Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Je li u pravu?

Čovjek koji je prodao Figa i uništio Barcu podigao Španjolsku na noge: "Da je Real prvi, zna se što bi bilo"

Bivši predsjednik Barcelone Joan Gaspart podigao je Španjolsku na noge...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bivši predsjednik Barcelone Joan Gaspart, poznat po britkom jeziku i kontroverznim istupima, rasplamsao je rasprave u Španjolskoj još jednom bombastičnom izjavom:

„Da je Real Madrid bio prvi na ljestvici prije prekida prvenstva, ne bi bilo nastavka sezone. Zna se što bi bilo: Real bi proglasili prvakom i gotova priča“, ispalio je Gaspart u vrlo popularnoj radijskoj emisiji „Tertulia del 10 del Barça“.

Gaspart se osvrnuo i na mogući Neymarov povratak na Camp Nou. Kada je odlazio u Pariz, Gaspart je izjavio:

gol expired Neymarov dan trolanja vlastitog sina: Pogledajte kako ga je nasamario i potom umirao od smijeha divider

„Ne može se to uspoređivati s Figovim transferom u Real. Figo nas je izdajnički napustio. Nije nam ostavio vremena da se pojačamo. On je kukavica koja nas je izdala“, kazao je Gaspart, koji je postao predsjednik Barcelone baš u trenutku kada se dogodio taj čuveni transfer o kojem se i dan-danas priča.

Joan Gaspart: Da je Real prvi, prvenstvo bi bilo završeno

„S Neymarom je druga priča, on je otišao samo zbog novca. Točka“, kazao je Gaspart nakon što je Neymar prešao na Park prinčeva.

Čini se da je promijenio ploču. Sad kaže:

„Volio bih opet vidjeti Neymara u Barcinu dresu. Mislim da još uvijek može puno pridonijeti. Ne znam koliko će stajati Barcu, ali sve bih mu oprostio.“

gol expired Ognjen Vukojević nije kriv: Odbačena kaznena prijava za obiteljsko nasilje divider

Gaspart je bio predsjednik Barcelone u razdoblju od 2000. do 2003. U fotelji je naslijedio legendarnog Josepa Lluisa Nuneza, kojem je godinama bio desna ruka. Gaspart je zapamćen kao jedan od najboljih dopredsjednika Barce u povijesti i jedan od najlošijih predsjednika. Izabran je za predsjednika samo dan prije nego što je Figo predstavljen na Santiago Bernabeuu.

Sav zarađeni novac od tog kontroverznog transfera, tada najvećeg na svijetu, radilo se o 62 milijuna eura koja su tada vrijedila puno više nego danas, potrošio je na igrače koji nisu ostavili dublji trag. Doveo je Emmanuela Petita i Marca Overmarsa iz Arsenala te Gerarda iz Valencije. Nijedan se baš nije proslavio.

Najbolji potpredsjednik i najgori predsjednik

Osvrnuo se na svoju potpredsjedničku i predsjedničku eru u Barceloni.

„Emocije su u nogometu vrlo jake. Koemanov gol na Wembleyju zauvijek će se pamtiti. O tome se i danas priča. Mogu reći da sam puno propatio gledajući tu dramatičnu utakmicu“, kazao je Gaspart aludiravši na finale Kupa prvaka 1992., kada je Barcelona pobijedila Sampdoriju u Londonu i konačno osvojila naslov prvaka Europe. Bio je to prvi od ukupno pet Barcinih najvrjednijih naslova u klupskom nogometu.

gol expired Mike Tyson "poražen" u svom povratku u ring: Izazvao je kaos, no nakon neočekivanog kiksa svi mu se smiju divider

Kada je postao predsjednik, Gaspart je ostao praznih ruku. U tri godine predsjednikovanja Barca nije osvojila baš ništa. To je najsušnije Barcino razdoblje u novijoj povijesti. Barcelona nije bila prvak Španjolske od 1999. do 2005. Ni njegov nasljednik Joan Laporta nije počeo bajno. Već nakon prve katastrofalne sezone bio je pred abdikacijom.

No onda je povukao potez koji je sve promijenio i koji ga je uveo u Barcin hall of fame. U posljednji trenutak istrgao ga je Ronaldinha iz ruku Alexa Fergusona, koji nije htio dati za magičnog Brazilca pokoji milijun više (navodno se nisu mogli dogovoriti oko menadžerske provizije za Ronaldinhova brata), pa je Barca uskočila i dovela ga za „samo“ 32 milijuna eura. Povijest je otišla drugim pravcem.

Laporta doveo Ronaldinha i promijenio povijest

Ronaldinho je od luzerskog momčadi napravio pobjedničkog tigra. Tada mlađahni Xavi već je bio na izlaznim vratima. To je sam priznao prije nekoliko godina. Uprava Barcelone htjela je rasprodati gubitničku momčad. No stigao je Ronaldinho i poela je nova renesansa.

gol expired Najboljih 11 Barcelone svih vremena: Brutalna momčad u kojoj nema mjesta za Maradonu i Ronalda divider

Stoga ne čudi da ga Valdes, Puyol, Xavi i ostale Barcine legende iz tog doba smatraju ključnim čovjekom Barcina preobražaja. Značajnijim i od Lionela Messija. Da nije bilo Ronaldinha, tko zna kako bi se povijest pisala, što bi poslije bilo s darovitom generacijom, a i s magičnim Argentincem.

Zlobnici će reći: da je Gaspart kojim slučajem ostao predsjednik, sve bi otišlo bestraga. Iako je ostavio velike dugove i financijske dubioze, Laporta je ipak bio sposobniji. Ili možda samo sretniji.

Hoće li Pongračić biti novi stoper Vatrenih?

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider