Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Totalno drukčiji od drugih

Novi prvoligaš ima svoju filozofiju: Jednom su izveli čudo, mogu li opet?

Novi premierligaš Huddersfield Town doveo je devet relativno nepoznatih pojačanja s kojima planira preživjeti među engleskim teškašima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Novi premierligaš Huddersfield Town ispisao je jednu od najljepših nogometnih priča prošle sezone. Momčad sastavljena od jeftinih i besplatnih igrača pobijedila je osjetno skuplju konkurenciju i izborila Premier ligu, a u centru je uspjeha David Wagner, ekscentrični američko-njemački trener, kum i prijatelj Jürgena Kloppa.

On je momčad pojačao igračima uglavnom iz 2. Bundeslige, a velike nade polaže u momčadski duh i složnost svlačionice. Njegove su pripreme zbog toga uključivale i preživljavanje u švedskoj divljini koristeći samo osnovnu opremu, a neobične metode pokazale su se vrlo uspješnima: nakon 19. mjesta u sezoni ranije, Terijeri su izborili play-off za Premierligu u koju su ušli nakon velike drame i boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Po kladionicama su Terijeri prvi kandidati za ispadanje, ali u Huddersfieldu se ne zamaraju tim prognozama. U taboru novog premierligaša zrače optimizmom i ne planiraju odustati od svoje posebne filozofije koja ih je vratila među englesku elitu nakon 45 godina.

Osam pojačanja u tjedan dana

Dok se prijelazni rok u većini premierligaških klubova tek zahuktava, Huddersfield je svoje poslove uglavnom obavio. Iako nije isključeno da do početka sezone dođe još pojačanja, Wagner je najavio da u sljedećih nekoliko tjedana neće biti transfera. 

Huddersfield je već doveo devet igrača, od čega čak osam u samo tjedan dana. Najskuplje pojačanje je 22-godišnji Beninac Steve Mounie, strijelac 15 golova za Montpellier, koji je plaćen 13 milijuna eura. Veznjak s australskim i nizozemskim državljanstvom Aaron Mooy, ponajbolji igrač kluba prošle sezone, otkupljen je nakon posudbe od Manchester Cityja za devet milijuna eura. Za istu cijenu stigao je i krilni igrač Tim Ince iz Derbyja.

Huddersfield se pojačao još dvojicom igrača iz Championshipa – Scottom Maloneom iz Fulhama i Dannyjem Williamsom iz Readinga. Laurent Depoitre dolazi iz Porta u kojem je skupio svega 11 nastupa, Zanka je došao iz Københavna, Jonas Lössl i Kasey Palmer došli su na posudbu iz Mainza, odnosno mlade momčadi Chelseaja. Ukupno je za sve ove igrače Huddersield platio 43 milijuna eura.

"Naša je prednost što smo mali klub"

Na prvi pogled ne izgledaju kao velika pojačanja, ali Wagner je htio brzo imati momčad na okupu kako bi što prije krenuo na pripreme, a Huddersfield će gotovo sigurno izbjeći kaos zadnjeg dana prijelaznog roka. Kao i prošle sezone, Terijeri su našli pojačanja tamo gdje ih drugi nisu vidjeli – u drugoligašima i rezervnim momčadima.

''Mi smo mali klub, a to ima svoje prednosti. Kada identificiramo metu, brzo donosimo odluke. Nekad je prednost bili malen i brz, a ne velik, kada moraš proći kroz mnoga vrata kako bi ostvario svoj cilj'', objasnio je Wagner tajnu brzog i efikasnog prijelaznog roka.

Jačanje zajedništva i timskog duha sigurno će biti u fokusu i ovogodišnjih priprema Huddersfielda. Terijeri drugi put u dvije sezone moraju ostvariti nemoguće, ali metode Davida Wagnera već su se jednom pokazale uspješnima. Jedno je sigurno – Terijeri će opravdati svoj nadimak koji se jako sviđa Wagneru. Još po dolasku u klub koji je tada bio pri dnu Championshipa, Wagner je izjavio da žele biti upravo poput terijera – energični, borbeni i uvijek u pokretu, a takva filozofija garantira pravu atrakciju u susretima s osjetno jačim i skupljim momčadima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider