Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sve sa svojim igračima

Španjolska spremna za čudo: Ruše Real i Barcu, izgradili prekrasan stadion, a nemaju puno veći proračun od Dinama

Real Sociedad, uz Athletic Bilbao najveći baskijski klub, na vrhu je elitne španjolske lige nakon deset odigranih kola…

Pogled na ljestvice La Lige nudi iznenađujućeg lidera. Nakon deset odigranih kola Real Socidedad predvodi kolonu u elitnoj španjolskoj ligi.

Za bolje poznavatelje španjolskog nogometa dobre igre Baska nisu preveliko iznenađenje. Prošle sezone također su pružali dobre partije, znali su čak i oduševiti, kao kada su Barceloni oduzeli loptu na Anoeti i stjerali je u mišju rupu ili nakon što su u Kupu kralja nokautirali Real Madrid na Santiago Bernabeuu, no ipak je malo tko mogao pretpostaviti da će biti prvi nakon deset kola. To ipak jest veliko iznenađenje.

OK, velikani su kasnije krenuli u prvenstvo, imali su pravo na odmor zbog nastupa u završnici Lige prvaka. Međutim, tek Atletico Madrid može prestići Sociedad ako pobijedi u dvije zaostale utakmice, dok Real Madrid i posebice Barcelona zaostaju i ako im unaprijed upišemo bodove.

Real Sociedad prvi u Španjolskoj

Sociedad je krenuo klimavo. Prvo dva remija, pobjeda i remi, a onda je upisao šest uzastopnih pobjeda i sada na kontu ima 23 boda, čime je za bod srušio svoj drugi najbolji ulaz u sezonu (2002./2003.) i izjednačio rekord iz šampionske 1981./1982. Tada je obranio naslov prvaka osvojen prethodne godine.

Bila je to ona čuvena momčad s Arconadom, Zamorom, Ufarteom, Satrusteguiom, Gorrizom i ostalim velikanima baskijskog nogometa, koje je vodio legendarni Alberto Ormaetxea.

Tada su i u Real Sociedadu, baš kao i Athletic Bilbau do današnjih dana, igrali samo Baski. Politika se promijenila 1989. kada je u klub došao prvi stranac, Irac John Aldridge.

Ako momčad Imanola Alguacila u sljedećem kolu pobijedi Villarreal u San Sebastianu i upiše sedmu pobjedu zaredom, postavit će novi klupski rekord. Spomenute 2002./2003. Sociedad je s Xabijem Alonsom u momčadi, danas trenerom njihove B-ekipe, na kraju bio drugi, a Realovi Galacticosi bili su prvi sa samo dva boda više. Može li Sociedad izjednačiti taj rezultat ili možda čak osvojiti naslov prvaka, treći u povijesti?

Koeficijent rapidno pao

Najveća svjetska kladionica William Hill i dalje sugerira da je Real Madrid najveći favorit, ali opasno je korigirala koeficijente u odnosu na početak sezone. Na Real Madrid koeficijent je bio samo 1,67, a sada je 2,37. Atletico se probio na drugu poziciju s 2,75, Barca je pala na treće mjesto s 4,00. Real Sociedad došao je na respektabilno četvrto mjesto s lijepih 17. E, sad, koliki je to pomak u očima bookmakera govori podatak da je uoči sezone koeficijent iznosio čak 201!

U užem je krugu još peta Sevilla s istovjetnim koeficijentom kao i prije početka sezone - 34. Dakle, ako Sociedad na kraju osvoji prvenstvo, bit će to svojevrsno sportsko čudo. Ne kao ono kada je Leicester osvojio Premierligu, ali ipak u rangu čuda.

Situacija je u La Ligi takva da je realno reći kako bismo možda mogli dobiti novog prvaka. Pod tim mislimo da to ne budu Real Madrid ili Barcelona, koji su osvajali posljednjih šest naslova, odnosno 15 od posljednjih 16. Godine 2014. prvak je bio Atletico, a prije toga Valencia 2004.

Specifična sezona

Sezona je specifična zbog koronakrize i još koječega. Real Madrid i  Barcelona trokiraju, doista imaju puno problema i nisu više tako uvjerljivi, najblaže rečeno. Čini se da konkurenti iz sjene imaju veliku šansu otići do kraja. Atletico je u tom ostatku društva najveći klub, najmoćniji je i najbogatiji, dobro je krenuo u prvenstvo i logično je da ga kladionice vide kao najozbiljnijeg izazivača.

Međutim, Real Sociedad i Sevilla također pokazuju ambicije. Kada se pogleda kako igraju i kako su ušli u prvenstvo, čini se da imaju realne šanse. Obje momčadi imaju kvalitetu i što je najvažnije, imaju dobro koncipiranu i složenu igru.

Sevilla se već godinama mota oko vrha, već redovito osvaja Europsku ligu i novi iskorak bila bi samo logična posljedica. Real Sociedad također raste i kao momčad i kao klub. Baski su u potpunosti obnovili stadion, koji sada prima oko 40 tisuća mjesta. Na Anoeti je uvijek vruća atmosfera, velika je šteta što gledatelji ne mogu ispratiti sjajne igre svojih ljubimaca.

Uoči sezone glavni cilj Sociedada bio je izboriti plasman koji vodi u Ligu prvaka. Dakle, biti među četiri najbolje španjolske momčadi. U klubu iz San Sebastiana još uvijek nitko naglas ne spominje naslov prvaka, što je posve logično, ali lagana euforija u gradu već postoji, ističu španjolski mediji.

Povijesna šansa

Navijačima su porasli apetiti, što je opet posve logično i nije nerealno s obzirom na to kakva je situacija. Prevladava osjećaj da klub iz jednog od najljepših španjolskih gradova, koji se na baskijskom zove Donostia, ima jedinstvenu šansu napraviti povijesno ostvarenje. Jer kad se situacija normalizira, kada se Real Madrid i Barcelona opet poslože, a tu je još i Atletico, šanse će biti rapidno manje.

Sociedad je složio finu momčad, mahom od igrača iz svoje nogometne škole. Čak 16-orica prvotimaca odgojena su u klupskom inkubatoru. Svi u Španjolskoj ističu da je baskijski klub primjer kako se vodi klub. Pametnom politikom uspjeli su nadoknaditi značajan zaostatak za najvećim klubovima u pogledu proračuna.

Sociedadov iznosi 110 milijuna eura i prvi put u povijesti veći je od proračuna najvećeg rivala Athletic Bilbaa, koji ima šest milijuna manji. To i nije tako puno ako pogledamo koliko troše Real, Barca i Atletico. Njihovi proračuni veći su 8-9 puta.

Nemaju puno veći proračun od Dinama, a izgradili prelijepi stadion

Možemo povući i usporedbu sa zagrebačkim Dinamom: Proračun Modrih godinama se vrti između 50 i 60 milijuna eura. Sociedad također proizvodi već godinama odlične nogometaše i dobro ih prodaje, a uspio je stvoriti momčad vrijednu 300 milijuna eura. Uz to je uspio financirati i većinu troškova potpune obnove stadiona koja je stajala 50 milijuna eura. Najveću dobit crpi iz unutrašnjih rezervi.

I trener Alguacil odgojen je i igrački i trenerski na Anoeti. U dušu poznaje većinu igrača jer ih je vodio u omladinskim selekcijama. Sjajna su klapa, u svlačionici vlada prijateljska atmosfera, jedinstvo momčadi na visokoj je razini, a i stil igre isti je u svim selekcijama, pa ni tu nema lutanja. To je velika prednost Sociedada. Po mnogočemu ova momčad podsjeća na onu šampionsku s kraja 70-ih i početkom 80-ih.

Lijep je to spoj iskustva i mladosti, igraju tehnički dotjeran nogomet, od noge, sitan vez sa što manje dodira, forsiraju klasičan trokut. U odnosu na prošlu sezonu slabiji su za Martina Odegaarda, koji se vratio u Real Madrid, i Diega Llorentea, koji je prešao u Leeds, no tu rupu popunili su dovođenjem iskusnog Davida Silve i nekoliko igrača iz podmlatka.

David Silva prepoznao projekt

Silva je pristao doći u Sociedad za bitno manju plaću nego što mu je nudio Lazio. I taj podatak govori kakav se momčad rađa na Anoeti. Silva je očito prepoznato potencijal.

Iz B momčadi na stražnja vrata stigao je 20-godišnji ofenzivni vezni Roberto Lopez i prometnuo se u možda i najugodnije iznenađenje sezone. Postigao je dva gola u sedam utakmica. U međuvremenu je postao U-21 španjolski reprezentativac. U kvalifikacijama za Euro također je dobro igrao, postigao je dva gola.

Mikel Oyarzabal najbolji je strijelac sa šest ligaških golova i najvrjedniji igrač. Na Transfermartku procijenjen je na čak 60 milijuna eura. U odličnoj formi je i desno krilo Portu, dosad je zabio četiri gola u La Ligi.

U snagu Sociedada mogli su se uvjeriti i hrvatski ljubitelji nogometa. Baski su ove sezone gostovali na Rujevici u prvom kolu Europske lige, pobijedili su prilično teško Rijeku 1:0. Od te utakmice momčad Sociedada na Transfermarktu probila je 300 milijuna eura. Uoči dolaska u Rijeku vrijedila je 297 milijuna, a sada je na 310. Očito su dobri rezultati na startu sezone utjecali na taj porast.

Tri hektična tjedna

Širina klupe mogla bi odigrati veliku ulogu. Velika je pitanje mogu li Baski izdržati utrku na svim frontama? Iako su najavili da imaju ozbiljne ambicije u Europskoj ligi, ipak je vidljivo da u tom natjecanju ne idu punim gasom. Raspored im je vrlo gust, sljedeća tri tjedna bit će posebno hektična. Očekuje ih šest utakmica u dvadesetak dana.

Baski u četvrtak putuju u Alkmaar, gdje ih očekuje važna, možda i odlučna utakmica u skupini Europske lige, a već u nedjelju dočekuju Villarreal. Potom igraju s Rijekom, Alavesom, Napolijem i Eibarom.  Ako iz ovog gustog rasporeda izađu sa štitom, 16. prosinca u velikom derbiju s Barcelonom na Camp Nouu sve će biti moguće. U svakom slučaju, na Baske treba ozbiljno računati.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider