Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prilika za osvetu

Mogući protivnici Hajduka: Bugare ne pamte po dobrom

Hajduk čeka utakmica s Levskim s kojim nema ugodna iskustva ili sa svojim nekadašnjim imenjakom Sutjeskom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hajduk je imao manje sreće od Rijeke i počet će europsku sezonu neugodnim susretima s bugarskim Levskim ili crnogorskom Sutjeskom.

Levski Sofija

Bugarski velikan Levski iz Sofije jedini je klub koji nikad nije ispao iz prve lige, a osvojili su 26 naslova prvaka i rekordnih 25 kupova. Međutim, klub više nije na nekadašnjoj razini; prvaci nisu bili od 2009. godine, a prošla sezona bila im je povratnička u Europu nakon što su 2014. završili kao peta, a 2015. kao sedma momčad bugarskog prvenstva.

Prošle sezone stigli su do drugog pretkola, odnosno iste razine u kojoj se susreću s Hajdukom, i ispali od Maribora. Prvenstvo Bugarske završili su na trećem mjestu sa 20 bodova manje od prvaka Ludogoreca.

U svojim redovima imaju dvojicu reprezentativaca Bugarske (Kostadinov i Kraev). Na širem su popisu još Krastev, Mitrev, Aleksandrov i Pirgov. Boje Levskog brani i brojna strana kolonija: Francuzi Soukouna i Bourabia, Španjolac Anete, ganski napadač Narh, slovački veznjak Prohaczka, Čeh Jablonsky, Šveđanin Sandberg, srpski vratar Jorgačević...

Po Transfermarktu momčad vrijedi 7,5 milijuna eura (Hajdukova vrijedi 24 milijuna eura). Najvrjedniji igrač i kapetan je slovački veznjak Prohaczka (1,2 milijuna eura), a nakon njega slijede ofenzivni vezni Kraev (1,1 milijun) i rumunjski stoper srpskog podrijetla Srđan Lučin (600.000).

S Hajdukom su igrali jednom u sezoni 1999./2000. kada su se susreli u prvom kolu Kupa Uefa. Na Poljudu je bilo 0:0, a Levski je u uzvratu slavio s 3:0 i osigurao prolaz.

Veliki hendikep u prvoj utakmici protiv Sutjeske bit će im prazne tribine zbog Uefine kazne za rasističke ispade njihovih navijača prošlog ljeta u Mariboru.

Sutjeska Nikšić

Levski je favorit u odnosu na dvostrukog crnogorskog prvaka Sutjesku iz Nikšića. Sutjeska je osvojila crnogorski kup, a prvenstvo je završila na četvrtom mjestu ljestvice sa samo dva boda manje od prvaka Budućnosti.

Za razliku od Levskog, oslanjaju se gotovo isključivo na domaće snage. Većina njihovih igrača su Crnogorci uz dva Srbina i jednog Japanca. Japanska kolonija imala je dva predstavnika, ali Noboru Shimura je na odlasku u Spartak Suboticu.

Po Transfermakrtu momčad vrijedi tek 3,1 milijun eura, a najvrjedniji igrači su veznjak Igor Ivanović (300.000 eura), stoper Igor Žonjić (250.000 eura) i napadač Dejan Zarubica (225.000 eura).

Zanimljivo je da se Sutjeska od 1927. do 1930. zvala SK Hajduk, a današnje ime dobila je 1945. nakon što je u međuvremenu bila poznata kao SK Hercegovac.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider