Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kako to objasniti?

Senzacionalan transfer i velika pogreška Osijeka, Dinama, Hajduka i Rijeke: Igrao za kikiriki, a sad će zgrnuti bogatstvo

Marko Dabro prelazi u kineski Beijing Guoan, u kojem će imati godišnju plaću oko milijun eura, a Lokomotiva će dobiti 800 tisuća eura…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Napadač Lokomotive Marko Dabro (25) potpisao je fantastičan ugovor s Beijing Guoanom, kineskim klubom koji je donedavno trenirao bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić.

Može se reći da je to senzacionalan transfer kada pogledamo gdje je Dabro bio prije samo godinu-dvije. Prošle sezone u Drugoj HNL, a u 2018./2019. čak u 3. HNL (Cibalia).

Dabro potpisao za Bejing Guoan, plaća milijun eura godišnje

Kako saznajem, Dabro je potpisao s Kinezima u utorak na četiri godine, a za Peking leti 1. svibnja. Lokomotiva će na Dabri zaraditi lijepu svotu, do nas su došle informacije da će odšteta iznositi oko 800 tisuća, a Dabrina plaća će se vrtjeti oko milijun eura godišnje.

Nakon odlične povratničke sezone u Prvoj HNL Dabro je pronašao angažman kojim će riješiti životnu egzistenciju.

Loris Karius (Foto: AFP) Tragičar finala Lige prvaka nije igrao osam mjeseci, pogledajte kako sada izgleda divider

Iako su uveli neke restrikcije, Kinezi još uvijek jako dobro plaćaju. Dabro će zaraditi mnogostruko više u klubu iz glavnog kineskog grada nego u Lokomotivi, u kojoj je bio jedan od najmanje plaćenih igrača, čak desetak puta manje nego neki konkurenti mu na istoj poziciji, a pokazao se kao pun pogodak, bolje rečeno bingo.

Nakon sjajne sezone u BSK-u i izjednačenja golgeterskog rekorda Druge HNL (30 golova), Dabro je bez odštete prešao u Lokomotivu te je nastavio zabijati i u elitnom društvu hrvatskog nogometa.

Eksplodirao u BSK-u i prešao u Lokomotivu 

U 27 nastupa i 1870 odigranih minuta, što će reći da je igrao oko 70 minuta po utakmici, postigao je 13 golova te je trenutačno treći strijelac Prve HNL. I Lokomotiva i Dabro dobitnici su u ovoj priči. Ako ima gubitnika, onda je to možda Osijek.

Kad se podvuče crta, može se zaključiti da je Osijek napravio popriličnu pogrešku. Naime, Dabro je bio Osječanima pred nosom, Bijelo Brdo je praktički predgrađe Osijeka.

U Gradskom vrtu imali su potpuni uvid u njegove sposobnosti i sve potrebne informacije. Na kraju krajeva, trenirao ga je bivši igrač Osijeka Tomislav Steinbrückner. Njegove recenzije bile su odlične.

Potkraj 2020. naveliko se pisalo o interesu Osijeka za napadača koji je u ožujku napunio 25 godina. Nakon sjajne jeseni u Bijelom Brdu, postojala je mogućnost da u zimskom prijelaznom roku prijeđe u Osijek, no odlučio je ostati do kraja sezone u BSK-u.

Osijek ga imao na dlanu

Mnogi su mu sugerirali da je time ušao u veliki rizik, no Dabro je procijenio da mu je još veći rizik prijeći u Osijek bez ikakvih jamstava da će dobiti bilo kakvu minutažu, a financijski uvjeti su bili takvi da mu je bolje bilo ostati u BSK-u, u kojem je imao plaću tisuću eura mjesečno.

"Naravno da mi godi ponuda Osijeka, kluba koji se strašno digao i sada puca na naslov. Naravno da bi bilo sjajno raditi sa stručnjakom kao što je Nenad Bjelica, ali postoje i otegotne okolnosti. Konačno sam dobio šansu igrati u kontinuitetu, postižem golove i svaki dan napredujem. Imamo dobru momčad i sve mi odgovara. Teško je to sada sve napustiti da bih otišao u potpunu neizvjesnost. U godinama sam kada sljedeća šansa možda više neće stići. Mišljenja sam da mi je bolje malo pričekati i nastaviti se razvijati. Da sam bio zadovoljan s onim što su mi u Osijeku ponudili, možda bih i prelomio. Ovako mislim da nema previše smisla. Kažem, vidjet ćemo što će biti u zimskom prijelaznom roku'', tada nam je kazivao Dabro, koji je u proljeće nastavio zabijati u istom tempu u Drugoj HNL i došao je do rekordnih 30 golova.

Ljetos ga je tražilo nekoliko klubova iz Prve HNL, imao je ponudu iz poljske lige, ali, eto, Dabro je naposljetku izabrao Lokomotivu, i očito nije pogriješio. Novac mu je bio u drugom planu, bilo mu je važno jedino igrati. U Lokomotivi je dobio šansu i zgrabio ju je objeručke.

Dinamo izabrao drugu opciju

Kako saznajem, Dabro je imao veliku želju zaigrati za Dinamo, bilo je nekih kombinacija, no Modri su se na kraju očito odlučili za drugu opciju.

Možda će se pokazati da su pogriješili slično kao i Osijek. Dojam je da je Dabrin potencijal puno veći, ima još dosta prostora za napredak. U Dinamu ili Osijeku mogao je doći do punog izražaja. Stoga je možda šteta što odlazi u Kinu.

gol expired Hrvatski rukometaš se nalazi u komi, policija iznijela čudne detalje: U bolnicu stigao bez tragova nasilja?! divider

Boljim poznavateljima nogometa Dabrina eksplozija nije nikakvo iznenađenje. On je dijete vinkovačke Cibalije, svojevremeno je važio za velikog talenta hrvatskog nogometa.

Prije osam-devet godina postao je najmlađi debitant u Prvoj HNL sa 16 godina i dva dana. Debitirao je protiv Splita. Prošao je i sve omladinske selekcije hrvatske reprezentacije. Tražili su ga brojni klubovi, a Cibalia ga je prodala talijanskoj Fiorentini za 800 tisuća eura.

Prerano otišao iz Cibalije u inozemstvo

Pokazalo se da to nije bio dobar potez. Otišao je premlad iz Hrvatske, nije se snašao u Italiji, karijera mu je krenula nizbrdo. Vratio se u Cibaliju, pa je otišao u Goricu, onda u slovenski Bravo, da bi mu karijera naposljetku uskrsnula u malom slavonskom mjestu.

Nakon scila i haribda koje je prošao u kratkoj karijeri, Dabro je pronašao sebe u Bijelom Brdu i konačno proradio, bolje rečeno eksplodirao.

U Lokomotivi je svima zorno pokazao, ponajviše Osječanima, koji su očito sumnjali u njega s obzirom na to kakav su mu ugovor ponudili, da to nije bilo nipošto slučajno.

Ako pogledate listu strijelaca, vidjet ćete da je Dabro postigao više golova nego gotovo svi osječki napadači zajedno. Tu ne računamo Kristijana Lovrića, koji je sedam od osam golova postigao u dresu Gorice.

Velika pogreška najvećih hrvatskih klubova

Ni Dinamova napadačka linija nije pretjerano uspješnija, pogotovo ako uzmemo u obzir samo centarfore. Bruno Petković i Komnen Andrić postigli su zajedno 12 golova, svaki po šest.

Dabro je klasičan primjer nerijetko čudnih, u najmanju ruku teško objašnjivih procjena igračkih kvaliteta u hrvatskom nogometu, a i šire.

Ako, recimo, pogledamo koga su u posljednje vrijeme najveći hrvatski klubovi doveli i za koga su sve plaćali odštete te davali velike plaće, a Dabro im je svima bio na dohvat ruke i praktički besplatan, no u njega nisu imali povjerenja, čak ni kada je postigao 30 golova u Drugoj HNL!? Kako to objasniti?

Kako god, Lokomotiva i njezini stručnjaci još jednom su pokazali da znaju znanje. Ni krivi ni dužni za sitne novce slasno su se omastili u samo jednoj sezoni.

Ako vam kažem da će Dabro u Kini zarađivati oko 30 puta veću godišnju plaću, a napisao sam kolika će mu biti plaća u Pekingu, onda je jasno koliko je Lokomotiva uložila u njega. S obzirom na to kako mu se otvorilo, tu neće biti kraj Dabrina uspona. Čini se da ćemo za njega još itekako čuti. Dovoljno je mlad da zaradi bogatstvo u Kini i vrati se u Europu na veliku scenu.

Može li Rijeka zaustaviti Dinamo na Rujevici?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider