Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ekskluzivno iz Londona

Na ulicama Tottenhama Dinamo nitko nije spominjao, naišli smo na tragediju koja je obilježila prvi dan otvaranja škola

Zbog lockdowna navijača više nema ni oko engleskih stadiona, no ljudi su se u sjevernolondonskom kvartu Tottenham okupljali zbog tragedije.

Dok je Harry Kane držao lekciju Dinamu, ujak Petar držao je lekciju prijateljima ubijenog mu nećaka: ''Ne računajte na policiju!''

U ponedjeljak je u Tottenhamu nasmrt izboden 19-godišnjak po imenu Nikolay Vandev. Njegov kolega s fakulteta završio je u bolnici s teškim ubodnim ranama, a drugi kolega prošao je s lakšim ozljedama. Napadači su 15-godišnjak i 17-godišnjak kojima će se suditi za ubojstvo. Bio je to prvi dan škole nakon dva mjeseca lockdowna.

Na ulicama tema nije bio nogomet

U četvrtak navečer, dok je Dinamo igrao protiv Tottenhama, svega nekoliko stotina metara od stadiona, kraj željezničke stanice White Hart Lane, okupilo se 30-ak Nikolayevih kolega kako bi mu odalo počast. Događaj je nadzirala policija. Među okupljenima je bio i Nikolayev ujak Petar te nam otkrio da je obitelj, koja je rodom iz Bugarske, potpuno shrvana. Poslao je poruku: 

''U ovoj zemlji mora se održati referendum da svako tko posjeduje nož bude osuđen na smrtnu kaznu.''

Noževi su već godinama jedan od vodećih problema u Londonu, pa ovakve scene nisu rijetkost ni u Tottenhamu, naselju na sjeveru grada, koje glasi za jedan od najopasnijih londonskih kvartova. Na promjeni takvog imidža kvarta aktivno radi nogometni klub Tottenham.

Engleski nogometni klubovi tradicionalno služe na ponos lokalnih zajednica. Posljednjih godina Tottenham se etablirao kao dio same nogometne elite, veliki rezultati počeli su se redati u sjevernom Londonu, pa su i očekivanja navijača značajno porasla. Kako bilo, sportski uspjesi samo su jedan dio Tottenhamove baštine.

gol expired Englezi se čudom čudili, Mourinho pokazao respekt: Razlika u klasi očita, taktika promašena, ali ne mora se tako kiksati divider

Lokalna zajednica vrjednijim od Kaneovih i Sonovih golova smatra programe koje zaklada Tottenham Hotspur provodi u područjima zdravstva, edukacije i sporta, a čiji je cilj unaprjeđenje kvarta i smanjenje broja dječaka koji dijele Nikolayevu sudbinu. Očekivano, uslugu stanovništvo vraća svojom odanošću Tottenhamu te se na taj način povećava baza navijača.

Priče o služenju zajednici prenapuhane?

Škole su se otvorile u ponedjeljak, što je označilo prvi korak u popuštanju mjera nakon trećeg nacionalnog lockdowna, a u klupe su se vratili i učenici London Academy of Excellence Tottenham, škole koja se nalazi odmah do stadiona te ju sponzorira nogometni klub.

''Da, Tottenham radi puno za zajednicu. Tjelesnu kulturu predaju nam Tottenhamovi treneri i to puno znači za našu školu", rekao nam je Jacob, dok je Mary rekla da Tottenham potiče volonterski rad te da i sama sudjeluje u programu pomaganja starijim osobama.

''Šećem psa jednoj bespomoćnoj gospođi svaki dan'', kaže.

Upoznati su s Nikolayevim slučajem te imaju jasne upute iz škole da se kreću u grupama i izbjegavaju određene dijelove kvarta.

U tim određenim dijelovima kvarta stav je ponešto je drukčiji. Sreli smo dvojicu studenata koji smatraju da su priče o Tottenhamovu utjecaju na zajednicu prenapuhane.

''Tottenham zanima samo u novac. Mi nemamo apsolutno ništa od Tottenhama. Sve je to laž'', rekli su nam dvojica kolega s Haringey Sixth Form, fakulteta koji je pohađao i Nikolay.

Najmoderniji stadion u Engleskoj

U travnju 2019. svečano je otvoren novi stadion Tottenham Hotspur, koji je koštao milijardu funti. Kako se navodi na službenoj stranici kluba, uz novi stadion došao je i program koji je do sada stvorio više od tri tisuće radnih mjesta, prvenstveno za lokalne stanovnike.

Najveći je to i najmoderniji stadion u Londonu, a shodno tome i jedan od najmodernijih na svijetu pa je tako privukao pozornosti raznih institucija i kompanija s kojima su u suradnji otvorena radna mjesta u području prodaje, graditeljstva, ugostiteljstva, IT-a te edukacije.

''Tottenham je za crnce napravio više nego policija'', rekao nam je Jason, a njegova kolegica Lisa rekla je da se Tottenham brine i za to da gladni dobiju jesti.

Zaklada Tottenham Hotspur provodi više od 95.000 sati programa godišnje u područjima zdravstva, edukacije i sporta za stanovnike Tottenhama. Međutim, čini se da je bitka daleko od dobivene. Ubojstvo s početka teksta samo je najnoviji primjer vršnjačkog nasilja, koje je najveći problem zajednice. U ponedjeljak su se đaci vratili u škole, ali prvi tjedan nije protekao kako su se mnogi očekivali, već u oplakivanju Nikolaya.

''Njih zanima samo novac''

''Nemojte završiti kao što je on završio'', govorio je ujak Petar kolegama koji su se opraštali od Nikolaya. ''Morate se paziti, draga djeco, ali nemojte se oslanjati na njihovu pomoć'', pokazao je Petar na automobil iz kojeg je policija nadgledala događaj.

''Ja to ne razumijem'', prišao nam je ujak Petar. ''Kako dječak od 15 godina može nekoga ubiti. Za to može biti odgovoran samo sustav.''

''Tko to može promijeniti?'', pitali smo. ''Može li Tottenham?''

''Ma kakav Tottenham. Deset godina radio sam u Tottenhamu. Njih zanima samo novac. A još manje to može promijeniti vlada. Potrošili su 37 milijardi funti na sustav praćenja osoba zaraženih koronom, a ne mogu uzeti nož iz ruku 15-godišnjaka.''
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider