Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
bravo, modri!

Dinamo pobijedio Benficu na Maksimiru i ima sjajan rezultat pred uzvrat u Lisabonu!

Dinamo je s 1:0 slavio protiv Benfice u prvoj utakmici osmine finala Europske lige.

Dinamo je odigrao fenomenalno u prvoj utakmici osmine finala Europske lige u kojoj je pred 29.704 gledatelja s 1:0 pobijedio favorita Benficu. Ovom je pobjedom Dinamo osigurao hrvatskom nogometu dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka u sezoni 2020./2021. te pet ukupno u oba europska natjecanja.

Dinamova 'europska bajka' i dalje traje. U čvrstoj i tvrdoj utakmici bez previše prilika, Dinamo je srušio portugalskog velikana i otvorio vrata četvrtfinala.

Pogodak odluke zabio je Bruno Petković u 38. minuti iz jedanaesterca kojeg je izborio Dani Olmo. Uzvratni susret je 14. ožujka na stadionu Luz, a nažalost Dinamo u Lisabonu neće imati na raspolaganju Leovca i Šunjića zbog žutih kartona, a do idućeg tjedna neće se oporaviti niti Ademi.

Nenad Bjelica zbog ozljeda nije mogao računati na kapetana Arijana Ademija, te Izeta Hajrovića, a umjesto njih u momčad su uskočili Ivan Šunjić i Damian Kadzior. Nije bilo niti Bjelice kojeg je Uefa kaznila zabranom vođenja momčadi na jednoj utakmici.

Umjesto njega momčad je vodio 43-godišnji Austrijanac Rene Poms s kojim Osječanin surađuje već godinama.

Gosti su u Zagreb doputovali s nizom od devet susreta bez poraza u svim natjecanjima, a momčad s Luza zadnji poraz je doživjela u siječnju ove godine u polufinalu Liga kupa od Porta (1-3).

Bruno Lage nije mogao koristiti usluge braniča Andrea Almeide i napadača Pizzija i Jonasa. Nije bilo niti Jardela koji se još nije oporavio, a od prve minute u sastavu je bio hrvatski nogometaš Filip Krovinović koji je nakon oporavka od ozljede koljena samo dva puta zaigrao u početnoj momčadi.

Može li Dinamo izdržati u Lisabonu i proći u četvrtfinale Europske lige?

Ukupno glasova:

Benfica propustila prvu šansu i to je bilo sve od velikana

Portugalski velikan je bolje ušao u susret i već u osmoj minuti gosti su imali fantastičnu priliku. Krovinović je sjajnom loptom kroz 'modru' obranu odlično proigrao Grimaldija koji je izašao sam na Livakovića, ali je Dinamov vratar obranio nogom.

Dinamo se ubrzo pribrao i u nastavku prvog dijela gosti nisu imali niti jednu priliku. Hrvatski prvak je postavio dva bloka i kompaktnom igrom umrtvio je goste, a svoju priliku tražio preko kontri i polukontri.

Prvu opasnost pred portugalskim vratima vidjeli smo u 11. minuti. Oršić je pokušao iskosa, ali je bio neprecizan. Osam minuta kasnije Olmo je sjajno pucao sa 25 metara, ali je Vlachodimos izbacio loptu u korner. U 29. minuti iz slobodnog udarca je zaprijetio Kadzior, ali je grčki vratar još jednom bio na mjestu.

Dinamo je bolju igru okrunio vodstvom u 37. minuti iz jedanaesterca. Ruben Dias je na rubu kaznenog prostora oborio Olma, a engleski sudac Oliver dosudio kazneni udarac za 'Modre'. Siguran je bio Bruno Petković. U posljednjim trenucima prvog dijela Dinamo je imao zicer za 2-0. Petković je sjajnom loptom gurnuo Gojaka u fantastičnu priliku, ali je gostujući vratar obranio njegov udarac.

U 48. minuti vidjeli smo još jednu dobru akciju Dinama, ali je Oršić loše pucao. Benfica je u nastavku podigla ritam igre, ali se Dinamo bez ikakvih problema branio. U posljednjim trenucima susreta glavom je zaprijetio Oršić, ali je pucao pored gola.

Bila je to 15. europska utakmica Dinama ove sezone pri čemu deveta pobjeda, uz četiri remija i dva poraza i razliku pogodaka 28-10.

'Modri' su svoj europski put započeli u 2. pretkolu Lige prvaka protiv Hapoel Beer Sheve (5-0, 2-2), potom su uslijedile dvije pobjede protiv Astane (2-0, 1-0), te play-off runda protiv Young Boysa (1-1, 1-2). Nakon ispadanja od Švicaraca, Dinamo je put nastavio u Europskoj ligi osvojivši prvo mjesto u skupini D ispred Fenerbahčea, Spartaka iz Trnave i Anderlechta. U šest utakmica upisali su četiri pobjede i dva neodlučena ishoda uz razliku pogodaka 11-3. U osmini finala Dinamo je odmjerio snage s Viktorijom Plzen izgubivši prvu utakmicu 1-2, no u uzvratu je pobijedio sa 3-0. Večeras je pala i velika Benfica.

Dinamo igrao za cijeli HNL

Hrvatski nogometni prvak protiv Benfice nije igrao samo za sebe, već i za Hrvatsku na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata.

"Modrima" je bio dovoljan samo jedan bod u dvije utakmice da Hrvatska od sezone 2020/21. ima čak pet predstavnika u europskim kupovima - dva u Ligi prvaka, a tri u Europskoj ligi. 'Modri' su pobjedom 'prebacili' taj plan i Hrvatska je preskočila Švicarsku i Dansku čiji su se klubovi već oprostili od europskih natjecanja.

Prvak tako odlazi u drugo pretkolo Lige prvaka u dio ždrijeba za prvake, a drugoplasirani u drugo pretkolo u dio ždrijeba za neprvake.

Pobjednik Kupa (ili trećeplasirani ako Kup osvoji prvak ili doprvak) ići će izravno u treće pretkolo Europa lige, dok će iz drugog pretkola krenuti preostala dva kluba koji bi se kvalificirali za Europu.

Dinamo je tako izravno pomogao doprvaku koji bi samo jednim prolaskom prepreke u Ligi prvaka osigurao najmanje grupnu fazu Europske lige.

 

DINAMO - BENFICA 1-0

ZAGREB. Stadion Maksimir - 29.704 gledatelja; Sudac: Michael Oliver (Engleska);

Strijelci: 1-0 Petković (38)

Žuti kartoni: Leovac, Stojanović, Šunjić

Crveni kartoni: -

DINAMO: Livaković - Stojanovič, Theophile-Catherine, Dilaver, Leovac - Šunjić, Gojak (od 79. Moro) - Oršić, Olmo, Kadzior (od 85. Šitum) - Petković (od 88. Gavranović)

BENFICA: Vlachodimos - Corchia, R. Dias, F. Ferreira, Grimaldo - Fernandes (od 71. Živković), Florentino (od 58. Rafa Silva), Gabriel, Krovinović - Seferović (od 35. Cervi), J. Felix
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider