Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Taktička majstorija

Mourinho otkrio fascinantnu taktiku kojom je šokirao nogometni svijet i srušio moćnu Barcu

Jose Mourinho otkrio je kako je Inter uspio pobijediti favoriziranu Barcelonu u Ligi prvaka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

''Special One'' svojedobno je bio najbolji trener po pitanju slaganja plana igre za protivnika. Majstorski taktičar koji je imao zamršene i precizne metode, a najbolji primjer njegova sjaja bio je susret protiv Barcelone 2010. godine u Ligi prvaka.

Mourinhov Inter tada se susreo s moćnom Barcelonom u polufinalu Lige prvaka. Prva utakmica odigrala se na San Siru, gdje je Inter došao do impresivnog rezultata i pobjede od 3:1 zahvaljujući golovima Maicona, Wesleyja Sneijdera i Diega Milita.

Zaustavio je tada mladog Messija

Deset godina kasnije Jose Mourinho objasnio je kako je došao do jedne od najvećih pobjeda u karijeri. Naime, upotrijebio je dijamant formaciju (prilagodbu standardnih 4-4-2) kako bi ograničio prostor u sredini terena.

Njegovi centralni vezni bili su u stalnoj komunikaciji s lijevim bekom kako bi se zaustavio Lionel Messi, koji djeluje između linija. Stvorio je ''zatvor'' kako bi neutralizirao Argentinca.

gol expired Ibra izazvao ludnicu na društvenim mrežama: "Bog se vratio i promatra vas" divider

Portugalski trener pohvalio je mentalnu snagu Thiaga Motte i Estebana Cambiassa. Zbog njihovih uloga uspio je u obuzdavanju Barceloninih napada kojih se bojao. Također, iskoristio je napadački orijentirane bekove Barce protiv njih, koristeći Maiconovu i Eto'ovu brzinu te identificirajući Maxwella kao slabu kariku.

Mourinho je znao da Barcin Brazilac nije toliko dobar obrambeno, s time da je fenomenalni Maicon u potpunosti iskoristio tu slabost, dok su Pandev i Sneijder imali odličan prijelaz iz obrane u napad i sjajno koristili prostor koji im je ostao otvoren.

Inter je na kraju stigao do finala nakon ukupne pobjede od 3:2 i nakon toga pobijedio Bayern te postao prvakom Europe.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider