Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Realova "sreća" sa sucima

Legenda razriješila najveći misterij u povijesti Lige prvaka: Juve još kipti od bijesa, kako je ovo moguće!?

Proslavljeni talijanski trener Marcelo Lippi prisjetio se najkontroverznijeg gola u povijesti Lige prvaka…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Marcello Lippi, bivši trener Juventusa i izbornik talijanske reprezentacije koja je 2006. osvojila naslov svjetskog prvaka, gostovao je na katalonskoj radijskoj postaji SER Catalunya.

Lippi je govorio o različitim temama; od već otrcanih usporedbi Lionela Messija i Cristiana Ronalda do najboljeg igrača kojeg je trenirao i onog čuvenog gola Predraga Mijatovića u finalu Lige prvaka 1998., iza kojeg su ostali dugački repovi.

To je bez sumnje najkontroverzniji gol u povijesti Lige prvaka. Mijatović je donio Realu sedmi naslov prvaka Europe nakon višedesetljetnog posta.

Real je te sezone igrao u finalu s Lippijevim Juventusom. Pobijedio je 1:0 golom crnogorskog napadača. U toj slavnoj momčadi Reala igrao je i današnji predsjednik HNS-a i najbolji strijelac hrvatske reprezentacije svih vremena Davor Šuker. Doduše, ušao je u finalu pred sami kraj utakmice.

Real čekao naslov prvaka Europe 32 godine

Taj naslov prvaka Europe zauzima posebno mjesto u prebogatoj povijesti Kraljevskog kluba. Real je u Amsterdam došao pritisnut velikim teretom. Madriđani su i tada imali rekordan broj naslova prvaka Europe, no Milan se opasno primakao. Posljednji, šesti naslov Madriđani su osvojili daleke 1966., u onom briselskom finalu protiv „Partizanovih beba“.

gol expired Talijani složili Dream Team od igrača iz Istočne Europe: Jedan Hrvat i tri Srbina u ekipi divider

Dakle, Realov post u najelitnijem klupskom natjecanju trajao je čak 32 godine. Od 1966. do 1998. U međuvremenu Real je igrao samo jednom u finalu. Godine 1981. izgubio je od Liverpoola 1:0.

Kad se sve to uzme u obzir, postaje jasnije koliko je taj naslov bitan za Real, koji je daleko najtrofejniji klub elitnog klupskog natjecanja s rekordnih 13 "ušatih" pokala. 

Lippi: Mijatović je postigao gol iz zaleđa

S druge strane, Lippijevom Juventusu je to bilo treće uzastopno finale Lige prvaka. Prvo je osvojio pobijedivši Ajax, drugo je izgubio od Borussije Dortmund. Juve je nakon Amsterdama izgubio u sljedeća tri finala, pa je sa ukupno sedam poraza u finalima najveći gubitnik u povijesti najelitnijeg UEFA-ina klupskog natjecanja. Juve je "samo" dvaput bio prvak Europe. 

Real je u Amsterdamu probio led u novom formatu natjecanja, Ligi prvaka. I to kako drukčije, rekli bi cinici, nego sumnjivim golom. Taj gol smrdi do neba.

„Mijatović je zabio gol iz zaleđa, sigurno!“ kazao je Lippi bez sekunde razmišljanja. Nema ni ako ni ali.

Mnogi koji ne vole Juventus, a takvih nije malo, posebice u onom dijelu Italije koja ne diše za bijelo-crne, reći će da Stara dama tek u okršajima s Realom osjeti kako je svima ostalima kada igraju protiv nje. Ljudi u crnom nerijetko poguraju Staru damu, posebice u talijanskoj ligi, primjera je bezbroj, no kada do dođe do okršaja s Realom, uglavnom joj na kraju utakmice idu suze na oči.

Najviše su se ronile nakon četvrtfinalnog uzvratnog dvoboja prije dvije godine i onog opjevanog jedanaesterca za Real. Puno više nego nakon uvjerljivog poraza u finalu godinu prije.  

Najveća kontroverza u povijesti Lige prvaka

Oko Mijatovićeva gola u Amsterdamu stvorena je najveća kontroverza otkako je Lige prvaka. Za neke je to najveći misterij, za druge je, pogotovo navijače Juventusa, najveća pogreška, da ne potegnemo neku težu kvalifikaciju koju Talijani upotrebljavaju. 

Sigurno se pitate: kako to da se ne zna je li bilo zaleđe, pogotovo ako je bilo tako očigledno? Pa tako što nikada nije ponovljena snimka iz kuta koji otklanja baš svaku sumnju.

gol expired Katalonci hvale, ali i kritiziraju Rakitića: Razlozi zbog kojih bi ipak mogao ostati u Barci divider

Nije riječ o prahistoriji, govorimo o 1998. Već davno prije su finalne utakmice snimane iz svih mogućih kutova, a u to vrijeme da i ne govorimo. U finalima Lige prvaka kamerama je prekriven svaki pedalj stadiona, kamoli zelenog travnjaka.

Međutim, na dostupnim snimkama ne vidi se jedan dio terena. Snimke akcije koje se vrte izgledaju kao da dolaze iz nižih liga gdje se utakmice pokrivaju samo s jednom kamerom. Naravno da postoje snimke koje sve otkrivaju, no ne može ih se pronaći na javnim kanalima.

A zašto ih nema, nema logičnog odgovora. Zato i postoje (opravdane) sumnje da se nešto skriva. Prema onom što se vidi na dostupnim snimkama, Mijatović je u trenutku upućivanja centaršuta za korak ili dva ispred pretposljednjeg Juventusovog igrača.

Talijani još kipte od bijesa

Kako nema klasičnih bočnih snimki ili barem neke iz ptičje perspektive gdje se vidi cijeli teren, što je doista nevjerojatno, ne vidi se do kraja desni kut igrališta. Talijani su nakon utakmice pucali od bijesa. Do dodanašnjeg dana ostao im je gorak okus u ustima. Nikad se s time nisu pomirili. U nekoliko navrata tražili su da se objave snimke, no nikada nisu objavljene.

Lippi je bio na utakmici, stajao je uz teren i vjerojatno bi zamijetio da mu je netko od igrača podigao šator uz korner-crtu. To je neoprostiva pogreška, takvo što bilo kakav trener, a kamoli svjetske reputacije, ne može ne vidjeti. Dakle, ili Lippi laže ili govori istinu. Nema trećeg. 

Budući da Lippi slovi za pravog gospodina, teško da bi takvo što bezočno slagao. Nije poznat po takvom ophođenju. Uostalom, nije bio sam na utakmici, cijela delegacija Juventusa tvrdi isto. Sigurno se oko toga konzultirao i s igračima. Da je netko tako očigledno zaspao, jako teško bi to mogao sakriti od trenera i suigrača. Gotovo je nemoguće da to nitko ne bi zamijetio.

gol expired Capello se prisjetio: "On je najveći talent, ali i problem. Svlačionica je smrdjela po alkoholu" divider

Po rasporedu igrača na terenu, s velikom dozom sigurnosti može se zaključiti da u opisnom kutu nema nikoga, jer doista ne zvuči logično da neki igrač Juventusa stoji sam samcat uz korner-crtu, dok su svi ostali igrači daleko ispred njega, i to u trenutku dok Real prodire s loptom po suprotnoj strani.

Zašto UEFA ne pusti pravu snimku?

Iako je u nogometu sve moguće, takva pogreška na toj razini rijetko se viđa, a i kada bude napravljena, onda to većina gledatelja na stadionu vidi, a kamoli treneri i grači. I svi pamte. Sigurno bi se netko sjećao o kojem se igraču Juventusa radi. No nema tog junaka koji može navesti ime i staviti ruku u vatru.

Kako god, Lippi je jasno i glasno rekao svoje. Može se reći da je razriješio nedoumicu, ako je uopće bilo dileme. Jedino ga UEFA može demantirati. Neka puste snimke i sve će biti jasno, no, evo, prošle su već 22 godine, a njih nema pa nema. Neki će reći da to najbolje govori koliko je Real moćan, i da baš od toga finala 1998. počinje Realova "sreća" sa sucima u ključnim utakmicama Lige prvaka.

Uzgred rečeno, nije to jedini sumjivi gol Reala u finalima Lige prvaka. Prije nekoliko dana engleski sudac Mark Clattenburg priznao je da je Atletico oštećen u finalu 2016. Naime, Sergio Ramos postigao je gol iz zaleđa. Dokazano jer snimka postoji.

Lippi je u prebogatoj karijeri osvojio pet scudetta, Ligu prvaka i Svjetsko prvenstvo 2006. Smatra ga se jednim od najvećih trenera u posljednja dva-tri desetljeća, pa i u daljoj povijesti. S vremenom je postao ikona talijanskog nogometa. Skromno odbacuje hvalospjeve na svoj račun.

Lippi: Nisam ja nikakav mit, Zidane je najbolji igrač kojeg sam trenirao

„Nisam ja nikakav mit. Ja sam samo trener koji je imao sreću raditi s vrlo jakim igračima“, ističe Lippi.

Od svih nogometaša koje je trenirao, Lippi ističe jedno ime.
„Zinedine Zidane. On je najbolji igrač kojeg sam trenirao. Priroda mu je dala puno klase, puno kvalitete i puno inteligencije.“

Lippi je prokomentirao je li Lionel Messi zaslužio posljednju Zlatnu loptu i općenito njegove igre posljednjih godina.

"Ja to gledam ovako. Nije pošteno isticati da je Messi osvojio samo jednu Ligu prvaka u pet godina. To mora biti gledano iz šire perspektive. U 15 godina osvojio ih je četiri.“

Naravno da nije moglo proći bez usporedbe s Cristianom Ronaldom.

„Stavljam Messija i Cristiana u istu ravan. To je poput dileme - Pele ili Maradona. Ne možete reći da je jedan bio bolji od drugoga“, zaključio je Lippi.

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider