Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
komentar ivice mede

Ovo je ključan razlog zašto je Real pomeo Juve i Europu: Dominacija tek kreće!

Real je prvi obranio titulu Lige prvaka, ali ovo nije kraj Perezovih ambicija...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Presudila je klasa. Ne mora biti, ali u većini slučajeva je tako. I prije utakmice znalo se da je Real osjetno kvalitetniji, ali nakon utakmice se potvrdilo da je i značajno bolji. Real je pokazao Juveu tko je pravi gazda europskog klupskog nogometa.

Finale Lige prvaka u Cardiffu najbolji je pokazatelj zašto neki igraju ili ostaju igrati u Realu, dok drugi moraju otići dalje. Eto zašto se Real riješio Gonzala Higuaina. Možemo razglabati vrijedi li on preko 90 milijuna eura, ali Argentinac je zacijelo vrlo dobar igrač. Međutim, u Madridu su procijenili da jednostavno nije za Real. Jer, Real treba igrače koji su najbolji kada je najpotrebnije, koji odlučuju u najvažnijim utakmicama.

Higuain najbolji primjer Realove nemilosrdne selekcije

Higuain u Realu nije pokazao da je „taj“ i morao je otići. Drugdje je možda najbolji ili među najboljima, ali u Realu baš i nije. U Realu igraju ipak neki bolji igrači, Higuain pokraj njih ni približno ne blješti kao u Napoliju ili Juveu. I zato je Real više od šest desetljeća najveći klub svijeta.

Tko je bio najbolji igrač finala Lige prvaka?

Ukupno glasova:



Izdvojili smo Higuaina kao primjer i simbol nemilosrdne selekcije koja traje godinama pa i desetljećima. Real kupuje skupo, najskuplje i zadržava samo najbolje, odnosno one koji su pokažu najboljima. Naravno, događaju mu se promašaji i krive procjene, ali kada iz godinu u godinu dovodite samo najbolje i kada takve igrače zadržavate na okupu, ta koncentracija kvalitete prije ili kasnije mora donijeti rezultate.

Juve prodaje najbolje, Real ih kupuje

Juve je, naravno, veliki klub, ali Real je ipak dimenzija više. Uz to što u pravilu kupuje manje poznate i u prosjeku realno lošije igrače od Reala, Stara dama posljednjih dvadesetak godina svoje najbolje igrače često i prodaje, dok ih Real oduvijek zadržava dok god vrijede. I tu je ključna razlika. Ne može biti slučajno što je Real pobijedio u svih šest finala Lige prvaka, dok ih je Juve izgubio pet zaredom. Ne može biti slučajno što je Real u ukupno 15 finala Kupa prvaka/Lige prvaka čak 12 puta pobijedio. Jasno da nije slučajno što Real drži gotovo sve najvažnije rekorde.

Santiago Bernabeuu napravio je od Reala pobjednički klub, najveći na svijetu, a Florentino Perez može se pohvaliti da mu je stao uz bok. Real je pod Bernabeuom prvi obranio Kup prvaka, osvojio je pet u nizu, a pod Perezom je prvi obranio titulu prvaka Europe otkada se igra u formatu Lige prvaka. Naravno, ni tu nema slučajnosti. Pretpostavka da će to baš Real prvi napraviti i nije neko preveliko vizionarstvo. Bernabeu ima šest „ušatih“, Perez četiri i šansu da ga dostigne pa možda i prestigne.

Perez želi biti veći od Bernabeua

Perezove ambicije sežu do neba pa i dalje, jamačno će sve učiniti da prestigne mitskog predsjednika Reala, da se o njemu u nekim budućim vremenima priča kao o najvećem predsjedniku Reala, što znači najvećem na svijetu svih vremena. Bolji poznavatelji prilika u Realu tvrde da Perez smatra kako mu je to poslanje i uopće ne treba sumnjati da će baš sve učiniti da ispuni postavljene ciljeve.

U prijevodu to znači da već od ovog ljeta kreće dodatna selekcija i osnaživanje ionako ubitačnog kadra. Perezova, zapravo Realova glad za trofejima nikada ne staje. Ako netko misli da je ovo kraj njihovih ambicija, grdno se vara. Prije će biti da posvemašnja dominacija na svim frontama tek kreće.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider