Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
s njemačkom i francuskom?

Hrvatska saznala potencijalne suparnike u Ligi nacija: Bit će megaokršaja!

Završetak europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo označio je istovremeno i konačni broj bodova za UEFA-in koeficijent, kojim se određuju jakosne skupine i potovi Lige nacija.

Po završetku europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji iduće godine poznati su sudionici jakosnih skupina i potovi Lige nacija, novog UEFA-ina natjecanja koje će zamijeniti prijateljske oglede. Poznato je da će Hrvatska biti u jakosnoj skupini A, ali u najslabijem 3. potu.

Ždrijeb Lige nacija na rasporedu je 24. siječnja u Lausanni.

Podsjetimo, UEFA-ina Liga nacija bit će podijeljena u četiri jakosne skupine (Lige), a svaka skupina bit će podijeljena na četiri grupe od po tri ili četiri reprezentacije. U natjecanju će sudjelovati 55 reprezentacija koje će biti podijeljene u ligama ovisno o UEFA-inu koeficijentu. Liga A uključivat će najbolje reprezentacije Europe, dok će Liga D uključivati naslabije rangirane.

U svakoj skupini (A-D) pobjednici će izboriti promociju u viši rang natjecanja, dok će četiri najlošije reprezentacije ispasti u niži rang. Četiri pobjednika skupine u Ligi A igrat će završnicu odnosno Final Four, a pobjednici će izboriti plasman na Europsko prvenstvo. Ako je reprezentacija već izborila Euro kroz regularne kvalifikacije, "karta" za europsku smotru prenosi se na iduću reprezentaciju.

Prema UEFA-inu koeficijentu, Hrvatska je 11. reprezentacija Lige A te će biti u 3., najslabijem potu kod ždrijeba koji će se održati 24. siječnja 2018. godine. Zajedno s Hrvatskom u potu bit će Poljska, Island i Nizozemska, što znači da s tim reprezentacijama ne možemo biti u skupini.

Iz pota 1 možemo izvuči Njemačku, Belgiju, Portugal ili Španjolsku, a iz pota 2 Englesku, Francusku, Švicarsku ili Italiju. S po jednom reprezentacijom iz prva dva pota tvorit ćemo skupinu iz koje će pobjednik ići na Final Four, a najlošiji u skupini ispast će u niži rang natjecanja (Ligu B).

Utakmice skupina igraju se od rujna do studenog 2018. godine, dok se Final Four igra u lipnju 2019. godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider