Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
pogledajte ključne promjene

Povijesna skupština HNS-a koja bi trebala biti prvi korak prema "čistoći"

Studeni neće biti zanimljiv samo na nogometnom terenu, već i izvan njega.

Hrvatski nogometni savez trebao bi do 25.11. održati redovnu skupštinu, no ona više neće izgledati kao do sada. HNS je morao statut uskladiti sa Zakonom o sportu, no i dalje ima primjedbe na određene dijelove. Što će se točno događati na toj skupštini i može li se nakon nje promijeniti vladajuća struktura nogometnog saveza?

Skupština koja je izabrala Šukera NE postoji!

Zanimljivo je kojim riječima hrvatska vlada najavljuje izmjene Zakona o sportu do kraja godine. Kažu ovako:

"Uređuje se sustav sporta. Kontrola nad športskim udrugama. Uspostava učinkovitijeg nadzora nad korištenjem proračunskih sredstava za financiranje sporta"...

A kao temelj za novi zakon navode:

"Strategiju suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015-e do 2020-e".

No kako se ovakvi ciljevi zasad odražavaju na Hrvatski nogometni savez?

Skupština HNS-a, koja je za predsjednika izabrala Davora Šukera, u ovom sastavu više ne postoji. Tu je bilo 49 članova, na način da svaki županijski savez delegira od dva do pet članova. Takav sustav očito je ocijenjen neadekvatnim, točnije lako podložan korupciji.

Izgled nove skupštine HNS-a

Uskoro će se po prvi put sastati nova skupština HNS-a. Imat će 10 članova više, a umjesto 49 županijskih delegata, sad ih je samo 21.

A ostale članove daju:

1. Prvoligaški klubovi - 20.

2. Drugoligaški klubovi - dva.

3. Trećeligaši - tri.

4. Niželigaši - deset.

5. Te po jedan predstavnik: nogometnog sindikata, trenera i ženskog nogometa.

Zakonodavci očekuju da će ovakav sastav biti primjereniji, prije svega zbog važnih glasova klubova, čak 35, u prvom redu prvoligaša - njih 20.

Rok u kojem se nova skupština mora sastati je 25. studeni, dakle najkasnije za šest tjedana. Ali znači li to da već na toj sjednici novi skupštinari mogu izglasati nepovjerenje predsjedniku Davoru Šukeru, i postaviti novog predsjednika?

Procesi koji se moraju dogoditi prije promjene predsjednika

Šukeru mandat inače istječe u travnju i do tada se mora izabrati novi predsjednik. Ali sve se glasnije govori o mogućoj smjeni već do kraja ove godine.

Tomislav Kasalo je odvjetnik udruge Nogometni sindikat, koju vodi Dario Šimić, a upravo je Šimić mogući novi predsjednik HNS-a. Kasalo ne vjeruje da će novi saziv Skupštine eskpresno smijeniti Davora Šukera.

"Ne bih htio prejudicirati, ali vrlo teško. Mislim da bi to bilo preskakanje koraka. U prvom koraku je ipak potrebno uskladiti opće akte, da svi budu usklađeni sa statutom. I tek kad ti opći akti budu usklađeni sa statutom, tada se može pristupiti izbornoj skupštini", kaže Kasalo.

Iako u to ne vjeruje, Kasalo nije izričito odbio mogućnost smjene već do kraja godine.

Šuker se već otpisao?

"Znate da se bliže izbori, pa ćemo vidjeti. Imaju skupštinari, ljudi koji će glasati... i na kraju ćemo vidjeti što je najvažnije", rekao je Davor Šuker prije samo pet dana.

A za sastav skupštine upravo se vodi i pravna bitka. Aktualno vodstvo HNS-a vodi nekoliko sporova oko tumačenja Zakona, a uz to još se ne zna kako će izgledati novi Zakon o sportu.

"I Hrvatski nogometni savez, kao i svi nacionalni savezi u Hrvatskoj, donošenjem novog zakona na kraju godine, ići će u novu reviziju svog teksta statuta, pa ćemo vidjeti kakvo će biti ustrojstvo", rekao je izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.

Na kraju se čini da će, kako to najčešće kod nas biva, glavni faktor ipak biti - politika.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider