Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
čekali su 30 godina

Na današnji dan Njemačka se poklonila Hrvatima: Kako su Rebić i Kovač razbili Bayern za veliko slavlje

Bila je to kulminacija sjajnog posla koji je Niko Kovač odradio s Eintrachtom. Orlove je od skorog ispadanja u kratkom roku vratio u visine...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Olimpijski stadion u Berlinu tog 19. svibnja 2018. tradicionalno je ugostio finale njemačkog DFB Pokala. Na jednoj strani bio je Bayern, rekorder s 19 osvojenih kupova, dok je na drugoj bio Eintracht Frankfurt, kudikamo skromnija momčad kojoj je osvojeni kup 30 godina ranije bio i posljednji veliki trofej u povijesti.

Bio je to pravi sudar svjetova. Glamurozni Bayern, najbogatiji i najuspješniji njemački klub, momčad koja osim što mora pobjeđivati, mora to raditi i sa stilom, atraktivnom igrom na gol više, kako i dolikuje FC Hollywoodu.

gol expired Bivši veznjak Barce, a sad igrač bez kluba: "J**e mi se što nisam puno igrao, postao sam milijunaš'' divider

Družina Nike Kovača bila je sve samo ne to. Radilo se o discipliniranoj i čvrstoj, ponekad i gruboj momčadi sklepanoj ''za kikiriki''. Samo dvije godine ranije pod vodstvom tada novog trenera Kovača jedva su izbjegli ispadanje, a bivši hrvatski kapetan i izbornik nakon toga ih je pretvorio u opaku družinu koja je bila tvrd orah svakome.

Heynckes je spasio Bayernovu sezinu, ali nije imao lijeka za Kovačevu tvrdu ekipu

Sjajan posao koji je Kovač odradio u Frankfurtu već prije tog finala osigurao mu je posao u Bayernu sljedeće sezone. Bavarce je vodio legendarni Jupp Heynckes, koji se te sezone vratio iz mirovine kako bi ugasio vatru koja je gorjela u Saebener Strasseu.

Heynckes je posao vatrogasca odradio maestralno. Bayern je loše počeo tu sezonu pod vodstvom Carla Ancolottija, pa je Heynckes preuzeo momčad i u maniri iskusnog kormilara odveo Bavarce na mirno krstarenje do još jednog naslova. Međutim, u novu mirovinu nije otišao s duplom krunom – u tome su ga spriječili prije svih Kovač i Rebić.

gol expired Zvijezda Utah Jazza oglasila se podrškom za nesretnog Bogdanovića: "Jedan od najčvršćih tipova koje poznajem" divider

Rebić je igrač koji sjajno simbolizira Kovačev Eintracht. Kada se pridružio Orlovima, Rebić je bio daleko od današnje slave jednog od heroja hrvatskog srebra u Rusiji – pratila ga je etiketa talenta koji je zalutao, igrača nebrušena potencijala koji isti nikad nije ostvario.

Na pravi put izveo ga je Kovač, kao i još nekoliko igrača iz te momčadi. Jedan takav bio je i Rebićev partner u napadu – Kevin-Prince Boateng. Veliki talent, ali i ekscentričan karakter, Kovač je znao izvući najbolje iz njega. Zanimljivo, Kovač i Boateng odrastali su u istom berlinskom kvartu – možda je i to bila poveznica koja je kumovala dobroj sezoni gansko-njemačkog nogometaša.

Rebić uništio obranu Bayerna, Kovač zaplakao

Za prvi gol kombinirali su baš Rebić i Boateng – Rebić je oteo loptu, Boateng ga je lijepo uposlio, a Ante je hladnokrvno zabio za vodstvo u 11. minuti.

gol expired UEFA ima novi plan kako završiti Ligu prvaka: Velike promjene, poznati su i datumi? divider

Lewandowski je izjednačio u 53. minuti, a u 82. je na scenu opet stupio Rebić. Bio je to klasični Eintrachtov gol iz tog doba; žustar presing u sredini, brza lopta prema naprijed, Rebićev siloviti trk i realizacija za 2:1. Bayern je krenuo na sve ili ništa, pa je Mijat Gačinović iskoristio ponuđeno i u sudačkoj nadoknadi u praznu mrežu zabio za 3:1.

Uslijedila je prava ludnica, Kovač nije mogao suspregnuti suze. Na povratku u Frankfurtu momčad je dobila herojski doček, a Kovač je dobio najbolji mogući oproštaj od momčadi koja, unatoč trofejima s Bayernom, ostaje njegov trenerski magnum opus.

Ante Rebić, službeno igrač utakmice. Niko Kovač, trener koji je uoči odlaska u Bayern budućem klubu oteo trofej srušivši velikog Heynckessa. Bio je to veliki hrvatski dan u nogometnoj Njemačkoj.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider