Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
vjeran sebi

TAKTIČKA ANALIZA Što je Guardiola zamislio protiv Barce i zašto je doživio krah

Unatoč visokom porazu, Guardiolin City nije bio puno lošiji od domaćina sve dok nije postalo jasno zašto su im „utrapili“ vratara

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Biftek je sastavni dio krave, a greške - nogometa. Tako se otprilike Guardiola tješio nakon što mu je Barcelona servirala četiri gola. Koliko je grešaka sam napravio teško je reći. Sigurno je tek da čovjek ne odustaje od svoje filozofije makar bi mu pragmatičniji pristup možda dao bolji rezultat ili makar manje bolan.

Iako je Barcelona u susret ušla s desetkovanom obranom koja se tijekom utakmice dodatno prorijedila ozljedama Albe i Piquea, Guardiola je za najboljim strijelcem posegnuo tek u 78. minuti kada je već sve bilo riješeno. Odluka da na mjesto najisturenijeg igrača postavi De Bruynea dala je naslutiti kako Guardiola misli napasti bivši klub. Premda je najbolji strijelac, Guardiola je žrtvovao Aguera kako bi pokretljivijim i fizički moćnijim Belgijancem otežao Barceloni iznošenje lopte iz defenzivne zone.

Zašto De Bruyne

Na gornjoj slici jasno vidimo kako je Guardiola zamislio visoki presing na Barcelonu. Dok je lopta u sredini City je bio prilično suzdržan, premda visoko na polovici domaćina. Okidač za izlazak na igrače je bila lopta na lijevu ili desnu stranu. U tom trenutku De Bruyne zatvara te mu se priključuju suigrači, ovisno o strani koju Barcelona odabere. U ovom slučaju Barcelona kreće desno te se Belgijancu pridružuje Nolito. Iz ovoga je donekle jasnije zašto se Guardiola odlučio na De Bruynea koji uz voljni moment za defenzivne akcije ima i fizičke predispozicije da se prebacuje s lijeva na desno te prati brzi protok lopte domaćina.

Koliko su domaćini teško izlazili na kraj s Guardiolom na početku utakmice govori i podatak o posjedu. Naime, Barcelona je imala tek osam minuta loptu tijekom prvih četvrt sata. Možda i najindikativniji podatak jest činjenica kako su u tom periodu loptu najviše imali Ter Stegen i Samuel Umtiti.

Gornji dijagram prikazuje shemu dodavanja Barcelone. Nema sumnje da je Guardiolina ideja da zatvori sredinu, odsjeće Busquetsa te Iniestu uspjela dijelom i zahvaljujući neumornom De Bruyneu.

Unatoč solidnoj igri u obrani, serija bizarnih događaja i Messijeva smirenost u završnici doveli su domaćine u prednost. Prvo se, daleko od gola na desnoj strani poskliznuo Fernandinho ostavivši loptu Messiju, da bi potom jedna blokirana lopta zalutala u visinu bijele točke.

U tom trenutku Messi je okružen dvojicom igrača, no obojica očekuju kontru propuštajući Messija da se sam nađe pred Bravom.

Od tog momenta City posve pada i Barcelona preuzima inicijativu sljedećih četvrt sata koliko je Cityju trebalo da se sabere. Kraj poluvremena nije donio bitne taktičke promjene, ali je Guardiolina momčad pokazala da može igrati s Barcelonom propustivši nekoliko prilika.

Filozofiju ne treba mijenjati, ali vratara da

Nakon solidne završnice prvog dijela i još uvijek aktivnog rezultata, početkom drugog poluvremena Guardiolu je dočekao još jedan bizaran niz grešaka. Za razliku od prvog nesretnog posklizavanja i odbijanca, drugi gol je posve sigurno plod Guardioline filozofije. Naime, Bravo je kao svaki drugi golman u bilo kojoj momčadi mogao mirno ostati na vratima i pustiti obranu da riješi problem. Međutim, ne i u ekipi Pepa Guardiole gdje je vratar igrač kao i svaki drugi. Osim što to nije pa je Bravo nespretno dodao Suarezu da bi zatim dobio i crveni karton zbog igranja rukom izvan 16-erca. Nakon ovog kartona Barcelona je potpuno preuzela igru i do kraja temeljito odradila posao pored grogiranih gostiju.

Unatoč visokom rezultatu sam tijek utakmice odredilo je nekoliko bizarnosti. City se solidno držao dok sami sebe nisu pokopali. Dok je prvi gol splet nesretnih okolnosti, crveni karton koji je u potpunosti zapečatio šanse gostiju, izravna je posljedica Guardioline filozofije. Dok filozofiju zasigurno neće mijenjati, Guardiola bi možda ipak morao promijeniti golmana.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider