Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
MAKEDONSKI NOVINAR

"Od Hajduka je ostalo samo ime, ali Makedonci žive za Bijele, a Renova je klub bez navijača"

Za Renovu nitko ne zna u Hrvatskoj. Makedonski klub ne prate ni Makedonci, no Renova želi čudo protiv Hajduka i dvoboj s turskim velikanom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hajduk u drugom pretkolu Europske lige ide na gostovanje u Makedoniju, a protivnik Bijelima je Renova. Igra se na jednu utakmicu 17. rujna.

Klub iz Tetova nije poznat hrvatskoj javnosti, ali ni igračima Hajduka koji će se morati dobro pripremiti na eventualne zamke koje im makedonski klub sprema.

Da pobliže upoznamo Renovu kontaktirali smo makedonskog novinara Nikolu Gjurovskog koji radi za portal Ekipa.mk i jako dobro je upoznat s makedonskim nogometom. U razgovoru nam je otkrio očekivanja Renove protiv Hajduka, najopasnije igrače tog kluba pa čak i taktiku koju Renova sprema za splitski klub.

''Zapamtite Argjenta Gafurija''

''Renova je iz Tetova, klub kojem je glavni sponzor Renova, jedna građevinska kompanija. Mislim da je ta kompanija puno gradila u Hrvatskoj i čak je neke radove izvodila na splitskoj rivi. Renova je prije deset godina bila prvak. Godišnji budžet im je 400 tisuća eura, stabilan su klub i dobro znaju što žele. Nema puno ulaganja, limit su im te kvalifikacije za Europsku ligu. Kod nas, ali vjerojatno je tako i u Hrvatskoj, imaš klubove poput Dinama, Hajduka, Osijeka i Rijeke koji dobro rade, a ostali klubovi preživljavaju pa što bude'', započeo je makedonski novinar pa nastavio:

''Ova momčad Renove pet sezona igra zajedno, napravili su samo nekoliko promjena. Sadašnji sportski direktor im je godinama bio glavni igrač, on je otišao, a najbolji im je igrač Argjent Gafuri, usporedio bih ga s Mijom Caktašem, vođa je kluba i ističe se pored svih igrača. Ofenzivni je veznjak i dosta opasan, ima dobru lijevu nogu. Glavna karakteristika Renove je što igra zatvoreni nogomet, brane se doslovno svih 90 minuta i čekaju kontru i tu zabiju gol. Neće tako biti samo protiv Hajduka, već to rade protiv svih klubova u Makedoniji."

''Hajduk teško razbija bunker''

"Ja gledam Hajduk i koliko sam primijetio Hajduk teško razbija bunker i bit će im teško. Dinamo primjerice ima više igrača koji znaju razbiti bunker i mogu sami napraviti razliku, tu je razlika između Hajduka i Dinama. Renova ima dobrog golmana koji je dugo u klubu, ime mu je Hadis Velii. Desni bek Bashkim Velija je isto dugo u klubu, tu se ističe i stoper Nenad Miskovski. Imaju dvojicu zadnjih veznih, Burima Sadikija i Alusha Gavazaija, imaju po metar i 90 i s njima rade duple blokove. Oni će biti glavni za razbijanje Hajdukovih napada, onda Gafuri dobije loptu i šalje dalje na krila koja su jako dobra. Najopasnija krila su Selmani i Ramadani'', otkriva nam Gjurovski informacije koje bi mogle pomoći i Hariju Vukasu u pripremi utakmice.

Makedonci obožavaju Hajduk

''U Makedoniji ima jako puno navijača Hajduka, kod nas stalno prenose HNL. Kada igra Hajduk onda svi gledaju, a pratimo i ostale utakmice HNL-a. Svi smo razočarani da takva razina nogometa nije ni u ostalim državama bivše Jugoslavije. Mi pamtimo Hajduk kao jedan od najvećih klubova. Hajduk je ostao ime, ali momčad nije više tako dobra kao prije.

Popularnost Hajduka je ogromna u Makedoniji. Navijači se ovdje sjećaju kada je gostovao Hajduk da se nije mogla naći karta viška. Makedonci više vole i prate rukomet, ali šteta je što sada navijači ne mogu doći na stadion gledati Renovu i Hajduk. Uvjeren sam da bi došlo 20 tisuća Makedonaca, to je u ovom trenutku u Makedoniji jako dobra brojka. Hajduk je magnet za navijače. Kod nas ima nekih grupica navijača Hajduka koji čak idu na Hajdukova gostovanja. Hajduk je klub koji je u prošlosti imao makedonske igrače pa je ostao omiljeni klub, u najmanju ruku nije omražen", kaže Gjurovski pa otkriva da Renova nema navijače.

''Svi bi navijali za Hajduk''

"Renova nije popularna u Makedoniji. U Tetovu su dva kluba ispred Renove. Renova nema navijačku skupinu poput Torcide. To je nešto kao kod vas Lokomotiva, klub bez puno navijača, samo što uz Lokomotivu stoji Dinamo. U Tetovu imaš Škendiju, Teteks i Renovu, a Renova se tu najslabije prati. Imaju 300 gledatelja po utakmici. Da su dopušteni gledatelji većina bi navijala za Hajduk i došli bi samo zbog Hajduka. U Skoplju nikoga ne zanima Renova. Hajduk je veliko ime i privukao bi Makedonce."

Gzira im neće biti motiv, već turski velikan kojem se dive

"Navijači ne znaju da je Hajduk ispao od Gzire, mi novinari znamo jer pratimo. Mogla bi to igračima Renove biti motivacija, ali bit će teško protiv Hajduka koji je dvije razine iznad Renove. Najveći motiv Renovi će biti Galatasaray koji ih vjerojatno čeka u trećem pretkolu ako prođu. U Tetovu ima puno Albanaca i Turaka koji žive za turske klubove, mnogi Turci u Makedoniji navijaju za Galatasaray, za njih je to svetinja. U Tetovu nemaju pojma o Hajduku već samo prate turske klubove. Svaki treći čovjek u Tetovu nosi dres Galatasaraya ili Fenera."

''Hajduk može protiv Galatasaraya''

"Galatasaray više nije tako jak, pogotovo ne u Europi. Njima je fokus na prvenstvo i ako Hajduk prođe Renovu sve je moguće. Renova, ali i svi makedonski klubovi imaju sreće što je jedna utakmica, zatvoriš se pa naprijed ako nešto prođe i dobro je. Renova je iznenadila što je prošla i prvo pretkolo. Dobili su 300 tisuća eura za prolaz, napunili blagajnu te ispunili cilj. Hajduk nije niša naročit, imaju bolje igrače, ali spora je to igra. Da je Hajduk dobio Škendiju glatko bi ispao", završava Gjurovski. 

 

 

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider