Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Još će se o tome pričati

Opatijska inicijativa donijela buru u hrvatski sport: Pljušte argumenti za i protiv

Opatijska inicijativa Damira Miškovića i pet najvećih hrvatskih loptačkih sportova donijela je buru u hrvatski sport. Pljušte argumenti za i protiv. I dok Mišković tvrdi - ovo nije financiranje profesionalnog sporta, iz Udruge Lipa i Hrvatske udruge igara na sreću, misle potpuno drugačije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Opatijska inicijativa dala je nove ideje financiranja kolektivnih sportova. Damir Mišković tvrdi da to nije samo njegova ideja.

''Nije to moj projekt već projekt svih loptačkih sportova, jer imamo preko 220 tisuća sportaša od kojih je 98 posto amatera i preko 80 posto djece mlađe od 18 godina'', izjavio je Mišković.

A evo nekih prohtjeva i benefita inicijative. Prohtjevi su da kladionice povećavaju manipulativne troškove s pet na deset posto i inkas od povećanja boravišne pristojbe turistima i državnih tvrtki primjerice HEP-a. Benefiti u da svi klubovi u pet glavnih loptačkih sportova ukidaju članarine za djecu, a otkupljuju se prava na 1.HNL i nudi se na televizijama koje se ne plaćaju.

Iz Udruge Lipa su oštro protiv inicijative.

''Broj jedan zbog toga što se protivimo bilo kakvom obliku povećanja poreza. U vrijeme dok ministri i premijer najavljuju porezna rasterećenja ne vidim kako se povećanje poreza povećava u vladinu politiku. Druga stvar je da smatramo kako se profesionalni sport ne bi trebao financirati iz javnih novaca i sredstava'', izjavio je Davor Huić iz Udruge Lipa.

Hrvatski klubovi su debelo ovisni o lokalnom i državnom proračunu, uglavnom bivše socijalističke zemlje poput Bugarske ili Slovačke su iza Hrvatske na ovoj ljestvici.

U svijetu igara na sreću tvrde: 35 posto novca iz proračuna od igara na sreću odlazi u sport, a zakonodavac odlučuje o njegovoj raspodjeli.

Činjenica da lokalni priređivači legalno već sada plaćaju najveće poreze u EU, a naši igrači plaćaju i najveće poreze na dobitke, igrači su se mahom prebacili na strane ilegalne kladionice gdje država gubi godišnje milijardu kuna godišnje.

Osim manipulativnih troškova, porez na dobitak od 10 tisuća kuna u igrama na sreću je još 10 posto. Na dobitke od 30 tisuća 15 posto, na dobitke veće od 30 tisuća - 20 posto.

''Opatijska inicijativa si uzima za pravo da obavlja posao vlade republike Hrvatske i ministra financija, ona nije ništa drugo nego čisto izvlačenje novaca za klubove koje čelnici zbog svoje nesposobnosti ne mogu naći na tržištu'', rekla je Matea iz Hrvatske udruge igara na sreću.

Mišković, pak, ističe da je ovdje fokus na omladinske pogone.

''Za početak trebamo odrediti koji je to profesionalni sport. Definitivno je jako bitno da se donese Zakon o sportu, da se definira i normalno Zakon o financiranju'', mišljenja je predsjednik Rijeke.

Nema sumnje da će ova priča dobiti nastavak, jer u konačnici sada su sve oči uprte u politiku.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider