Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Novi Premierligaš izveo čudo

Mali klub u eliti: Čudesna priča o jeftinoj momčadi, "ludom" treneru i penalima

Mali Huddersfield Town na nevjerojatan se način probio do najbogatije svjetske lige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Huddersfield Town ispisao je najljepšu ovosezonsku priču engleskog nogometa. Terijeri su nakon 45 godina čekanja ponovno sudionici elitnog ranga engleskog nogometa, a način na koji su došli do Premierlige čudesna je priča o jeftinoj momčadi, ''ludom'' treneru i – jedanaestercima.

Prije samo godinu dana Huddersfield je bio 19. momčad Championshipa, drugog ranga engleskog nogometa u koji su se probili 2012., a u kojem im je najbolji plasman bio 16. mjesto. Mali klub skromnog proračuna preporodio je David Wagner, ekscentrični njemački trener, bivši suradnik, prijatelj i kum Jürgena Kloppa.

On je momčad pojačao jeftinim i besplatnim igračima uglavnom iz 2. Bundeslige i dodao ih okosnici momčadi koju čine igrači poput reprezentativca Bermude Nahkija Wellsa. Pripreme ove vesele družine uključivale su i preživljavanje u švedskoj divljini koristeći samo osnovnu opremu, a nakon furioznog ulaska u sezonu Wagner je upravo taj izlet naveo kao jedan od glavnih razloga.

Jedanaestercima od četvrte do prve lige

Jeftina momčad odlično se nosila s osjetno skupljom konkurencijom i u doigravanje je krenula s petog mjesta. U doigravanju su prošli Sheffield Wednesday i na kraju u finalu pobijedili Reading, oba puta nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Odlučivanje o pobjedniku udarcima s bijele točke često se kolokvijalno naziva ''lutrijom'', ali za Huddersfield su penali već godinama igra na sigurno.

Ovo je Huddersfieldu bila već treća promocija u višu ligu nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. 2004. su nakon penala su izbacili Mansfield Town i ušli u treću ligu, a 2012. su na isti način na Wembleyju izborili ulazak u Championship protiv Sheffield Uniteda.

Wembley je pet godina kasnije opet bio sretno mjesto za Huddersfield. Reading je nakon druge serije bio u boljoj poziciji: vratar Readinga Al Habsi obranio je udarac Hefeleu, ali Moore je uskoro promašio cijeli gol, nakon čega je vratar Ward obranio udarac Obite. Pobjednički gol zabio je Nijemac Cristopher Schindler, najskuplje pojačanje kluba za koje su Münchenu 1860 isplatili dva milijuna eura.

Terijeri će biti atrakcija u Premierligi

Uslijedilo je veliko slavlje na terenu i tribinama, na kojima je bio i najpoznatiji navijač kluba Patrick Stewart, glumac poznat po ulozi kapetana Jeana-Luca Picarda iz Zvjezdanih staza, koji nije mogao suspregnuti suze nakon što je njegov klub izborio povijesnu promociju.

Osim prilike za natjecanje s elitom nakon 45 godina, Terijeri će dobiti i znatnu financijsku injekciju u najbogatijoj ligi svijeta. Sam plasman u Premierligu donosi barem 200 milijuna eura, a taj će im novac dobro doći u pokušaju ostanka među elitom što nije pošlo za rukom nijednom pobjedniku doigravanja za Premierligu u posljednje tri sezone.

Ovaj mali klub zlatne godine proživio je još 20-ih godina 20. stoljeća kada su tri puta uzastopno bili prvaci Engleske. Sljedeće sezone će sasvim sigurno biti prava atrakcija u Premierligi, a pod povećalom će posebno biti njihov susret s Liverpoolom koji donosi susret Wagnera i Kloppa, dvojice velikih prijatelja i karizmatičnih stručnjaka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider