Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"
Nogomet
Katalonci ljutiti na suce

Barca u velikim problemima: Rakitić podigao prašinu, Piqueov "slučaj" mogao bi odlučiti prvaka

Quique Setien pokušava riješiti najveće Barcelonine probleme, no zasad mu ne ide najbolje…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Barcelona je sinoć pobijedila Levante s 2:1 i zadržala priključak za Real Madridom na tri boda. No Quique Setien nije posve zadovoljan…

„Sretan sam s mnogim stvarima, ali ne i sa svime što sam vidio. Dopustili smo puno udaraca na naša vrata, no imali smo vrlo dobro prvo poluvrijeme, kreirali smo puno šansi, mogli smo rano ubiti utakmicu. Međutim, činjenica jest da smo izgubili kontrolu u drugom dijelu i dopustili protivniku da stvori previše šansi“, kazao je trener Barcelone nakon utakmice koja je opet pokazala gdje je najveći problem katalonske momčadi. To je obrana, odnosno igra cijele momčadi u fazi obrane.

U odnosu na posljednje razdoblje pod vodstvom Ernesta Valverdea, Setienova Barcelona popravila je igru prema naprijed. Priča o ovisnosti o Lionelu Messiju nikada neće nestati, ali stoji da Katalonci stvaraju više šansi, više pucaju prema vratima suparnika. Sve to statistika jasno pokazuje, no isto tako se više nude suparniku. Barca u fazi obrane ne izgleda dobro, najblaže rečeno.

Barca protiv Betisa bez Piquea

Dojam je da će Barca s ovakvom obranom vrlo teško izaći na kraj s kvalitetnijim momčadima. To se već vidjelo protiv Valencije na Mestalli. Stječe se dojam da bi s ovakvom igrom teško stradala protiv, recimo, Liverpoola, a vrlo vjerojatno i protiv nekih drugih, jačih momčadi. U tom smislu nije došlo do značajnijeg pomaka u odnosu na prethodno razdoblje pod Valverdeom.

gol expired Đoković je kralj Australian Opena, ali nije pozdravio publiku: Objasnio je svoj potez divider

Situacija će se dodatno zaoštriti jer je Gerard Pique dobio žuti karton i neće biti na raspolaganju u sljedećem kolu, kada Barca ide na gostovanje u Sevillu kod Betisa. To je i inače vrlo vruće gostovanje, a bit će još vruće jer se Setien vraća na stadion kluba koji je vodio prije nego što je preuzeo Barcelonu. U sljedećem kolu sezona bi se mogla prelomiti. Ako Barca kiksa u Sevilli, a Real pobijedi u Pamploni, Madriđani će napraviti možda i odlučujući korak prema naslovu prvaka. U trenutku kada obrana pliva, Pique će puno nedostajati.

Kataloncima je to više nego jasno. Stoga nije slučajno da se pojačano provlači priča o nejednakom sudačkim kriterijem. Pojedini katalonski mediji žale se da je očito kako suci štite obrambene i defanzivne vezne igrače Reala, najviše Sergija Ramosa i Casemira, koji često imaju vrlo oštre startove i ne bivaju kažnjeni kartonom, dok igrači Barcelone, kako kažu, dobivaju žute kartone ako samo krivo pogledaju suparničke igrače.

Bizarna statistika

Zanimljivo je da je Pique u 21 utakmici ove sezone napravio 21 prekršaj, a dobio je deset kartona, što znači da je za svaki drugi start „nagrađen“ kartonom. Prilično bizarna statistika. Za mnoge navijače Barcelone to je jasan znak da suci imaju pik na Piquea, koji nije baš obljubljen u dijelovima Španjolske koji nisu naklonjeni Kataloniji.

Kako god, Barcelona će istrčati na Benito Villamarin bez vrlo važnog obrambenog igrača, a obrana joj ionako trokira. To nije problem od jučer, taj nedostatak prati Barcelonu već godinama. Valverde ga je pokušao riješiti tako što je inzistirao na nešto okomitoj igri, manjem posjedu, plićoj formaciji i posljedično manjoj izloženosti kontranapadima suparnika.

gol expired Liverpool 30 godina čeka titulu, a ona bi po mnogočemu mogla ući u povijest engleskog nogometa divider

Takva je igra uglavnom funkcionirala tijekom prve dvije godine mandata baskijskog stručnjaka, no raspadala se u ključnim utakmicama Lige prvaka. Barca je pucala po šavovima u Rimu i Liverpoolu. Nakon potopa na Anfieldu Valverdeova Barca nije se uspjela oporaviti od tog šoka.

Setien pokušava vratiti u opticaj klasičnu tiki-taku, igru s puno dodavanja i izraženim posjedom. Nije Valverdeova Barca bila defenzivna, ali Setienova je nakana da bude još ofenzivnija i opasnija za suparnički gol. Problem je što takva igra donosi i veću izloženost protuudarima suparnika.

Najveći Barcini problemi

Da bi tiki-taka dobro funkcionirala, momčad koja ju igra mora što više imati loptu u svojem posjedu. To znači da je mora što prije oduzeti kada je izgubi. U principu nema kvalitetne tiki-take bez visokog presinga, a pitanje je može li Barcelona s igračima koje trenutačno posjeduje to uspješno igrati?

Vrijeme pokazuje da joj baš ne ide briljantno. Nekoliko je razloga. Najvidljiviji je biologija, odnosno slabija motorika većeg dijela momčadi. Ključni senatori ušli su u godine, fizički kapaciteti nisu im kao prije, a novopridošli igrači nemaju potrebne tehničke, taktike i fizičke kapacitete da pozatvaraju rupe. Ukratko, trenutačna Barcina momčad nije na razini na kakvoj je bila u najslavnijem razdoblju od prije desetak godina.

gol expired Ružna ozljeda prvaka u borbi za pojas nakon samo 46 sekundi: Kako je moguće da ništa nije puklo?! divider

Uz sve to, u međuvremenu su protivnici evoluirali, naučili su kako najefikasnije igrati protiv Barcelone. Svi su shvatili da je napad najbolja obrana, da Barcu treba barem povremeno stisnuti, nametnuti bržu igru. Kvalitetniji suparnici na Barcin presing uzvraćaju presingom, ne povlače se, nego forsiraju napadačku igru, s puno trke i fizike.

Previše stajača, premalo trkača

To je ove sezone, primjerice, jako dobro demonstrirao Real Sociedad na Anoeti, koji ju je nadtrčao te ujedno izdominirao posjedom i kombinatorikom. Dakle, nadigrao ju je njezinim oružjem. Čak ni osrednje momčadi više se ne plaše Barcelone. Malo tko se još protiv nje zatvara u totalni bunker kao što je to nekoć bilo, kada je Sergio Busquets mogao trčkarati i bez previše znojenja kontrolirati sredinu terena.

Očito je da dosta tromi vezni i zadnji red imaju puno problema s ukroćivanjem fizički moćnih suparnika. Djelomično je razlog tomu što ima problema s fizikom, a djelomično što nemaju dovoljnu pomoć u fazi obrane napadačkog trolista. Jednostavno, u Barceloni ima previše „stajača“, igrača koji ne pridonose dovoljno kada se treba braniti.

gol expired Rakitić otvoreno progovorio nakon ostanka u Barceloni i "piknuo" čelne ljude kluba: "Razmišljao sam o odlasku" divider

Barcelona u svojem tradicionalnom sustavu uglavnom igra sa samo tri klasična vezna igrača. To je jedan od razloga zašto Setien miksa i tijekom utakmice često pokušava implementirati 3-5-2 raspored. Očito je da želi dobiti veću gustoću u veznom redu i napravio veći pritisak na zadnju liniju suparnika.

Kako Barca ima problema s motorikom, nije iznenađujuće što Setien daje šansu dosad zapostavljenom Nelsonu Semedu, koji jest tehnički slabiji od Sergija Roberta, ali je i puno hitriji i fizički moćniji. Semedo je odigrao vrlo dobru partiju protiv Levantea i može se pretpostaviti da će dobivati sve više prostora.

Rakitić podigao prašinu

U svakom slučaju, očito je da Setien pokušava pronaći pravi balans, no neće mu biti lako iznaći dobitnu formulu. Vidjet ćemo kako će na atmosferu u svlačionici utjecati neočekivano otvorene kritičke izjave Ivana Rakitića, kojima je podigao popriličnu prašinu. Hrvatski reprezentativac nije nikoga izrijekom spomenuo, ali jasno je da su bodlje bile uperene prema bivšem treneru i upravi kluba.

Rakitić se požalio na odnos prema njemu i otvoreno je rekao da je razmišljao o odlasku. Svima je jasno da je Valverde radio po naputcima vrhuške kluba, koja se očito htjela riješiti hrvatskog veznjaka.

„Nije mi se svidjelo nekoliko stvari u postupanju sa mnom, no sada nije vrijeme da o tome govorimo", zaključio je Rakitić, koji je prema pisanju katalonskih medija bio u kombinaciji za odlazak do posljednjeg sata zimskog prijelaznog roka.

Konačni raskol ili...

Jesu li ovakve izjave znak da je došlo do konačnog raskola, teško je reći, no činjenica je da Rakitić u posljednjih mjesec i pol dana imao puno bolju minutažu nego na početku sezone. Već je Valverde vratio hrvatskog veznjaka u ozbiljnu konkurenciju, a čini se da će mu i Setien pružati dovoljno šansi. Ni Rakitiću ni Barceloni ne isplati se da sjedi na klupi.

U Barceloni su očito shvatili da ako žele nešto zaraditi na Rakitiću, onda mu moraju dati da igra. Bez dobre minutaže ne može se očekivati da će uhvatiti formu, a onda neće biti ni dovoljno financijski izdašnog transfera, ako ga i dalje budu željeli prodati.

To je dobra vijest za hrvatskog izbornika. Rakitić je protiv Levantea odigrao bolje nego u nekim prošlim utakmicama. Nadajmo se da bi do Europskog prvenstva mogao doći u formu u kakvoj je bio na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider