Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
dovoljan i bod, ali...

Krcati Maksimir očekuje slavlje: Ovaj Dinamo ima petlju i sve govori da će uspjeti

Dinamo večeras (21:00) pred rasprodanim Maksimirom dočekuje Spartak iz Trnave u četvrtom kolu Europske lige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mnogo puta su se najavljivale povijesne utakmice u Maksimiru, ali ova doista jest. Navijači Dinama čekaju već 49 godina "taj trenutak" i večeras bi konačno trebali dočekati.

Modrima je dovoljan i remi u utakmici protiv Spartaka iz Trnave da i teoretski osiguraju jedno od prva dva mjesta u skupini, a time i prolaz u drugi krug natjecanja, što znači da će konačno dočekati proljeće u Europi. Posljednji put su prezimili u Europi daleke ) 1969/1970., kada su u četvrtfinalu Kupa kupova ispali od Schalkea.

Tri puta blizu, ni uvijek bi posrtali

Otada su se nizali gorki porazi i neuspjesi. Ni osjetno jače generacije od ove današnje nisu uspijevale srušiti famoznu europsku "kletvu". Da ne idemo u predaleku povijest, prisjetit ćemo se ne tako davnih sezona kada se činilo da bi Modri mogli uspjeti, a na kraju su ipak posrnuli, što zbog spleta nesretnih okolnosti i sustava natjecanja, a što zbog manjka odlučnosti i kvalitete.

U sezoni 2015./2016. činilo se da bi Dinamo mogao dohvatiti treće mjesto u skupini Lige prvaka, nakon što je na otvaranju natjecanja pobijedio favorizirani Arsenal u Maksimiru. Modri su odigrali još dvije dobre utakmice s Olympiacosom, ali u obje su tijesno poraženi i na kraju su bili posljednji u skupini.

U sezoni 2010./2011. Dinamu je u skupini Europske lige trebala pobjeda u posljednjem kolu na Maksimiru protiv PAOK-a da bude drugi. Pod vodstvom Vahida Halilhodžića Modri po vrlo hladnom vremenu ipak nisu uspjeli.

Dinamo je bio relativno blizu i 2007./2008. u skupini Kupa UEFA-e. Šokantan poraz u Norveškoj protiv poluamaterskog Branna i promašaji protiv Basela skupo su ga stajali. Jako blizu Dinamo je bio u sezoni 2004./2005., kada je u pretposljednjem kolu skupine Kupa UEFA-e na Maksimiru vodio protiv Heerenveena 2:0.

Pobjeda bi mu donijela prolaz dalje, ali na kraju je završilo 2:2. Nizozemci su izjednačili u 89. minuti iz jedanaesterca koji je izazvao burne proteste u maksimirskoj glavnoj loži.

Europskom proljeću Dinamo je bio najbliži u sezoni 1999./2000. Tadašnja moćna Croatia dobro je igrala u skupini Lige prvaka, Modri su na kraju skupili pet bodova. U posljednjem kolu vodili su protiv Marseillea na Velodromeu s 2:1 do 89. minute, kada je Kaba Diawara izjednačio i odnio Dinamu dva ključna boda s kojima bi pretekao trećeplasirani Sturm iz Graza te izborio nastavak natjecanja u Kupu UEFA-e.

Drugo mjesto u skupini Lige prvaka 1999. godine

Sezonu prije bili su čak drugi u skupini Lige prvaka, ali te je sezone, da peh bude veći, sustav natjecanja bio takav da su dalje išli samo pobjednici skupina i dva najbolja drugoplasirana. Dinamo, nažalost, nije bio među njima.

Čekalo se jako dugo i sada sve izgleda da je došao taj trenutak. Dinamo ima stopostotni učinak u skupini, tri utakmice, tri pobjede, na kontu velikih devet bodova. Teško je i zamisliti da bi Modri mogli prokockati šansu koja im se ukazala. Dinamo u ovom trenutku ima sve: i dobru atmosferu, i dostatnu kvalitetu i trenera koja zna znanje.

"Povijesne utakmice igrat će se tek na proljeće", stalno ponavlja trener Dinama Nenad Bjelica koji zrači samouvjerenošću i pobjedničkim mentalitetom, koji, kao što sam kaže, uspješno transferira na svoju momčad.

Bjelicu zanima samo pobjeda pred punim Maksimirom

"Ne zanimaju nas nikakve kalkulacije, idemo na pobjedu, samo to nam je u glavi", poručuje Bjelica.

I navijači se vraćaju na Maksimir. Oronuli stadion na kraju grada rasprodan je praktički u jednom danu, danima se traži ulaznica više. Bit će otvorene i fan zone oko stadiona za sve one koji nisu uspjeli doći do ulaznice. Ne treba sumnjati da će atmosfera na stadionu biti sjajna, iznimno poticajna za igrače, nadamo se i na kraju balade slavljenička.

Modri će imati navijačku podršku kakvu dugo nisu imali. Nadajmo se da neće podleći atmosferi, da će im navijački huk biti vjetar u leđa, a ne kamen oko vrata koji će ih pritiskati ispod površine vode, kako je to znalo biti u prošlosti. Ova momčad Dinama pokazala je da ima petlju i da se ne boji izazova, da može otpustiti kočnice i igrati svoju igru. Bjelica ima raspolaganju kompletnu momčad, svi su na broju, svi su spremni i orni za igru. Svi preduvjeti su tu da konstatiramo kako bi se na Maksimiru večeras trebalo slaviti dugo u noć.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider