Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kralj je samo jedan

Pele slavi veliki jubilej: Čuveni gol na Marakani za siromašnu djecu Brazila

Pele danas slavi poseban dan, prije 50 godina postigao je tisućiti pogodak u karijeri...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Za mnoge najbolji nogometaš svih vremena, Brazilac Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele danas slavi poseban dan, 19. studenog 1969. na kultnom stadionu Maracana u Rio de Janeiru postigao je tisućiti pogodak u karijeri.

Za Brazil i njegova "kralja" taj datum nije mogao biti bolje odabran za ostvarivanje takvog pothvata. Brazilski narod sada slavi taj dan pod nacionalnom zastavom, a Pele slavi rođendan svoje majke.

gol expired Mandžukić se vraća u Bundesligu? Njemački velikan želi pokvariti planove Unitedu divider

Mariju Celeste Arantes nije mogla dobiti bolji poklon za svoj rođendan, vidjela je kako joj sin postaje legenda. On je ponos svih Brazilaca koji se mogu pohvaliti najboljim nogometašem svijeta i strijelcem svih vremena.

Sudbina je htjela da broj 10 brazilskog kluba Santos taj ''Everest'' ne prijeđe tri dana ranije u Salvadoru. Na kraju utakmice protiv Bahije na stadionu Fonte Nova Peleov je udarac obranjen, a onda je njegov suigrač Jair Bala zabio. Pele je dobio priliku svoj tisućiti gol zabiti na mitskoj Maracani na utakmici protiv Vasco de Gama pred 80.000 gledatelja.

gol expired Inter jednom objavom otkrio koliko im znači Brozović: "Dajte mu Oscara!" divider

"Kralj" je blizu svog tisućitog gola bio u prvom poluvremenu. Ali je argentinski vratar Edgardo Andrada, koji će godinama kasnije biti optužen za ubojstva u korist hunte u Argentini (1976. – 1983.), obranio njegov udarac.

Pred kraj utakmice u 78. minuti, nad Peleom je napravljen prekršaj. I iako je kasnije u svojoj autobiografiji napisao da je "jedanaesterac kukavički način zabijanja gola", nikada mu izvođenje kaznenog udarca nije bilo tako teško jer nije smio promašiti.

gol expired Pochettino napušta Tottenham: Na vrata kuca jedan od najtraženijih europskih stručnjaka divider

Sudac uzima loptu, stavlja je na bijelu točku i Pele, miran s rukama na struku, konačno puca.

I kada je potrčao prema lopti da je uzme i poljubi, deseci fotografa, novinara i navijača zaposjeli su travnjak kako bi slavili heroja. A on je završio na njihovim rukama, s loptom u rukama dok se prema njemu pružao čvor mikrofona kako bi zabilježili njegove riječi.

Taj je trenutak bio svečan i za Peleove suigrače koji su se postrojili, a on je svakom od njih skočio u ruke. Tek je tada Pele kazao nekoliko riječi novinarima posvećujući gol "siromašnoj djeci Brazila".

gol expired Usporedba koja puno toga govori: Ronaldo je zabio više od Messija, ali... divider

I tada je dobio dres s brojem 1000 na leđima. Obukao ga je prije nego što je započeo počasni krug od dvadesetak minuta na Maracani.

Na kraju svega trebalo je okončati i tu utakmicu! Međutim, posljednjih deset minuta više nije imalo nikakvu važnost ni za koga. Gledatelji su napustili stadion. Povijest je ispisana pred njihovim očima punih zvijezda, a Pelé je dohvatio Mjesec.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider