Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nogomet pred promjenama

Stiže radikalna promjena pravila? Utakmica se skraćuje, iz prekida se može driblati

Nogomet kakav poznajemo uskoro bi mogao otići u povijest.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

IFAB (International Football Association Bord) je organizacija nastala još 1886. koja odlučuje o promjenama nogometnih pravila, a 50 posto udjela u odlučivanju ima FIFA. Njihova nova strategija vrlo je radikalna i izazvale je različite reakcije nogometne javnosti.

Njihov dokument, koji će ići na daljnju raspravu, donosi nacrt promjena s tri glavna cilja: unaprijediti ponašanje igrača, povećati vrijeme igre te poštenje i atraktivnost. Zanimljivo, više igre planira se postići skraćivanjem poluvremena za 15 minuta. Poluvrijeme bi po njihovoj ideji trajalo pola sata, a sat bi se zaustavljao kada lopta nije u igri.

''Mnogi su frustrirani činjenicom da utakmica od 90 minuta ima oko 60 minuta efektivne igre, vremena koje lopta provodi u igri. Strategija predlaže mjere koje bi smanjile zadržavanje vremena i ubrzale igru'', stoji u dokumentu pod nazivom Fair Play!

Među idejama je i dopuštanje igračima dodavanje samom sebi iz kornera, slobodnog udarca ili gol auta, što znači da će se igračima dopustiti izvođenje prekida driblanjem, a gol aut će se moći izvesti i kada je lopta u pokretu.

Žele stati na kraj zadržavanju vremena

Predlaže se i da sudac može svirati kraj samo kada lopta nije u igri te da se igra zaustavlja nakon izvođenja jedanaesterca, a cilj je spriječiti prerane ulaske u šesnaesterac. Suci će morati biti stroži u provođenju pravila po kojem vratar smije držati loptu šest sekundi, a poseban naglasak je na eliminaciji zadržavanja vremena.

Igra bi se prema ovom nacrtu zaustavljala prilikom prekida, postignutih golova i zamjena, a nastavljala bi se nakon što se lopta ponovno zakotrlja. Navijači bi sve to pratili na satu na semaforu koji bi bio usklađen s onim na sučevoj ruci.

Neki prijedlozi već se testiraju. Na Kupu konfederacija u Rusiji predstavlja se pravilo po kojem samo kapetan smije raspravljati sa sucem, a cilj je spriječiti masovne prigovore. Na Europskom U-17 prvenstvu u Hrvatskoj predstavljen je novi ABBA sustav izvođenja jedanaesteraca, a cilj mu je eliminirati ''nepravednu prednost'' koju ima momčad koja prva puca.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider