Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Legenda o Lisabonskim lavovima

Uspjeh koji više nitko neće ponoviti: Barcina La Masia se može sakriti

Na današnji dan 1967. godine odigrano je jedno od najpoznatijih finala u povijesti Kupa/Lige prvaka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na današnji dan 1967. godine u Lisabonu je rođena legenda o ''Lisabonskim lavovima'', momčadi Celtica koja je u finalu Kupa prvaka pobijedila favorizirani Inter. Bio je to prvi europski naslov jednog kluba iz Velike Britanije, a filmska priča o Davidu koji je srušio Golijata i danas živi kao jedan od najvećih uspjeha u povijesti škotskog, ali i britanskog nogometa.

Posebnost Lavova bila je u tome da su gotovo svi igrači bili iz Glasgowa – kompletna momčad rođena je u krugu 15 kilometara od stadiona Celtica, a jedini "stranac" bio je Bobby Lennox koji je rođen u 50 kilometara udaljenom Saltcoatsu.

Takva momčad izašla je na megdan tada moćnom Interu koji je 1964. i 1965. osvojio dva europska naslova. Momčad poznatu kao Grande Inter vodio je Helenio Herrera, Argentinac kojeg se smatra prvom trenerskom superzvijezdom. On je bio jedan od prvih trenera koji je uspjehe momčadi pripisivao sebi, a do uspjeha s Interom dolazio je ultradefanzivnim catenacciom.

Sukob stilova i pobjeda napadačkog nogometa

Ovaj Jose Mourinho svoga vremena usavršio je i popularizirao catenaccio (lokot), a zbog svog je pristupa često bio meta kritika. Celticov pristup bio je dijametralno suprotan – bili su poznati kao napadačka momčad, a uoči utakmice trener Jock Stein najavio je da će ''napadati kao što nikad nisu napadali.''

Herrera nije mogao zamisliti bolji početak utakmice – već u sedmoj minuti Alessandro Mazzola donio je vodstvo iz jedanaesterca. Inter se odmah povukao u svoju poznatu obranu sa svih 11 igrača; do kraja utakmice nisu izborili niti jedan korner, a uputili su samo dva udarca u okvir gola Ronnieja Simpsona.

Celtic je s druge strane uputio čak 39 udaraca prema golu Intera; njih 13 obranio je Giuliano Sarti, a sedam ih je završilo u bloku. U 63. minuti napokon su otključali Interov lokot golom Tommyja Gemmella, a u 84. minuti udarac Bobbyja Murdocha u mrežu je skrenuo Steve Chalmers za konačnih 2:1.

Teško je zamisliti da će itko u bliskoj budućnosti ponoviti Celticov uspjeh

Trijumf napadačkog Celtica protiv obrambenog Intera smatrao se pobjedom nogometa, a škotskom velikanu ovo je i danas jedini europski trofej. S obzirom na trendove koji vladaju u današnjem nogometu, teško je zamisliti da će itko u bliskoj budućnosti ponoviti Celticov uspjeh i osvojiti Europu samo sa svojim igračima.

Zanimljivo je da su Lisabonski lavovi igrali i protiv jedne legendarne hrvatske momčadi. Dinamo je te 1967. osvojio Kup velesajamskih gradova, a ove dvije momčadi odigrale su u veljači iste godine prijateljski susret u Glasgowu. Celtic je bio veliki favorit, ali Dinamo je na krilima vratara Zlatka Škorića i Slavena Zambate šokirao Škote i upisao pobjedu 1:0 koja je odjeknula Europom.

Celtic je pod Steinovim vodstvom bio dominantan u Škotskoj – osvojili su devet uzastopnih naslova prvaka, a 1970. momčadi vrlo slična onoj iz Lisabona došla je do novog finala Kupa prvaka, ali su u produžetku izgubili od Feyenoorda.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider