Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
rezanje na obzoru

Koji su klubovi stegnuli remen? Predsjednik hrvatskog prvoligaša: ''Veća je šansa da sezona ne završi"

Pandemija koronavirusa natjerala je dio naših nogometnih prvoligaša na smanjenje plaća igračima. Samo je pitanje kada će tu mjeru primijeniti i ostali. U ovom trenutku teško je procijeniti kolika kriza čeka HNL, no sigurno je da su pred našim klubovima teška vremena.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Klubovi prve HNL pažljivo slušaju preporuke nacionalnog stožera civilne zaštite i najviše o njima ovisi hoće li se aktualna sezona uopće nastaviti i završiti.

''Više imamo šanse da se ne završi nego da se završi'', prognozira za Dnevnik Nove TV predsjednik Gorice Nenad Črnko.

Situacija je vrlo teška i neizvjesna. Neki su klubovi uveli i mjere štednje pa će nogometašima biti srezana primanja. Prvi je krenuo Osijek, u Dinamu je nakon priopćenja o smanjenju nastao kaos, a na štednju su se odlučili Lokomotiva i Rijeka. Gorica zasad nije.

"Pričekat ćemo još malo"

''Mi u klubu smo odlučili pričekati još tjedan - dva do Uskrsa, da vidimo situaciju. Sigurno ćemo nastojati zaštiti poslovanje kluba u idućih godinu dana'', kaže Črnko.

Sa stezanjem remena zasad čekaju Hajduk, Slaven Belupo, Istra, Varaždin i zaprešićki Inter. No samo trenutno, jer neminovno je da će se to i kod njih uskoro dogoditi.

gol expired KVIZ: Deset pitanja o povijesti sporta koja nisu nimalo lagana divider

''Ove odluke treba imati u rezervi, a treba ih donositi u dogledno vrijeme, naravno u dogovoru s igračima, nikako ne jednostrano jer odluke koje se donose tako nisu dobre ni za klub ni za igrače'', rekao je Mario Jurić iz Nogometnog sindikata.

Svima je jasno da kada ova pandemija prođe, trebat će proći dosta vremena da klubovi vrate financijsku stabilnost.

Poznati hrvatski agent: "Treba napraviti konsenzus"

''Ne morate vi spuštati plaću ako nećete, ali ako će vam klub otići u bankrot ili ako će se naći u financijskim problemima, vi ionako nećete primati plaću. Treba napraviti konsenzus između interesa igrača i klubova, naći neki dogovor da bi klubovi u narednim mjesecima uopće mogli funkcionirati'', kaže Marko Naletilić, poznati nogometni agent i dodaje kako sada nogometno tržište ni ne postoji.

Podržava dijalog devet klubova koji traže neki model za izlaz iz izvanredne situacije.

''Ako i budemo razmišljali o nekim smanjenjima plaća, sigurno ćemo napraviti varijantu u kojem roku, ukoliko se sve posloži u neke normalne okolnosti igračima će to biti vraćeno'', rekao je Črnko.

Nogometa zasad nema, a odgovor na pitanje hoće li ga ove sezone biti mogao bi stići u travnju. Nažalost na neke klubove mogla bi ova pandemija ostaviti trajne posljedice. Mogući su i odlasci u stečaj.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider