Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
a riječani pet?

Počinje sezona, a dio HNL klubova nema gdje igrati: Dinamo prvih osam kola igra na Maksimiru!

U petak navečer Dinamo i Rudeš otvaraju novu sezonu Hrvatske nogometne lige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zbog obveza u borbi za Ligu prvaka i gostovanja u Izraelu, hrvatski prvak Dinamo prvi kreće u novu sezonu. Protivnik Modrima u petak od 20 sati bit će Rudeš, prošlosezonski hit prvenstva.

Početak nove sezone Hrvatski telekom Prve lige obilježit će raspored u prvih nekoliko kola. Vidjet ćemo nešto što dosad nismo u HNL-u, a to je, za početak, da jedan klub igra prvih osam kola isključivo na svom stadionu.

Dio klubova trebao je ovog ljeta dobiti nove travnjake. Na Maksimiru je to uspješno riješeno, no zapelo je na stadionima Istre 1961, Slaven Belupa, Intera i onog u Kranjčevićevoj ulici, na kojem su službeno domaćini Rudeš i Lokomotiva.

Kako nam je objasnio povjerenik za natjecanje Josip Brezni, u Puli će travnjak vjerojatno biti spreman za početak sezone, ali problemi su iskrsnuli u Zaprešiću i Koprivnici, gdje bi novi travnjaci trebali biti spremni za koji tjedan, dok je na nogometnom stadionu Zagreb, kako se sad zove bivši stadion NK-a Zagreb, problem nešto veći i radovi će trajati do polovice rujna.

Zamjena domaćinstava umjesto odgoda

To je pokrenulo pravu lavinu zamjena domaćinstava na startu HNL-a, a moglo bi biti i odgoda nekih utakmica kao što je ona u 4. kolu između Slaven Belupa i Intera. No budući da oba kluba ne igraju Europu, objašnjava Brezni, za njih će se lako naći novi termin, već u rujnu.

''Treba koristiti zamjene domaćinstava jer nije pošteno prema klubovima da igraju domaće utakmice na neutralnom terenu'', objašnjava Brezni i dodaje:

''Sve bi trebalo biti vraćeno u normalnu nakon reprezentativne stanke.''

Dinamo prvih osam kola na Maksimiru

Kako stvari stoje, prvak Dinamo u obranu naslovu krenut će s nevjerojatnim nizom od čak osam utakmica na vlastitom stadionu prije gostovanja na Poljudu u 9. kolu. Ranije su zamijenjena domaćinstva s Istrom u 2. kolu jer su kasnili radovi na Drosini, a isto će se dogoditi u 5. kolu jer Lokomotiva ne može igrati u Kranjčevićevoj.

Gorica je pak prijavila Maksimir za domaćinstvo, ali je dobila dopuštenje da igra na svom stadionu samo u dnevnom terminu.

Rijeka će krenuti s pet domaćih utakmica?

Osim Modrih, i Rijeka bi mogla ući u novu sezonu s čak pet domaćih utakmica. Već su izašli u susret za zamjenu domaćinstva Interu u 2. kolu, a Brezni se nada kako će prihvatiti isto Rudešu u 4. kolu. Tako bi Riječani do 6. kola, kada gostuju na Maksimiru, trebali prvih pet kola igrati na Rujevici protiv Gorice, Intera, Hajduka, Rudeša i Istre.

To znači da će Riječani u jednom trenutku morati na pet gostovanja u nizu (tri u Zagreb, te jedno u Split i Pulu), što im možda neće biti po volji.

Razlika u odnosu na Dinamo jest ta što Zagrepčani na neka gostovanja ne moraju ići na duga putovanja, a neka bi, kao primjerice protiv Gorice, mogli odigrati na svom stadionu ako televizija zatraži utakmicu u večernjem terminu u kojem Gorica ne smije igrati na svom stadionu.

Kako god, bit će ovo presedan u HNL-u uzrokovan kašnjenjem radova na novom travnjaku na četiri prvoligaška stadiona. Nadamo se kako će se sve ovo isplatiti kada budu jesenske kiše i isti ti travnjaci više ne budu ličili na oranice kao prethodnih godina.

Dinamo u prvih 8. kola na Maksimiru:

Dinamo - Rudeš
Dinamo - Istra 1961
Dinamo - Slaven Belupo
Dinamo - Osijek
Dinamo – Lokomotiva
Dinamo - Rijeka
Dinamo - Gorica
Dinamo - Inter

Kome dajete najviše šanse za naslov u sljedećoj sezoni?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider