama, primjerice prošle sezone kada je srušio Tottenhamove juniore. Sada se predstavio i na seniorskoj razini, i to na kakav način – malo je igrača u povijesti HNL-a imalo takav ulazak u sezonu.

Njegovih pet golova u prve dvije utakmice sezone bio je povod da prokopamo po povijesnim knjigama HNL-a i pronađeno usporediv učinak. Dosad su tri igrača uspjela ući u sezonu s pet golova u prve dvije odigrane utakmice – Mate Baturina 1997./1998. te Ante Budimir i Andrej Kramarić 2014./2015.

Baturina prvi s takvim nizom

Kultni Baturina poznat je po legendarnoj izjavi ''dikod uđe, dikod ne uđe'', a te 1997. u dresu Zagreba uglavnom mu je ulazilo – zabio je četiri gola Samoboru u prvom nastupu, pa dodao još jedan Mladosti 127.

Iz romantičnih dana ranog HNL-a selimo bliže sadašnjosti – prije pet godina Budimir je kao igrač Lokomotive počeo sezonu hat-trickom Dinamu i dvama golovima Osijeku. Istu kombinaciju odigrao je i tada napadač Rijeke Kramarić, koji je zabio tri Hajduku i dva Osijeku u prva dva nastupa.

U ovaj prestižan klub uvrstio se i Ćuže, koji je fantastično počeo sezonu u Istri. Njegov učinak još je impresivniji jer se radi o njegovim prvim prvoligaškim minutama - dosad je igrao samo za Dinamo II, a u prvoj momčad bio je na klupi.

Golovima protiv Intera postao je tek četvrti igrač dosad koji je u HNL debiju zabio dva gola. Prije njega, to je uspjelo Adrianu Koznikuu (Hajduk, 1992.), Anthonyju Miličiću (Rijeka, 1999./2000.) i Domagoju Abramoviću (Dinamo, 2000./2001.). Teško je mogao zamisliti bolji početak... 

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider