Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Messi nije ništa bolji od "napuhanog" Ronalda: Jedan izbor prava je smijurija i dokaz da su novinari najrealniji

Luka Modrić predao je krunu najboljeg igrača svijeta u izboru FIFA-e Lionelu Messiju…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Čim se pojavio na gala priredbi u milanskoj La Scali, sve je bilo jasno: Messi će dobiti nagradu The Best.

Da nije pobjednik, vjerojatno ne bi ni on došao. Kao što opet nije došao Cristiano Ronaldo, iako mu se dodjela nagrade održavala praktički pred nosom. Čuvena operna kuća zamalo se vidi iz Torina. Messi po tome nije ništa bolji od Ronalda. Pokazao je to prošle godine. Netko će se možda upitati zašto ostali dolaze kada znaju da nisu pobijedili.

I još više, kada znaju da onaj koji je pobijedio ne bi došao da je netko od njih pobijedio. Cinici će reći - možda zato što im ega još uvijek nisu napuhana poput golemih balona ili možda samo zato što su pristojni ljudi.

Van Dijk se ponio kao pravi gospodin

Virgil Van Dijk ponio se poput pravog gospodina i sportaša. Iako je za mnoge bio favorit, bio je favorit i na kladionicama, uredno je došao i nije kukao što ga nisu izabrali.

„Prihvaćam odluku birača. Ne možete usporediti mene i Messija. Mi smo potpuno drukčiji nogometaši“, skromno je kazao Nizozemac.

gol expired Boban vrlo razočaran Milanom: ''Bolje je da to učinimo što je brže moguće'' divider

S obzirom na to da su se Messi i Ronaldo naosvajali zlatnih lopti, igrači poput Van Dijka trebali bi biti mnogo razočaraniji što ih nisu izabrali kada odigraju fantastičnu sezonu i poluče najveće uspjehe sa svojim klubovima i reprezentacijama. Na tu temu imali bi što reći Iniesta, Sneijder ili Ribery.

Messiju i Ronaldu zlatne lopte postale su skoro pa običan dan u uredu, a Van Dijku i ostalima ovakve sezone rijetka su šansa u karijeri da postanu najbolji. Jer tko zna kada će se sljedeći put Van Dijk imati sličnu sezonu i biti favorit za osvajanje prestižne nagrade.

Njie da Messi nije zaslužio, ali...

Ali ne, sve je obratno. Baš kao i u realnom životu. Oni koji već imaju toliko da ne znaju što će s time, žele još više. Nikad dosta nagrada i – novca. Ne kažemo da Messi nema argumente i da nije zaslužio. Pričamo o odnosu i respektu. Onaj tko zabije 50 golova u sezoni uvijek ima jake karte u rukama. Osim toga, zna se sustav glasanja i tko osvoji najviše glasova, taj pobjeđuje.

gol expired Otkriveno za koga su glasali Modrić i Dalić: Izbornik posebno iznenadio... divider

To je jednostavno tako. Druga je stvar što je taj sustav problematičan. To je i jedan od razloga zbog kojeg se France Football odlučio ponovno odvojiti od FIFA-e.

Možda smo subjektivni, ali vrijeme je pokazalo da kada biraju novinari, da se tada svi parametri uzimaju u obzir i da je to najobjektivniji izbor. Kada biraju isključivo novinari, moguće je da pobijedi i netko drugi. Recimo stoper ili veznjak koji ne daje golove ili nema brdo asistencija. Zašto ne, pa nogomet nisu samo golovi i asistencije, iako je jasno da se to najviše gleda i da su igrači koji ih najviše imaju općenito najbolji. No ne baš svake sezone.

Novinari ipak najrealniji i najupućeniji

Prošla je godina najbolje pokazala da novinari najrealnije vrednuju. To je naše mišljenje, ne morate se složiti. Neki su mislili da će francuski France Football favorizirati svoje Francuze na ovaj ili onaj način, no Zlatnu loptu osvojio je hrvatski kapetan Luka Modrić, koji je osvojio i The Best. Zašto? Zato što je to bilo logično i zasluženo, kada se sve uzme u obzir; igra i momčadski trofeji s klubom i reprezentacijom.

Kada je udio novinarskih glasova manji, kada prevladavaju glasovi nogometaša, trenera i navijača, kao što je to u slučaju The Besta, često se odlučuje po osobnim preferencijama i emocijama.

Cristiano Ronaldo (Foto: Instagram) Ronaldo nije ni došao na dodjelu, u stilu filozofa prokomentirao je Messijev trijumf divider

Mnogi koji glasaju nisu upućeni, ne shvaćaju da se glasa za najboljeg igrača sezone ili godine, a ne za najboljeg igrača posljednjih desetak godina, po čemu su Messi i Ronaldo nedodirljivi. I to uopće nije upitno, to svatko zna. Vjerojatno za većinu baš tim redoslijedom. Ali to nema nikakve veze s ovom pričom.

Da nogometaši uglavnom glasaju po osobnim preferencijama i minulom radu, dokazuje i izbor najbolje postave sezone. Oni jedini glasaju u tom izboru. Kako objasniti da su čak tri Realova igrača u postavi godine? Treba biti realan i to konstatirati.

Izbor Marcela u postavu godine čista smijurija

Svakako da je to veliko priznanje za Luku Modrića, peti je put zaredom izabran u idealnu momčad sezone, što je jasan pokazatelj toga koliko je cijenjen u svijetu, ali ako želimo biti realni, moramo pogledati istini u oči.

Za Modrića se još i može reći da je imao solidnu sezonu i da je nešto odigrao. Hrvatski kapetan bio je ponajbolji igrač jako lošeg Reala prošle sezone, pa to može biti neki argument, iako, realno, tanak.

Luka Modrić i Virgil van Dijk (Foto: AFP) Modrić otkrio što stoji iza čudesnog niza i kada počinje trenirati s momčadi divider

No u postavi sezone je i Marcelo!? Pa jesu li ti ljudi (nogometaši) koji su ga birali gledali što je taj odigrao prošle sezone? I kako je izgledao. Pogledajte kakve su bile kritike španjolskih medija.

Brazilac je vjerojatno najkritiziraniji nogometaš Reala prošle sezone, a možda i cijele Primere. Vlastiti su ga treneri kritizirali zbog fizičke zapuštenosti i pretjerane nonšalantnosti na terenu. Zbog toga je završio na klupi kod Solarija, a ni Zidane ga nije štedio.

Znak da će Van Dijk dobiti Zlatnu loptu France Footballa

Brazilski izbornik Tite nije ga vodio na Copa Americu. Službeni razlog bila je ozljeda, a s obzirom na to u kakvoj je formi bio, tko zna bi li ga uvrstio i da je bio zdrav.

Taj izbor najbolje pokazuje svu apsurdnost ovog sustava. Mogli bismo nešto reći i o Sergiju Ramosu na desnom beku, ali nema potrebe, Marcelo je najbolji argument za našu tezu. Oprostite, ali njegov izbor nema veze s vezom, zapravo je čista smijurija. Da novinari biraju, nikada ne bio u postavi sezone.

Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Portugalci jednom objavom pokazali što misle o proglašenju Messija najboljim na svijetu divider

Jedan nam detalj kazuje da Van Dijk nije prekrižen što se tiče Zlatne lopte France Footballa. Nizozemac je u FIFA-inu izboru dobio najviše glasova novinara, koji su očito vrednovali činjenicu da dugo godina neki igrač nije tako maestralno odigrao na mjestu stopera.

Osvojio je Ligu prvaka te je uz to još član momčadi koja je na onakav način nadigrala i izbacila Messijevu Barcelonu u, pokazalo se, najvažnijoj utakmici sezone.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider