Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
kako dalje?

Otkazivanje prve velike lige pokrenulo polemike: Mnoga pitanja vise u zraku, posljedice bi mogle biti teške

Pred Francuzima je neizvjesni ljeto, a u zraku je puno pitanja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Francuska nogometna i ragbijaška sezona efektivno su gotove nakon odluke Vlade da kolektivnog sporta neće biti barem do kolovoza.

Pokrenulo je to mnoga pitanja u Francuskoj – tko će biti prvak, tko će u Europu, tko će ispasti, kakve će biti ekonomske posljedice?

U trenutku prekida PSG je imao 12 bodova više od Marseillea, vidjet ćemo hoće li postati prvakom za zelenim stolom. Najnapetija bila je borba za treće mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka – treći Rennes ima samo bod više od četvrtog Lillea.

gol expired Messi jedini natjerao Simeonea na nezamislivo, nije pomogla ni majstorija Torresa: ''Vidio sam kako se zagrijava'' divider

Na dnu ljestvice Toulouse je praktički već bio ispao – skupili su svega 13 bodova, 10 manje od predzadnjeg Amiensa i 17 manje od Saint-Etiennea koji drži zadnju poziciju koja osigurava spas.

Što će biti s Ligom prvaka, što će biti s financijama?

Postavlja se pitanje i što će biti s europskim natjecanjima. PSG je prošao u četvrtfinale Lige prvaka, dok je Lyon u prvoj utakmici iznenadio Juventus pobjedom 1:0, a uzvrat nisu stigli odigrati. Još je nepoznato što će biti s njihovim nastupima u Europi, pogotovo jer po odluci Vlade ne bi smjeli ni igrati ni trenirati.

gol expired Vlada donijela odluku: Nema povratka, otkazana sezona u Francuskoj! divider

Naravno, veliko pitanje su i ekonomske posljedice. Nedugo prije prekida sezone, postigli su sljedeći dogovor s nositeljima prava: Canal+, koji drži većinu prava, platit će 37 milijuna eura od ukupno 110 milijuna koliko bi inače platio završnu ratu do kraja sezone, objavio je L'Equipe. BeIN sports drži preostala prava i po prvotnom ugovoru dužni su još ratu od 42 milijuna eura, a trebali bi isplatiti oko devet milijuna.

Kad se sve zbroji, gubici nisu maleni; francuski RMC Sport piše da su ''pojedini klubovi i prije krize bili ekonomski krhki.'' Čak i bogati PSG najavio je rezanje plaća…

Još veći problem otkazivanje predstavlja ragbijašima, koji su najavili da će se obratiti predsjedniku Emmanuelu Macronu i potražiti pomoć. TV prava čine manji dio njihovog prihoda, a puno su im važnije ulaznice i zarada od utakmica nego nogometu. Zbog toga strahuju da bi profesionalni ragbi mogao biti ugrožen.
U svakom slučaju, pred francuskim sportom je neizvjesno ljeto.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider