Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
utakmica kasnila zbog nereda

Kaos u Lyonu: Francuski huligani mlatili palicama, turski bacali pirotehniku

Zbog nemilih scena koje su se dogodile neposredno uoči predviđenog početka utakmice, lopta nije krenula s centra.

Prva utakmica četvrtfinala Europa lige, Lyon - Bešiktaš, nije počela u predviđenih 21:05 jer su navijači domaće momčadi utrčali na travnjak nakon što su ih topovskim udarima i petardama zasuli turski navijači.

U Lyon je doputovalo po nekim procjenama i preko 10 tisuća navijača Bešiktaša, većinom iz Njemačke i zapadne Europe. Toliki broj gostujućih navijača doveo je do sukoba s policijom i domaćim huliganima koji su Turke napadali u manjim grupama tijekom dana, a pokušali su im i prekinuti korteo po gradu.

Turski su navijači sa sobom donijeli veći broj pirotehničkih sredstava te su palili baklje i bacali topovske udare po gradu što je očekivano razbjesnilo domaćine. Policija je u nekoliko navrata smirivala gostujuće i domaće huligane bacanjem suzavaca, a ispred stadiona zabilježeni su brojni napadi na Turke nakon čega bi brzo izbila kaotična situacija.

Huligani s obje strane zaslužni za kaos

Sve se pomalo smirilo i većih problema nije bilo sve do nekih 15-ak minuta prije zakazanog početka utakmice. Tada su huligani iz redova navijača Lyona, od kojih neki zamaskirani i s palicama (čak i štakom), ušli na jedan ulaz i napali navijače Bešiktaša na tribini ispod one na kojoj se nalazila većina gostujućih navijača.

Nakon sukoba u kojoj su se koristili i remeni s hlača, s gornjeg kata stadiona Parc Olympique Lyonnai topovskim udarima i petardama turski su navijači zasuli ''obične'' navijače Lyona, smještene ispod njih.

Kad su spomenute naprave počele pucati oko njihovih glava, domaći su navijači utrčali u teren, njih nekoliko tisuća. Postalo je tada jasno da utakmica neće početi u 21:05, čak se među domaće navijače spustio i predsjednik Lyona Jean-Michel Aulas, a nakon što je u gostujućem sektoru pojačano prisutstvo policije i organa reda, s 45 minuta zakašnjenja utakmica je napokon počela.

U međuvremenu, došlo je i do tučnjava na drugim tribinama jer su brojni Bešiktašovi navijači nabavili ulaznice za područje mimo sektora koji im je bio namijenjen.

Osiguranje potpuno zakazalo

Recimo i kako je osiguranje u Lyonu potpuno zakazalo. Ne samo da su gostujući navijači unijeli velik broj pirotehničkih sredstava koja su korištena i kao oružje, a ne samo kao navijačka koreografija, već su domaći navijači utrčavali u teren kad god su htjeli.

To se najbolje vidjelo kod golova Lyona kada je desetak navijača utrčalo u teren i slavilo zajedno s igračima. Redari ispod tribine s glavnom navijačkom grupom Lyona nisu se mogli nositi sa situacijom, a oni na ostalim tribinama nisu uspjeli zaustaviti sporadične tučnjave.


 

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider