Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nije svejedno koji smo

Hrvatska opet pada na FIFA-inoj ljestvici: Moglo bi nas skupo koštati

Ljestvica krovne nogometne organizacije u sljedećim mjesecima neće biti nevažna lista.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija pala je dva mjesta na najnovijoj FIFA-inoj ljestvici koja je objavljena u četvrtak i sada je 18. reprezentacija svijeta, dok se na prvo mjesto vratila Njemačka.

Njemačka je s prve pozicije svrgnula Brazil nakon dvije uvjerljive pobjede u kvalifikacijama za SP 2018. protiv Češke i Norveške. Rezultati kvalifikacijskih utakmica za SP u Rusiji koje su se igrale početkom mjeseca dosta su utjecali na raspored na ljestvici. Portugal se popeo tri mjesta, sa šeste na treću poziciju, Argentina je četvrta, pala je jedno mjesto nakon dva neodlučena rezultata u južnoameričkim kvalifikacijama.

Belgija se popela s devete na petu poziciju nakon pobjeda nad Gibraltarom i Grčkom. Poljska je pala jedno mjesto, na šestu poziciju, Švicarska se s četvrte spustila na sedmu poziciju, dok je Francuska napredovala dva mjesta, do osme pozicije. Čile je pao za dva mjesta, na deveto mjesto, a Kolumbija s desetog na osmo.

Od hrvatskih suparnika u kvalifikacijskoj skupini I, Island je 22. nakon pada od sva mjesta. Sljedeći suparnik Vatrenih, Ukrajina, napredovala je tri mjesta i sada je 24. reprezentacija svijeta, Turska, koja je slavila protiv Hrvatske 1-0, napredovala je za šest mjesta, do 27. pozicije.

Finska, protiv koje Hrvatska igra zadnju kvalifikacijsku utakmicu u skupini u Osijeku 6. listopada, upisala je najveći napredak, od čak 23 mjesta, i sada se nalazi na 87. poziciji. Kosovo je 184. reprezentacija svijeta nakon pada od četiri mjesta.

Ova ljestvica bit će važna za sve one koji će nastaviti kvalifikacije u play-offu. Bolje plasirane reprezentacije imat će status nositelja u ždrijebu u okršaju drugoplasiranih momčadi u skupinama. Loš rezultat u posljednja dva kola značio bi dodatni pad u tom poretku, a jedna od reprezentacija kojoj se to može dogoditi jest i Hrvatska.

U slučaju drugog mjesta u skupini, mogla bi u play-offu dobiti neku jaču reprezentaciju koja je nositelj. Od trenutno drugoplasiranih reprezentacija na FIFA-inoj ljestvici bolje su zasad plasirani Portugal i Italija, a Švedska i Sjeverna Irska vrlo su blizu.

Pogledajte cijelu ljestvicu FIFA-e

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider