Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zanimljivi klubovi

Ovo su mogući protivnici Rijeke: Svjetski rekorder ili gibraltarski ''rođak''

Rijeka je izvukla dva vrlo zanimljiva potencijalna protivnika.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rijeka je sjajno prošla u ždrijebu pretkola Lige prvaka i svoj put prema najelitnijem klupskom natjecanju počet će protiv pobjednika susreta velškog The New Saintsa ili gibraltarske Europe.

The New Saints

TNS je rekorder s 11 osvojenih naslova prvaka Walesa, a zanimljivo je da ovaj klub nije u potpunosti velški. Klub predstavlja dva mjesta s englesko-velške granice udaljena osam kilometara – velški Llansantffraid-ym-Mechain i engleski Oswestry u kojem je smješten skromni stadion kapaciteta 1.000 sjedećih mjesta.

Rijeka će tako, ako TNS izbaci Europu, gostovati kod velškog kluba u Engleskoj. TNS je u posljednje dvije sezone prolazio prvu prepreku izbacivanjem predstavnika Farskih Otoka i San Marina. Najveći uspjeh im je plasman u treće pretkolo 2011. u kojem ih je Anderlecht izbacio s ukupnih 6:1.

Klub je osvojio šest uzastopnih naslova prvaka, a krajem 2016. srušili su Ajaxov rekord kada su 27. uzastopnom ligaškom pobjedom postavili svjetski rekord za najviše uzastopnih pobjeda jednog prvoligaša.

Europa FC

Susret Europe i Rijeke bio bi susret dva kluba koji imaju jednu vrlo bitnu zajedničku karakteristiku. Rijeka je osvajanjem naslova prekinula 11-godišnju dominaciju Dinama, a sličan pothvat ostvarila je i Europa koja je prekinula 14-godišnju dominaciju Lincoln Red Impsa.

Bio je to sedmi naslov u povijesti Europe i prvi nakon davne 1952. godine, nakon što je prva četiri naslova klub osvojio još u 20-im i 30-im godinama 20. stoljeća. Klub je nakon uspjeha iz 50-ih pao i gotovo pola stoljeća proveo balansirajući između prve i druge lige, a nakon povratka 2013. krenuo je uspon kluba.

Klub je prošle sezone u pretkolu Europa lige izbacio armenski Pjunik, što je najveći europski uspjeh u povijesti kluba, nakon čega su ispali od švedskog AIK-a sa samo 2:0 ukupno. Klub je ove sezone, nakon nekoliko drugih mjesta, napokon osvojio naslov, a dodatna sličnost s Rijekom je što su oba kluba osvojila duplu krunu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider