Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
dan d za dva tjedna

Olmo i Oršić letjeli, obrana curila: Dinamo ima za čim žaliti, ali stigao je pred vrata raja

Nakon utakmice u Harkivu može se reći da je Dinamo barem ravnopravan Šahtaru, a budući da se uzvrat igra u Zagrebu, prednost je na strani Modrih...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon točno 20 godina Dinamo je konačno ostao neporažen (2:2) na gostovanju u Ligi prvaka. Do Harkiva je izgubio 13 utakmica zaredom na strani, i to s užasavajućom gol-razlikom 3:42. Ove sezone nakon trećeg kola ima četiri boda.

Dovoljno da se još jednom zaključi kako je ovo neki drugi Dinamo, mnogo ozbiljniji nego u prethodna četiri nastupa u Ligi prvaka, kada se s ovakvih gostovanja redovito vraćao pokunjene glave. Dinamo prije i za vrijeme Bjelice nije isti klub. Mislimo na razdolje od posljednjih desetak godina. To je notorna činjenica, rezultati u Europi to jasno govore.

Jeste li zadovoljni bodom Dinama kod Šahtara?

Ukupno glasova:

Dinamo je osvojio bod u Harkivu, a prema prikazanoj igri i šansama, nije pretjerano reći da je lako mogao i sva tri. Šahtar u biti može biti zadovoljan s bodom. To su konstatirali i ukrajinski mediji. Modri su ti koji imaju za čim žaliti, no i bod je dobar ulov. Prije utakmice prihvatili bi ga objeručke.

Dobra igra Modrih rasplamsava nadu više od povoljnog rezultata, i to realnu, da bi u uzvratu za dva tjedna mogao pobijediti Šahtar na sigurno krcatom Maksimiru.

gol expired Potez vratara Šahtara postao predmet sprdnje: "Jedan od najnepotrebnijih penala u nogometnoj povijesti" divider

Nećemo reći da su Modri na korak od drugog kruga Lige prvaka, još je to duboka voda, ali pobjedom u Zagrebu bili bi nadomak povijesnog rezultata. Imali bi tri boda više od Šahtara i bolji međusobni skor. Ostala bi dva kola do kraja natjecanja po skupinama, a Šahtar još mora na gostovanje u Manchester.

Ako bi City odradio svoj dio posla i pobijedio Ukrajince, što je sasvim realno očekivati, Dinamo bi u posljednje dvije utakmice mogao i izgubiti. Dakle, Modri će u Zagrebu praktički imati meč-loptu za osminu finala Lige prvaka.

Lewandowski i Coutinho (Foto: AFP) Pucale petarde u Ligi prvaka, teško stradala Zvezda: Kovačev Bayern stopostotan, Zidane odahnuo divider

Vjerujemo da će ih nakon Harkiva, kad već nisu nakon Atalante, svi mnogo  ozbiljnije shvatiti, pa i kladionice koje će jamačno ozbiljno korigirati koeficijente za prolaz dalje.

Kako rekosmo, Dinamo nije samo osvojio bod nego je i odigrao vrlo dobru partiju. Može se reći da je nadigrao Šahtar, koji jest imao veći posjed, ali Dinamo je bio konkretniji.

Za razliku od utakmice u Manchesteru, Dinamo je ovaj put u ofenzivnom dijelu igre bio mnogo bolji, opasniji, dinamičniji, hrabriji. Jasno, ne mogu se uspoređivati Šahtar i City, to je nebo i zemlja, ali očito su Modri izvukli neke pouke s Etihada. Shvatili su da od grčevite obrane nema ništa i da moraju mnogo više riskirati.

gol expired Ponosni Bjelica svjestan veličanstvene prilike za Dinamo: ''Imamo utakmicu u Zagrebu...'' divider

Izlizana je fraza da je napad najbolja obrana, ali je točna. Modri su ubadali Ukrajince i Brazilce kad god im se otvorila i najmanja pukotina u obrani domaćina. Bjelica je složio sličnu taktiku kao protiv Atalante, postava je bila malkice drukčija. Opet se pokazalo da ova momčad Dinama može bez svakoga. Ili skoro bez svakoga.

Nije se odveć osjetio izostanak prvog napadača Brune Petkovića, koji je ušao u igru tek u drugom dijelu. Jedini igrač za kojeg Bjelica nema dostojnu zamjenu u rosteru jest Dani Olmo. Španjolac je odigrao još jednu sjajnu partiju, bio je najbolji igrač utakmice. Postigao je prvijenac u najelitnijem klupskom natjecanju. Da je samo to doživio, isplatio mu se ostanak u Dinamu.

gol expired Dinamo pobjedom protiv Šahtara na Maksimiru gotovo sigurno osigurava osminu finala Lige prvaka! divider

Dostojno ga je pratio Mislav Oršić, koji je posljednjih tjedana u izvrsnoj formi. Na kontu ima četiri gola i može se bez sustezanja nadati da će biti najbolji strijelac Lige prvaka u fazi natjecanja po skupinama. To više nije nemoguća misija.

U svakom slučaju, napad je bio osjetno bolji od obrane, koja je imala vidljivih propusta.

Kod oba gola braniči su zaspali, a veznjaci nisu pratili. Prvo je zakasnio Dilaver u kooperaciji s Morom pokriti Konopljanku, koji je nesmetano utrčao na prvu stativu, a kod drugog gola Stojanović je dopustio da mu se ubaci Dodo. Istina je i da su igrači Šahtara lijepo izigrali akcije, ali pokrivanje nije bilo dobro i zato su prošli.

Mislav Oršić i Marin Leovac (Foto: AFP) Najbolji igrač Dinama u Harkivu poručio: "Uz naše navijače na Maksimiru idemo po pobjedu" divider

No u nogometu se griješi, a još je više griješila domaća obrana. Što reći o jedanaestercu koji je napravio Pjatov? Ni kod prvog gola nije baš dobro reagirao. Iako u posljednje vrijeme brani doista dobro, iskusni ukrajinski vratar oduvijek je sklon kiksovima.

Nerijetko je u prošlosti znao skinuti nemoguće, a onda pacerski pogriješiti. Gavranović se dobro postavio, možda i sračunato, kao da je slutio da bi Pjatovu živci mogli popustiti. I u Zagrebu ga treba pritisnuti i nadati se da će nešto darovati.

Zaključak je da Šahtar nije bolji od Dinama. Hrvatski prvak barem je ravnopravan takmac, a budući da se uzvrat igra u Zagrebu, prednost je na strani Modrih. Dinamo ima veliku šansu i trebao bi je iskoristiti.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider