Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prvi put u povijesti

Ovo čekaju desetljećima: Zloglasni engleski klub juri prema Premierligi

Nitko ih ne voli i njih to nije briga. Isto tako, nitko ih ove sezone nije vidio u borbi za elitni rang engleskog nogometa, ali ni to ih ne brine: s velikim nizom neporaženosti približili su se povijesnom prvom plasmanu u Premierligu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prva asocijacija na Millwall mnogima su njihovi navijači, zloglasni Bushwackersi. Oni su postali gotovo sinonim za huliganizam, što kroz okršaje na ulicama i stadionima, što kroz popularnu kulturu: njihovo rivalstvo s West Hamom, ali i drugim klubovima uprizoreno je u mnogim filmovima, čime je njihov imidž dodatno dobio na snazi. Njih to ne brine previše, o čemu govori i njihov poznati slogan: ''No one likes us, we don't care'' (nitko nas ne voli, nije nas briga). 

Dobrim dijelom zahvaljujući takvom renomeu njihovih navijača, Millwall je postao jedan od najpoznatijih klubova svijeta s obzirom na rezultate koje (ne) ostvaruje na terenu. Klub je osnovan davne 1886. godine, a u samo dvije sezone igrao je prvoligaški nogomet – i to još u starom First Divisionu od 1988. do 1990. Ne računajući osvajanja nižih liga, najbliže su se velikom trofeju približili kada su 2004. dogurali do finala Fa Cupa, u kojem su s 3:0 izgubili od Manchester Uniteda.

Na čuvenom stadionu The Den (jazbina) većinom se gledala druga i treća liga, uz poneko ispadanje i u četvrtu. Zadnji put su bili blizu Premierlige još 2002. kada su zapeli u playoffu za elitni rang natjecanja.

U međuvremenu su dva puta ispadali u treću ligu, zadnji put prije samo tri godine. No ove sezone vratili su se u Championship, u kojem im ide vrlo dobro: sedam utakmica prije kraja samo ih jedan bod dijeli od mjesta koje vodi u playoff za Premierligu!

Nanizali 13 utakmica bez poraza

Zadnji put su u Championshipu izgubili još na Novu godinu: od 1. siječnja i poraza od Norwicha nanizali su 13 utakmica bez poraza, od čega devet pobjeda. Trebala je ovo biti sezona stabilizacije i konsolidacije, ali umjesto toga sve se glasnije spominje napad na Premierligu.

Najpoznatiji igrač ove momčadi je leteći Australac Tim Cahill, koji se s 38 godina vratio u klub u kojem je 1998. počeo profesionalnu karijeru. Za Milwall je igrao do 2004., a u svih šest godina dijelio je svlačionicu sa svojim današnjim trenerom – dvije godine starijim Neilom Harrisom, koji se kasnije vratio u Millwall i odigrao još četiri sezone.

U Millwallu se zadržao i nakon karijere, a 2015. godine postao je prvi trener. Danas je jedan od najperspektivnijih engleskih trenera, a želja mu je slijediti put Eddieja Howea i Seana Dychea, mladih engleskih trenera koji su ostvarili zapažene rezultate s Bournemouthom, odnosno Burnleyjem.

''Utjerali smo strah u kosti svojim protivnicima, nastavimo li dobro nakon Uskrsa, svi će nas morati shvatiti ozbiljno. Volim ovaj klub i uživam raditi ovdje, gladan sam uspjeha jednako kao i igrači'', rekao je engleskom Evening Standardu.

Hoćemo li u Premierligi prvi put ikad gledati veliki derbi s West Hamom?

Millwall je klub s jednim od najskromnijih proračuna Championshipa; u ljetnom prijelaznom roku potrošili su svega dva milijuna funti. Harris inzistira na radnoj etici i zajedništvu kao receptu; vjeruje da su već premašili sva očekivanja i da je zbog toga na njima najmanji pritisak. Harris kao dugogodišnji igrač kluba dobro zna što on predstavlja u svijetu nogometa, a taj duh nastoji prenijeti i na igrače.

''Želio sam 'gladnu' momčad koja će dobro predstavljati naše navijače. Igramo kao momčad Millwalla. Naši navijači ne žele gledati 30-40 dodavanja u svojoj polovici, žele vidjeti loptu naprijed, bliže protivničkom golu. Ove godine smo evoluirali i postali momčad koja zna držati loptu'', rekao je.

Naravno, u priči oko uzletu Millwalla neizbježno je pitanje: hoćemo li sljedeće sezone u Premierligi gledati derbi s West Hamom? Ovi su žestoki rivali u cijeloj povijesti odigrali samo 24 ligaške utakmice, ali postoji realna mogućnost da se i sljedeće sezone ''zaobiđu.'' West Ham ove sezone potresa teška kriza i njihov je ostanak u Premierligi pod znakom upitnika; eventualni ulazak Millwalla u Premierligu ne garantira derbi koji bi sigurno bio jedna od utakmica sezone u Engleskoj. No realna je i mogućnost da se susretnu u Championshipu; sezona se bliži kraju i uskoro ćemo znati rasplet ove priče.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider