Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
komentar ivice mede

Mnogima ostao gorak okus u ustima: Suci uništili finale, Hajduk teško oštećen

Dinamo je pobijedio Hajduk u finalu hrvatskog Kupa, ali mnogima je ostao gorak okus u ustima...

''Masakr motornom pilom'' - tako bismo mogli okarakterizirati suđenje Marija Zebeca u finalu Kupa, kontroverznog suca koji je, čini se, specijaliziran za uništavanje derbija u hrvatskom Kupu. Prisjetimo se samo polufinalne utakmice Dinama i Rijeke u Maksimiru.

Loš posao odradili su i pomoćnici kojima nikako nije išlo od ruke označavanje zaleđa. Ne bi to sve skupa možda bio preveliki problem da glavne pogrške nisu otišle na štetu jedne momčadi, u ovom slučaju Hajduka, koji je u prvom poluvremenu drastično oštećen u dva navrata.

Interpretacija nogometnih pravila hrvatskih sudaca ide od utakmice do utakmice, očito kako im se sviđa. Jednom se pušta prednost napadaču kada je u liniji sa zadnjim igračem obrane, a drugi put se brže bolje podiže zastavica. Ili napadač ima prednost ili nema, ne može i jedno i drugo.

Odluke sudaca utjecale i na divljanje na tribinama

Pogrešnim odlukama suci su izazvali napetu situaciju na tribinama, do tada je sve bilo u miroljubivom tonu, nismo primijetili nikakve veće probleme. Torcida je burno reagirala, okršaj s policijom bio je žestok, uslijedila je bakljada i prekid utakmice.

Nadajmo se da neće biti većih problema po odlasku navijačkih kolona iz Vinkovaca. Trebala je to biti svetkovina hrvatskog nogometa, a na kraju je mnogima ostao gorak okus u ustima. Ne znamo gdje je napisan scenarij, ali suci su jako loše odradili režiserski posao, to je činjenica.

Što se tiče same utakmice i prikazane kvalitete nogometa, opet smo gledali prosječan derbi koji je mogao otići na obje strane. Jedna pogreška u obrani Hajduka i hladnokrvnost Dinamova napadača odlučili su utakmicu. Očito je da su obje momčad deficitarne s igračima više klase, vezni red i jedne i druge momčadi nema dostatnu kvalitetu, a onda nema ni neke posebne igre. Previše je tu igrača koji ne bi smjeli nositi ni modri ni bijeli dres. No, srozavanje kvalitete hrvatskih nogometnih perjanica traje već jako dugo i nema previše smisla o tome razglabati, to je već dobro poznata stvar.

Na Poljudu ne mogu biti zadovoljni sezonom

Na kraju se piše da je Dinamo pobijedio i osvojio dvostruku krunu, a da je Hajduk opet ostao praznih ruku. Hajdukova sezona može se označiti neuspješnom, jer treće mjesto u prvenstvu i poraz u finalu Kupa i nije neki osobiti napredak u odnosu na prošle sezone. Kakve će to imati posljedice za trenera i upravu, tek ćemo vidjeti, ali na Poljudu ne mogu biti posebno zadovoljni. Hajdukova momčad je limitirana i bez kvalitetnih pojačanja teško se može očekivati značajan iskorak.

Tko je po vama odlučio finale Kupa?

Ukupno glasova:

S druge strane, Dinamo može biti zadovoljan osvojenim trofejima i povratkom na vrh hrvatskog nogometa, ali isto kao i Hajduk teško da može biti zadovoljan kvalitetom trenutačne momčadi. Za Nenada Bjelicu sigurno je jako važno da je startao pobjedama, to će mu dati određeni mir u sljedećem razdoblju, no vjerojatno je svjestan da ovakav Dinamo teško može nešto napraviti u Europi.

Bjelica će imati pune ruke posla na ljetnim pripremama, trebat će mu puno znanja da provede svoje ideje i popravi igru Modrih, ali pitanje je koliko će moći učiniti ako ne dobije prava pojačanja? Dinamo vapi za pojačanjima u svim linijama, jasno, ako želi nešto napraviti u kvalifikacijama i plasirati se u Ligu prvaka ili barem Europsku ligu. Trenutačna momčad dovoljna mu je samo za uspjeh u HNL-u.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider