Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"produbljuju rasnu pristranost"

Dokazana rasna pristranost među komentatorima u najboljim ligama Europe

Danska studija otkrila je rasnu pristranost među TV komentatorima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Postoje "očite" rasne pristranosti u načinu na koji se nogometni tv komentatori odnose prema igračima različitih boja kože, kaže nova studija koja je provedena u suradnji s engleskom Udrugom profesionalnih nogometaša (PFA).

Danska istraživačka organizacija RunRepeat analizirala je više od 2.000 izjava tv komentatora na 80 utakmica engleske Premier lige, španjolske La Lige, talijanske Serie A i francuske Ligue 1.

Studija je analizirala izjave komentatora koji govore na engleskom jeziku i koji rade za medije iz Velike Britanije, SAD i Kanade, a komentirali su 643 igrača raznih tonova kože. Prema Guardianu analizirani su Sky Sports, BT Sport, FreeSports, beIN Sports, TSN, NBCSN i ESPN.

gol expired "Gladni lav" je spreman za povratak: Dobre vijesti za Milan, loše za Rebića? divider

Rezultati otkrivaju pristranost komentatora koji su igrače sa svjetlijim tonovima kože pohvalili kao inteligentnije, kvalitetnije i boljih radnih navika od igrača s tamnijim tonovima kože, dok se tamnoputi igrači svode na svoje fizičke i atletske sposobnosti. Studija je otkrila da su razlike u izjavama "najistaknutije kada komentatori raspravljaju o fizičkim karakteristikama ili atletskim sposobnostima - brzini i snazi".

Kada su komentirali inteligenciju, 62.60% pohvala bilo je usmjereno na igrače sa svjetlijim tonom kože, dok je 63.33% kritika upućeno igračima s tamnijim tonom kože.

Kada se govori o radnoj etici, 60.40% pohvala bilo je usmjereno na igrače sa svjetlijim tonom kože, dok su komentatori kada se govorilo o moći 6.59 puta češće govorili o tamnoputim igračima.

"Da bismo riješili stvarni utjecaj strukturalnog rasizma, moramo priznati i rješavati rasnu pristranost", kazao je izvršni direktor PFA Equalities Jason Lee.

gol expired Đoković neće raditi novi test, došlo je do nesporazuma: Iz svijeta stižu nove kritike divider

"Ova studija pokazuje očitu pristranost u načinu na koji opisujemo atribute nogometaša na temelju njihove boje kože. Komentatori pomažu u oblikovanju percepcije svakog igrača, produbljujući sve rasne pristranosti koje gledatelj već ima. Važno je razmotriti kako mogu biti dalekosežne te percepcije i na koji način utječu na nogometaše čak i kad završe igračku karijeru," dodao je.

Prikazivanje Afroamerikanaca kao prirodno atletskog ili obdarenog atlete pogoršava stereotip stvarajući dojam lijenog sportaša, onog koji ne mora raditi, navodi se u studiji.

Poznati britanski komentator Clive Tyldesley vjeruje da će studija pomoći njegovim kolegama da dva puta razmisle prije nego što iznose određene izjave u eteru.

"Komentatori imaju odgovornost pravilno koristiti jezik. Traore je drugačiji igrač od Kantea, od Virgila Van Dijka, od Raheema Sterlinga, od Tammyja Abrahama", rekao je Tyldesley.

"Svi su izvanredni na svojim pozicijama, ali vrlo je malo zajedničkih nazivnika u načinu na koji igraju, pa ne treba anketa koja bi pokazala da stereotipiziranje nije samo moralno, već je i netočno," dodao je.

gol expired Slavni klub na aparatima: Sponzori bježe, prijeti im ono čega su se najviše bojali divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider