Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ulaznice planule

Svi žele na susret s Dinamom: Euforija zbog zanimljive momčadi koja je hit prvenstva

Nakon što su s tri pobjede u nizu postali pravi hit prvenstva, četvrtu će tražiti protiv aktualnog prvak Dinama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Gradski stadion u Velikoj Gorici spreman je za možda i najveći događaj od koncerta Iron Maidena 2003. godine. Razlog ovoga puta nije glazba – u Veliku Goricu stiže aktualni prvak Dinamo, koji će odmjeriti snage s HNK Goricom, petoplasiranom momčadi HNL-a i najvećim hitom prvenstva.

Klub je u ovom obliku nastao 2009. spajanjem Radnika i Poleta. Radnik je odigrao dvije prvoligaške sezone između 1992. i 1994. i zauzeo 13. i 18. mjesto. Šesti najveći hrvatski grad 24 je godine čekao povratak prvoligaškog nogometa, a dočekao ga je sa zanimljivom momčadi koja se ravnopravno nosi s domaćom nogometnom elitom.

Gorica je nakon šest kola peta momčad Lige s 10 bodova, a moglo ih je biti i više da nije bilo nes(p)retno prosutih bodova protiv Slaven Belupa (3:3) i Intera (2:3).

Momčad je u nizu od tri uzastopne pobjede, uključujući i onu protiv Hajduka na Poljudu, a igra vrlo moderan i atraktivan nogomet pod palicom trenera Sergeja Jakirovića. Rezultat je rasprodan stadion protiv aktualnih prvaka – svih 4.000 tiskanih ulaznica je planulo, a potražnja ne jenjava.

Gorička legija stranaca

Razmišlja se i otvaranju dijela istočne tribine rezervirane za gostujuće navijače, iako vjerojatno ni stadion duplo većeg kapaciteta ne bi bio dovoljan za sve zainteresirane.

Momčad Gorice u svom sastavu ima veliki broj stranih igrača. Sportski direktor je Mindaugas Nikoličius, Litvanac koji je prije dolaska u Goricu sedam godina istu funkciju obnašao u Žalgirisu. Za njegova mandata Žalgiris je osvojio četiri naslova prvaka; u Goricu je stigao prošle sezone i dao veliki doprinos u plasmanu u prvu ligu.

Mora se priznati da je Nikoličius, uz pomoć stranog partnera iz njegove rodne Litve, sastavio vrlo zanimljivu momčad. Nigerijac Iyayi Atiemwen stigao je još na proljeće i bio jedan od junaka plasmana u prvu ligu, kao pogodak pokazao se i Farouk Miya, prvi igrač iz Ugande u povijesti HNL-a, dok je Poljak Lukasz Zwolinski trenutno prvi strijelac lige s pet golova.

Bjelica dobro pamti prvog goričkog topnika

Upravo trenera Dinama Nenad Bjelica sigurno dobro pamti ubojitog Poljaka. U njegovom debiju na klupi Lecha Zwolinski je doveo u vodstvo svoj Pogon Szczecin, ali momčad današnjeg stratega Dinama ipak je na kraju slavila s 3:1.

Zwolinski će u subotu ponovno prijetiti Bjelici; u slučaju da Gorica povede, preokret će pokušati spriječiti obrambena pojačanja. Zadnji vezni je Nizozemac Joey Suk koji je stigao iz Go Ahead Eaglesa, na pozicijama desnog beka operiraju Gruzijac Giorgi Mčedlišvili i Nigerijac Muhammed Musa, dok je njegov sunarodnjak Godfrey Oboabona najzvučnije ime koje je pojačalo novog prvoligaša.

Donedavno je bio standardni član nigerijske reprezentacije; zaigrao je Svjetskom prvenstvu 2014., dok je 2013. bio član momčadi koja je osvojila Afrički kup nacija. Kao i većina njegovih suigrača, stigao je kao slobodan igrač.

Ima u Gorici i domaćih snaga – lijevi bek Matija Spičić, kapetan Igor Čagalj, vratar Kristijan Kahlina, domaći dečko Matija Dvorneković koji se vratio s Islanda…

Kombinacijom domaćih snaga i iskorištavanjem mogućnosti koje nudi današnje globalizirano nogometno tržište, Gorica je sastavila momčad koja je pravi hit prvenstva. Susret s aktualnim prvakom bit će im najteži ispit dosad, a nema sumnje da nas u Gorici očekuje pravi nogometni spektakl.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider